15:39:45
Ağrı Milletvekili Leyla Zana yemine “Biji Aşiti” (Kürtçe yaşasın barış) diyerek başladı. Yemininde “Büyük Türkiye Milleti üzerine and içerim” ifadelerini kullandı. Meclis Başkanı Deniz Baykal, Zana’yı tekrar kürsüye çağırdı ve yeminini tekrar etmesini istedi.
YEMİN EDEMEDİ
Deniz Baykal, “yemin metninin aynen okunması gerekiyor, bunu bilgilerinize arz ediyorum. Zana uygun görürse eğer gelip yemin metnini aynen okumalıdır. Eğer gelmiyorlarsa devam ediyoruz yemin etmeye” diyerek Zana’nın ardından yemin edecek ismi kürsüye çağırdı. Leyla Zana, Deniz Baykal’ın çağrısını dinlemeyerek TBMM Genel Kurulu’nu terk etti. Yemini kabul edilmediği ve Baykal’ın ‘yemini tekrarlama’ çağrısını yerine getirmeyen Leyla Zana milletvekilliği gerçekleşmemiş oldu.
MİLLETVEKİLLERİNİN YEMİN METNİ:
"Devletin varlığı ve bağımsızlığını, vatanın ve milletin bölünmez bütünlüğünü, milletin kayıtsız ve şartsız egemenliğini koruyacağıma; hukukun üstünlüğüne, demokratik ve laik cumhuriyete ve Atatürk ilke ve inkılaplarına bağlı kalacağıma; toplumun huzur ve refahı, milli dayanışma ve adalet anlayışı içinde herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması ülküsünden ve Anayasa'ya sadakatten ayrılmayacağıma; büyük Türk milleti önünde namusum ve şerefim üzerine ant içerim.
1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından 26. Dönem Parlamentosu'nda yemin töreni yapılıyor.
Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) yemin törenini 'en yaşlı üye' sıfatıyla CHP Antalya Milletveki Deniz Baykal yönetiyor.
- 15:31
AK Parti Bursa Milletvekili Bennur Karaburun, yeminine besmele ile başladı
- 15:21
Baykal'dan Meclis açılışında sert mesajlar
25. Dönem'de olduğu gibi, 26. Dönem'de de en yaşlı üye sıfatıyla 77 yaşındaki CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Geçici Meclis Başkanı olarak çok sert bir konuşma yaptı. Baykal'ın konuşmasından satır başları:
Öncelikle TBMM'nin bu tarihi ve şerefli çatısı altında birlikte görev yapacağımız değerli milletvekillerini saygıyla selamlıyorum. 7 Haziran'dan sonra TBMM'de bir hükümet kurulabilmesi için partiler arasında bir uzlaşmayı zaruri kılan bir durum vardı. Artık bugün bu zorunluluk ortadan kalkmıştır. Bu durum bir yanılgıya yol açmamalıdır. Bu durum uzlaşma ihtiyacını ortadan kaldırmamış daha da arttırmıştır. Siyasi iradenin hükümet dışında kalan bölümünü yok sayan tuzağına daha kolay düşülebilmektedir.
İktidar ve muhalefet arasındaki diyaloğun kopması adaletin baskı altına alınmasına, basının sürüklenmesini de beraberinde getirmektedir.
Yaşadıklarımızın ışığında siyasal kimliklerimizin de ötesinde yargı bağımsızlığının ve adaletin, hukuk devletinin önemini kavramış olan insanlar olarak büyük bir yükümlülük içindeyiz.
Diyalog ve uzlaşma şeffaf olmayı hem parlamentoda hem de yargıda hesap verebilir olmayı gerktirir. Bunun güvencesi de TBMM'dir.
Tarihsel kırılmanın yaşandığı bir dönemde görev yapacağız. Gözlerimizin önünde devletlerin bölünüp parçalandığına tanıklık ediyoruz. Ortadoğu'nun haritası kanlı gelişmelerle yeniden çiziliyor.
