1- EKO BAHÇELERDE KAHVALTI
Kıbrıs´a özgü yöresel yiyecekler ile güne başlayabilirsiniz.
2- SOLİ ANTİK ŞEHRİ`Nİ ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.
Kıbrıs’ta kurulan en önemli Şehir Kırallıklarından biri olan Soli’nin tarihçesi, M.Ö. 700 yıllarına kadar uzanmaktadır. Araştırmalarda, Helenistik döneme ait altın ve gümüş takılar, M.Ö.1.yyda yapılmış mermer bir Aphrodite heykeli,M.Ö.2.yya ait, Amazonlarla savaşı gösteren bir kabartma ele geçmiştir. Ayrıca, Helenistik döneme ait, agoraya açılan sütunlu caddenin ve agoradaki mermer bir anıtsal çeşmenin de kalıntıları ortaya çıkmıştır. Soli Bazilikasnın 4. yy’ın 2. yarısında yapıldığı, Kıbrıs´ta inşa edilen ilk kiliselerden olduğu bilinmektedir. 5. ve 6. yyda genişletilmesine rağmen, 7. yydaki Arap akını ile tahrip olmuştur.
Soli Roma Tiyatrosu, eskiden aynı yerde olan bir Yunan tiyatrosunun yerine, M.S.2. yy ile 3.yy arasındaki dönemde, bir tepenin denize bakan yamacında yapılmıştır. Gerçek kapasitesi 4000 kişi olan tiyatronun, sahne binası iki katlıdır. Bu bölüm mermer ve heykellerle süslüdür. Tiyatronun batısındaki bir tepe üzerinde Aphrodite adanmış bir tapınağın izlerine rastlanmıştır. 2005 yılında yürütülen kazılarda çok zengin Altın buluntular ve Arkeolojik eserler ortaya çıkartılmıştır.
3-VUNİ SARAYI´NIN EŞSİZ MANZARASININ TADINI ÇIKARABİLİRSİNİZ.
Deniz seviyesinin 270 m yükseğine inşa edilen ve 137 odadan oluşan Vuni Sarayı, Marion kentinin Pers sempatizanı olan kralı Doxandros of Marion tarafından, civardaki Yunan taraftarı yerleşim birimlerinin (Soli Kenti) kontrolü için 5.yyda yaptırılmıştır.
Vouni kalıntılarının bölümleri, giriş, kraliyet odaları, sütunlu avlu, mutfak avlusu, sarnıç, erzak depoları, hamamlar, oturma odaları, iş yerleridir. Vouni Hamamları, sıcak hamam türünün en eski örneklerindendir.
4-PETRA TOU LİMNİDİ`Yİ GÖZLEMLEYEBİLİRSİNİZ.
MÖ 5000 senesine tarihlendirilen, kazısı İsveç kazı heyeti tarafından gerçekleştirilen neolitik döneme ait bir yerleşim yeridir.
5- ŞEYH NAZIM DERGAHI VE TÜRBESİNİ ZİYARET EDEBİLRİSİNİZ.
İslam tarikatları içinde nüfuz ve nüfus açısından önemli bir yere sahip Nakşibendi cemaatinin dünyadaki en önemli ismi Şeyh Nazım Kıbrısi El Hakkani, 21 Nisan 1922’de Larnaka’da doğdu. Şeyh Muhammed Nazım Adil el- Kıbrısi el-Hakkani el-Rabbani Hazretleri adıyla bilinen Kıbrısi, uzun yıllardır Lefke’deki dergahında yaşıyordu. Kıbrısi’nin başta İngiltere olmak üzere Avrupa ülkelerinde, Asya ve Amerika’da çok sayıda müridi bulunuyor.
6- ACENDU ÇEŞMESİNİ ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.
Kıbrıs’ın Venedik idaresinde olduğu 15-16. asırlara ait bir pınar suyudur. Kasabanın doğusunda, Lefke Deresi ile Lağuna Dağı yamaçları arasında bulunan bu suyun, Cento isimli bir Venedikli komutan tarafından bulunduğu ve onun adına hitaben Çento’nun suyu- Aqua De Cento- diye isimlendirildiği ancak zamanla halk dilinde Acendu şeklinde yayıldığı kabul edilmektedir.
