Spora covid-19 engeli

Abone Ol

Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’nin aldığı karara göre boks, güreş, yakın dövüş ve kempo spor dallarının yapılması 1 Kasım 2020’ye kadar yasaklanmıştı.
Temassız ve az riskli spor kategorilerinde ise 15 Ekim’den sonra federasyonların uygun göreceği zamanda müsabakaların seyircisiz olarak yapılmasına karar verilmişti. Ancak bunun uygulanması için şartlar var. En başta tüm sporcuların iç bulaş ve çıkan vaka sayılarına göre PCR testlerinin periyodik olarak tekrarlanması gerekiyor.
Bu karara dayanarak olsa gerek bazı spor federasyonları önümüzdeki günlerin programlarını yapmaya başladı.
Buna karşılık Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu, 22 Ekim 2020 tarihinde Sağlık Bakanlığı Bulaşıcı Hastalıklar Üst Komitesi’ne bir yazı gönderdi ve futbolun yeniden başlaması için şartlarını bildirdi.
Yazıdaki ilk ve en önemli şart şu:
“Ülkedeki temaslı takip sistemi uygulamasının tamamen ortadan kaldırılması ve sadece pozitif vakaların izole edilip karantinaya alınması.
Diğer şartlar; PCR testlerinin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması, liglerin kesintisiz tamamlanması ve yüzde 40 seyirci kapasitesi. Bunlar tartışılıp bir karara varılabilir ama ilk şart, futbolun başlatılmaması için yeter de artar diye düşünüyorum.
Ülkemizde henüz temaslı takip sisteminin ortadan kaldırılmasının düşünüldüğünü sanmıyorum.
1 Kasım’a kadar yasaklanan sporların da bu tarihten sonra başlatılması beklenemez.
Temassız sporlar için yeşil ışık yakılıyor ama istenilen koşulların doğru olarak uygulanıp uygulanmadığını kontrol etmek de önemli.
Sağlıkla mücadele ederken sporun dışarda tutulmayacağı açık. Her spor dalına göre farklı koşullarla çalışmalar yaptırılabilir, ancak koşullara uyulup uyulmadığını kontrol edebilmek çok zor. Spor tesislerimiz de acaba ne kadar hijyen.
Gelinen bu aşamada özellikle yakın temaslı sporlarda müsabaka düzenlemek büyük risk taşıyor.
Bu durumda ne yapılmalı? Sporu tamamen durdurmak olmaz. Spor federasyonları ve kulüpler işlevliğini sürdürmeli. Riskten uzak sporlar belirlenen koşullarla devam edebilir.
Devam edemeyecek sporlarda ise bence eğitim, malzeme ve tesislerin geliştirilmesine önem verilmeli. İnternet hizmetlerinden yararlanıp online eğitime ağırlık verilmeli.
Hiç olmazsa bu pandemi bittiği zaman eğitim ve tesis yönünden daha zenginleşmiş duruma gelmiş oluruz belki.