Mazlum illetimizin fedakarlıklarla gerçekleştirdiği istiklal savaşımızın şeref ile yürüten TBMM'nin günümüzdeki devamı olarak büyük bir acıyla izliyoruz.
2.2 milyon mülteciye kucak açarak büyük bir görevi yerine getiriyoruz. 2002 yılında Irak'a yönelik askeri operasyonun bugünkü duruma neden olduğunu itiraf ettiler. 2003 yılında askeri tezkereyi reddederek büyük bir duruş sergilemişlerdir. Bugünkü cehennemi 12 yıl önce öngörerek bu kararı almış bir parlamento söz konusu.
- 15:18
CHP'li Sezgin Tanrıkulu'ndan 'saygı duruşu' çağrısı
CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu yemin töreninden önce terör saldırılarında ölenler için saygı duruşu yapılmasını istedi. Baykal, talebin daha sonra değerlendirileceğini söyledi.
- 15:06
TBMM'deki tören Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katılımıyla başladı
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 26. Dönem Milletvekili Ant İçme Töreni dolayısıyla TBMM'ye geldi. Erdoğan, ikinci en yaşlı üye sıfatıyla İstanbul Milletvekili İsmail Kahraman tarafından askeri törenle karşılandı.
Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı tören kıtasını selamlayan Erdoğan, daha sonra Şeref Kapısı'ndan TBMM Genel Kurulu Salonu'na geçti.
Bu arada, Meclis'e aynı anda gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu da girişte Cumhurbaşkanı Erdoğan ile selamlaştı.
- 14:57
İlk yemini Ahmet Davutoğlu mu edecek?
CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun öncelikli yemin edeceği iddialarına ilişkin, "Bana bir başvuru yapılmadı. Sayın Başbakan'ın özelikle böyle bir isteği olursa değerlendiririz" dedi.
1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, 26. Dönem Parlamentosu'nda kayıt işlemleri sürüyor.'BENİM BİR ŞİKÂYETİM YOK'
Baykal, kayıt işleminin ardından gazetecilerin sorularını yanıtlarken, "Sayın Başkan'ın makamında bulunacak gazeteci arkadaşların yerleşebilmesi için bir 10 dakikaya ihtiyaç varmış. Zaten devir teslim saati 13.30. Onun için 10 dakika sizlerle beraber olmaya mecbur bırakıldık. Benim bir şikâyetim yok, sizi bilmiyorum. Beraber olmaktan memnunum" dedi.
"7 Haziran'dan 1 Kasım'a 6 ay geçti çok değişik bir tablo var" ifadesi üzerine Baykal, "Birazdan çıkıp konuşacağım. Genel Kurul açılışında bir şeyler söyleyeceğim" ifadesini kullandı.
"Frakta bir değişiklik var mı" sorusuna Baykal, "Yok. Yani ben de kaygıyla baktım ama fena değil. Denedik, bir papyon krizi çıkar gibi oldu ama sonra umarım halletmişlerdir. Bana teslim edilenlerin arasında beyaz papyon yoktu. Sonra 'Bir yedek buluruz' dediler. Papyonu şimdi göreceğiz" karşılığını verdi.'HERKESİN TALEBİNİ KARŞILAMAYA ÇALIŞIYORUZ'
"7 Haziran'da takmıştınız" hatırlatması üzerine Baykal, "İşte onun olması lazım" dedi. "Ödünç müydü" sorusuna Baykal, "Yok hiçbirisi ödünç değildi" yanıtını verdi.
"Başbakan'ın öncelikli yemin edeceği ifade ediliyor. Size bu yönde bir şey geldi mi" sorusu üzerine, Baykal, "Bana bir başvuru yapılmadı. Başvuru yapan bazı milletvekili arkadaşlarımız var. Herkesin haklı talebini karşılamaya çalışıyoruz. Sayın Başbakan'ın özelikle böyle bir isteği olursa değerlendiririz" diye konuştu.