7- OSMANLI, VENEDİK VE İNGİLİZ MİMARİ ESERLERİNİ GÖZLEMLEYEBİLİRSİNİZ.
a) Tarihi Osmanlı Konakları
Osmanlı mimarisinin nadide örneklerini oluşturan Osmanlı Konakları, başkent Lefkoşa’dan sonra en fazla Lefke’de görülebilir. Çok sayıda tarihi eve ve konağa sahip Lefke’de 41 tane konak yasa ile koruma altına alınmıştır. 18. , 19. Ve 20. Yüzyıla ait yapılar oldukça görkemli bir mimariye sahiptir. Osmanlı mimarisi ile yapılan Konaklar ve bulundukları caddeler otantik dokunun yansıtıldığı etkilieyici manzaralar sunar
b) Taç Giyme Anıtı/Su Deposu
Üzerinde VI. George’un krallığa getirilişini anlatan bir yazı ve İngiliz Kıraliyet arması bulunan 12.5.1937 tarihinde yapılan Su Deposu.
Lefke çarşısının merkezinde yer almaktadır.
c) Su Kemerleri
Lefke suyunu verimli kullanmak amacıyla hem Venedik dönemine ait hem de Osmanlı dönemine ait su kemerleri bulunmaktadır. Denize kadar uzanan verimli tarlaları olan Lefke, Osmanlı dönemlerinde tahıl üretim merkezlerinden biriydi. Bu nedenle tahılın öğütülmesi için birçok değirmen ve bunları çalıştıracak su gerizleri inşa edilmiştir. Bunlardan ayrı olarak narenciye bahçelerinin sulanması amacıyla Trodos dağından gelen suyun hendeklerle tüm kasabaya dağıtımı sağlanmıştır.
Bugün Lefke, bazı yol kenarları boyunca uzanan su kanalları ve yer yer Osmanlı taş işçiliğini yansıtan su kemerleri dikkat çekicidir. 1879 yılında Kıbrıs’ı ziyeret eden Sir Samuel Baker, Lefke’de gördüğü suyla dönen değirmenlere su akıtan su yollarındaki taş işçiliğinin zarif ve örgü bezemeli olduğunu yazmıştır. Ancak bu kemerlerden sadece 10 tanesi günümüze kadar gelebilmiştir.
8- EKO-KÖY BAĞLIKÖY´Ü ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.
Adını Ekoköy olarak duyurmaya başlayan Bağlıköy’ün eski Kıbrıs dokusu yansıtan özellikleri görmek ve Kıbrıs kültürünü yaşatmaya çalışan köylülerle tanışmak sizleri etkileyecektir.
9- LEFKE VE YEŞİLIRMAK´DA BAHÇESİNDEN ÇİLEK VE PORTAKAL TOPLAYABİLİRSİNİZ.
Yeşilırmak köyünde tarladan çilek toplayabileceğiniz gibi, Lefke´de portakal bahçelerinden Yafa portakalı toplayabilirsiniz.
10- YEŞİLIRMAK´DA GUİNESS REKORLAR KİTABINA GİREN ASMA AĞACINI GÖREBİLİRSİNİZ.
Kuzey Kıbrıs’ın en batı ucunda yer alan Yeşilırmak’ta görülmesi gereken en önemli durak noktalarından bir tanesi de hiç şüphesiz, 1947 senesinde Guinnes Rekorlar Kitabı’na girmiş tarihi asmadır.
Asmalı Plaj mevkiinde bulunan yüzlerce yıllık tarihi asma, 85 cm’lik kalınlığı, heybetli görüntüsü ve her yıl vermiş olduğu yaklaşık 3 tonluk üzümle kitaptaki yerini almayı hak etmiş durumda.
11- HURMA VE PORTAKAL AĞAÇLARINI BİR ARADA GÖREBİLİRSİNİZ.
İki farklı mevsimde yetişen bu ağaçları birarada görmeniz pek olağan değil. Ancak Lefke´de bu mümkün.
12-KİTE SURF YAPABİLİR VEYA İZLEYEBİLİRSİNİZ.
Kuzey Kıbrıs’ta hızlı gelişen trendler arasına giren bir spor dalı olan surf-kitesurf, Yedidalga ve Gaziveren´de can buluyor.
13- LEFKE MERKEZİN TARİHİ DOKUSU İÇİNDE, ASIRLIK KAHVEHANELERDE KAHVE İÇEBİLİRSİNİZ.
Lefkeli maden işçilerinin yorgunluk attığı kahvelerde mola verebilirsiniz.
14- KIRMIZI LİMANI ZİYARET EDEBİLİRSİNİZ.
