Sözlü Mülakat Şartları

Abone Ol

Daha once yine bu köşede “İdareciler için yeni bir Cezaevi” başlığı ile bir yazı paylaşmıştım.

KKTC Cumhuriyet  Meclisi Fasıl 154 Ceza Yasası’nda 2014 yılında yapmış olduğu değişiklikler ile Devlet İdaresi Aleyhine İşlenen Suçlar Kısmında ve Yolsuzluk ve Görevi Kötüye Kullanma bölümüne üç önemli madde eklemiş ve/veya değiştirmişti.
Bu maddelerin detaylarını daha önceki yazılarımda paylaşmıştım.

Gündemde olan, KTAMS’ın;  Merkez Bankası Yönetim Kurulu’nun münhalsiz ve sınavsız, asıl ve sürekli kadrolara yasalara aykırı bir şekilde istihdam yaptığı iddiası ile,  KKTC Merkez Bankasında yapmış olduğu grev. 

Elbette bu bir iddia ve Muhatabı tarafından ciddi bir şekilde cevaplanması gereken bir iddia. ancak cevap verilirken belirli şartların da karşılandığının ortaya konması gereken bir cevap.

Bu sorunu  hukuk açısından ele almak niyetindeyim. Umarım yol gösterici olur.

Yukarıda belirttiğim Ceza Yasası’nın değişiklikle getirilen ilgili maddesi; Kamu personeli istihdam edilmesi konusunda yetkiye sahip olup, ilgili mevzuatın istihdam usulüyle ilgili gereklerini yerine getirmeksizin istihdam yapan veya yapılmasına yol açan kamu hizmetinde görevli kişileri beş yıla kadar hapislik ile cezalandırılmasını öngörmekte.
Bu işin cezai tarafı. 

Bu noktadaki eksikliklerin tespiti (eğer varsa) ve polise  yapılacak şikayet ile Polis Müdürlüğünün bir soruşturma başlatıp konuya bu açıdan el koymasını sağlayacak bir usul.

Diğer bir usul ise Mülakata katılanların Mahkeme başvurusu. 

Yönetim Kurulu’nun yazılı sınavı değil de sözlü mülakat sınavını tercih etmesi halinde; Yüksek İdare Mahkemesi huzuruna gelebilecek davalarda denetimi tam olarak yapabilmesi için belirli şartları aramakta.

Bu kriterler/şartlar Polis Münhallerinde, Kamu Hizmetinin sözlü sınavlarında mahkeme huzurunda gündeme gelmiş ve içtihadi bir nitelik kazanmıştır. Birçok kararda ama özetle YİM 33/2013 sayılı kararda özetle:

1-Katılımcıya hangi soruların yöneltildiği ve katılımcıının cevapları
2-Cevapların sınav kurulunca hangi yönlerden eksik veya yetersiz ya da yanlış olarak değerlendirildiği hususlarının açık olması ve gerekçeleri, 
4-Sözlü sınavın sesli ve görüntülü kayıt yapılması suretiyle gerçekleştirilmesi
5-Sözlü sınavında sorulan sorular ile verilen cevapları içeren bir tutanak tutulması şartlarının yokluğu haline yapılan Sözlü Sınavın iptalinin gerekeceğinin altını defaten çizmiştir.

KTAMS’ın yapmış olduğu greve konu mülakatlarda;  Adayların mülâkatta hangi sorulara muhatap oldukları, ne cavap verdikleri, mülâkata katılan üyelerin kanaatlerinin neler olduğu, cevapların hangi yönden eksik olduğu, bu konuda zabıt mevcut mu? Sorular önceden hazırlandı mı? gibi soruların cevapları hayati önem taşıyacaktır.

Bunların yokluğu halinde yukarda belirtilen iki yol da sanırım Yönetim Kurulu’nun başını ağrıtıtacaktır.