Siyasetin Hayata Dokunması ve İnanmak

<p class="MsoNormal"><span>Günümüzdeki gelişmeler ve ülkemizdeki gerçekler

Abone Ol

Günümüzdeki gelişmeler ve ülkemizdeki gerçekler  nedeniyle sosyal politikanın hem anlam hem de uygulamalar açısından ciddi bir değişim içine girdiği söylenebilir. Sosyal politikanın devlete ait ve topluma yönelik politikalar dizisi olduğunu anımsarsak, siyasal ve toplumsal yapıda sürüp giden değişimler nedeniyle sosyal politikanın da bu değişimlere ayak uydurması kaçınılmazdır.

Sosyal si­yaset yani hayata dokunan siyaset, ;kimi yazarlar tarafından sosyal sınıfların hareketleri, gelişme ve çelişmeleri ve mücadeleleri karşısında devleti ve hukuk düzenini ayakta tutmaya ve idame ettirmeye yönelmiş siyaset ola­rak tarif edilmektedir. Elbette bugünün dünyasında sosyal politikanın anlamı, işlevi ve geleceği üzerinde yeniden düşünmek de bir ihtiyaç olarak ortaya çıkmıyor değil.

Bugün KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanlığının yayınlamış olduğu rapora hızlıca bakma fırsatı buldum. Her daim yerdiğimiz siyasetin iyi işler de yaptığını, hayata dokunduğunu ve inancımızı pekiştirdiğini gördüm. Bu köşeden de birkaç başlığı sizlere özetlemek, toplumsal katkınızla daha da gelişmesini desteklemek istedim. Elbette raporda çok fazla sayı ve bilgi var.

İşte biraç tanesi:

1.Ayrımcılığın Önlenmesi Projesi:

 

“Cinsiyet Eşitliği” ve “Ayrımcılığın Önlenmesi” alt başlığı altında yürütülen çalışmalar eşit muamele ilkesini sağlamak amacıyla ödemede, işe almada, iş ilişkisini sona erdirmede, çalışma koşullarında, mesleki yükselme ve mesleki eğitime erişimde, mal ve hizmetlerin sağlanmasında,  cinsiyet, ırk veya etnik köken, din veya inanç, engelli olma, yaş ve cinsel yönelim nedeniyle farklı muamele yapılmasını ve her türlü ayrımcılığı önleyici hükümleri içeren yeni yasal düzenlemeler hazırlanması Sivil Toplum paydaşı ile çalışmış ve önemli bir proje olarak yakında hayat bulması hedefleniyor.

 

2.Daimi İkametgah:

KKTCde doğan veya reşit olmadan önce KKTCye gelen yabancı uyruklu kişilere, yasa yürürlüğe girdiği tarihten önce anne veya babası KKTC yurttaşı veya çalışma izinli veya iş kurma izinli veya konut satın alma yoluyla izinli olmak şartıyla, reşit olmadan önce son altı yıl KKTCde ikamet etmeleri, reşit oldukları tarihten itibaren iki yıl içerisinde başvurmaları ve ikamet süresi, sağlık, sabıka kaydı koşullarını taşımaları halinde Daimi İkamet İzni verilecek. Bölünmüş aileler artık olmayacak.

 

 

3.Aile Eğitimi Projesi:

Aile Eğitimi Programı kapsamında İçişleri ve Çalışma Bakanlığı Sosyal Hizmetler Dairesi Personelleri öğrenci velilerine ’’Aile olmak’’ ’’, Okul Başarısında Ailenin Rolü’’ ve ’’Çocuk İstismar ve İhmali’’ ile ilgili eğitimler vermekte ve yaşadığımız yüzyılda kaybolan birtakım değerlerimiz üzerinde yeni bir model ve yeni bir dil ile durmakta. Gençlik Aile Destek ve Eğitim Merkezine 38i kadın 31i erkek 69 kişi başvurmuş durumda. KKTC İçişleri ve Çalışma Bakanlığı, Sosyal Hizmetler Dairesi ve Dairemize bağlı kurumlar aracılıyla, çocuklarımıza psikolojik, ekonomik ve sosyal yönden 164 çocuğa destek oluyor.

 

4. Uyuşturucu:

Çocukları ve gençleri uyuşturucudan uzak tutmak, aileleri bilgilendirmek amacıyla Başbakanlık Uyuşturucu ile Mücadele Komisyon tarafından "Karanlığın Gölgesinden AydınlıkYarınlara" sloganıyla, "Karanlığın Gölgesi "isimli bir dans tiyatrosu organizasyonu var. Uyuşturucu konusunda toplumsal farkındalık ve duyarlılık yaratmak amacıyla sanat aracılığıyla eğitim tekniğinden yararlanarak gençleri ve aileilerini bilgilendirmek, bu bağımlılığın farkındalığını arttırmak gibi her eve dokunan bir başka proje.

 

5.Engelli Politikası:

İçişleri ve Çalışma Bakanlığına göre kayıtlı engelli sayısının 5 bin 187; kamuda ve özelde istihdam edilmiş engelli sayısı 528 kişi. Buna ek 4 bin 156 engellinin de nakdi yardım aldığını görüyoruz. Bu konudaki sosyal sorumluluk elbette ki diğer tüm konularda olduğu gibi sadece Develete değil bizlere de düşüyor.

Aile bakımını kaybetmiş engellilerin her türlü donanıma sahip olarak yaşamalarını sağlamak ve bakım ile rehabilite hizmetlerine erişebilirliklerini artırmak için hazırladıkları “Engelsiz Yaşam Evi”nin şu anda inşaat aşamasında olduğunu da görmekteyiz.

 

6. İş Sağlığı ve Güvenliği:

İş sağlığı ve güvenliği değişiklik yasa tasarısı hazırlandı. Yaygınlaştırılması için gerekli eğitimler bakanlık bünyesinde verildi, uzmanlık sertifikaları dağıtıldı. Ülkemizde sıklıkla yaşamaya başladığımız iş kazalarını azaltmak, çalışanların/işçilerin daha güvenli iş ortamlarında mesleklerini icra edebilmeleri adına denetimin de çok önemli olduğu, eğitimin bu denetimlerin ve iş güvenliğinin bir parçası olduğu da unutulmayaral çalışmalar yapılmakta.

 

Sosyal politika her şeyden önce ekonomi ve siyasetle yakın ilişkisi olan ve bu çerçevede anlam kazanan bir alan. Elbette teorik olarak birçok tartışma, olması gereken ortaya konulabilir. Yani günümüzde insan haklarını, siyasal işleyişi ve demokrasiyi daha inanılır kılmak ve yeniden üretmek açısından, hem sosyo-ekonomik hakların hem de “sosyal eşitlik ve sosyal adalet” gibi hedeflerin varlığının vazgeçilemez önemde olduğunu kabul etmek ve vurgulamak önemli olmakla birlikte ciddi projeler ile gerçeklerimizi harmanlamak siyasetin ve sosyal vatandaşın diğer   sorumlulukları.

 

Hayata dokunan politikalar var. Daha fazla olması için bize önce inanmak gerek.