Kıbrıs´ın Eyfel Kulesi! Güneş’in batışının en güzel izlenebileceği yerlerden birisi..Kırmızı Liman, Lefke bölgesinin hemen hemen her noktasından görülebilen önemli bir simge. Sadece deniz içerisindeki uzunluğu 500 metre olup, her bir direk arası mesafe 50 metredir. Liman iskelesinin, toplam uzunluğu ise yaklaşık bir kilometre olarak hesaplanmıştır.
1974 öncesi bakır madeni ve krom, 74 sonrasında ise yığın olarak kalan krom ve deniz kenarından portakal ihraç edildiği o hareketli günleri yaşayanlar tarafından anlatılmaktadır.
15-KUZEY KIBRISIN EN BATISINDA GÜN BATIMINI İZLEYEBİLİRSİNİZ
16- YÜRÜYÜŞ PARKURLARINDA DOĞA İLE İÇ İÇE OLABİLİRSİNİZ.
Lefke, Bağlıköy ve Yeşilırmak bölgelerinde oluşturmaya başlanan, yürüyüş yolları özel ilgi turizmi açısından meraklılarına farklı alternatifler sunar. Özellikle, Lefke Yürüyüş Parkuru, Orkide Vadisi, Soli Harabeleri – Bağlıköy ve Vuni Sarayı – Yeşilırmak parkuru muhteşem türlere sahip olması yanında, olağanüstü manzaralar sunan bir güzergaha sahiptir.
17- SLOWFOOD YİYECEKLERİN TADINA BAKABİLİRSİNİZ.
Slowfood Nedir?
En kaba ifadesiyle “fast food”un temsil ettiği değerleri, gene gıda üzerinden sorgulayan ve siyasetini gıdanın geleceği üzerinden ifade eden bir hareket.
18- LEFKE BARAJINI İZLEYEBİLİRSİNİZ.
KKTC’deki en büyük ikinci gölet niteliğindeki Gemikonağı Göletinin yapımına 1989 yılında başlanmış olup bitiş tarihi 1992’dir. 4.000.000 ton su tutma kapasitesine sahip Gemikonağı göleti Lefke bölgesinin su ihtiyacını karşılamaktadır
19- ESKİ BAKIR ÜRÜNLERİNİZİ KALAYLAMA İŞLEMİ İLE GERİ DÖNÜŞTÜREBİLİRSİNİZ.
Son yıllarda bakır mutfak gereçlerine yeniden ilgi gösterilmeye başlandı. Bunun temel nedeni bakır bir tencerede veya tavada pişirilen yemeğin çok lezzetli olmasıdır. Eğer evinizde bakırdan mutfak gereçleri kullanacaksanız, bu eşyaların belirli sürelerle bakıma yani kalaya ihtiyaç duyduğunu bilmelisiniz. Kalaylama işlemini Gemikonağında yaptırabilirsiniz.
20-CİTTASLOW LEFKE´DE YAVAŞLAYABİLİRSİNİZ!
Cittaslow Nedir?
İtalyanca citta (şehir) ve İngilizce slow (yavaş) kelimelerinin birleştirilmesinden oluşan, Cittaslow ‘yavaş şehir veya Sakin şehir’ anlamında kullanılıyor. İtalya’da başlayan Cittaslow hareketinin ana amacı, acele etmeden her şeyi doyasıya ve tadında, geçmişin getirdiği tarihsel kültürel ve çevresel mirası hissederek , daha insani, daha çevreci, düne bugüne ve gelecek nesillere saygılı olarak yaşamaktır. Yaşadığınız kenti, orada yaşayan veya ziyarete gelen insanları önemsemek, çevreyi korumak, yerel özellikleri ve ürünleri öne çıkarmak, tüm şehirlerin aynılaşmasına karşı çıkmak ve her bir şehri kendi özgünlüğü ile desteklemek bu düşüncenin temelini oluşturmaktadır. Cittaslow, aslında bir düşünce yöntemidir. Tüm sakin şehirler, salyangoz logosunu kullanıyor. Lefke, barındırmış olduğu, zengin tarihi, kültürel ve doğal değerleri ile cittaslow için çok büyük bir potansiyel taşıyor. 1999 senesinde İtalya’da başlayan Cittaslow hareketine, dünyanın farklı kıtalarından 232 şehir üye. Lefke, kasım 2015’ten beri bu ağa üye. Lefke, yeniden keşfedilmeyi bekleyen gizli bir hazine gibi ziyaretçilerini bekliyor. Lefke, cittaslow gelişimi için seçilen slogan çok şey anlatıyor
kaynak: https://visitcittaslowlefke.wordpress.com/