banner913
banner932
banner1032

E klavye Türkçeye uygun değil

banner1020

Yener, yaptığı açıklamada, İstanbul Teknik Üniversitesinde 10 yıl kadar evvel, doktora çalışması için yapılan araştırmada geliştirdikleri F klavyenin, dünyanın en bilimsel klavyesi olduğunu dile getirdi. Yener, sadece Türkçede değil,...

banner1045
E klavye Türkçeye uygun değil

banner971

Yener, yaptığı açıklamada, İstanbul Teknik Üniversitesinde 10 yıl kadar evvel, doktora çalışması için yapılan araştırmada geliştirdikleri F klavyenin, dünyanın en bilimsel klavyesi olduğunu dile getirdi. Yener, sadece Türkçede değil, çok dilli yarışmalarda da Türklerin F klavyeyle dünya rekoru kırdığını anımsattı.

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mahmut Ekşioğlu liderliğinde bir ekip tarafından geliştirilen E klavyenin Türkçeye uygun olmadığını ifade eden Yener, biraz araştırma yapıldığı takdirde bunun anlaşılabileceğini vurguladı.

Yener, Koskoca Boğaziçi Üniversitesi 10 parmaktan haberi olmadığı için tutar E harfini, en zayıf parmaklara verir. E klavye Türkçeye uygun değil. İnternet üzerinden yapılacak olan 8 Mayıstaki yarışmaya Boğaziçi Üniversitesi E klavyesiyle öğrencilerini yarışa soksun, bakalım ne sonuç alacak. Elenecekler, çünkü E klavye bilimsel değil diye konuştu.

Yener, F klavyeyi yapmak için 1930lu yıllardan başlayarak, 30 bin Türkçe kök kelime üzerinde araştırma yaptığını ve bu araştırmaların uzun yıllar devam ettiğini anlattı.

Uzun uğraşlar sonucu 1955te F klavyeyi resmi olarak devlete kabul ettirdiklerini belirten Yener, şöyle devam etti:

Devlete resmen bunu kabul etmek çok kolay olmadı. Türkçenin kullanma oranlarında 30 bin kelimenin üzerinden araştırma yaptık. Kelimeler 40 bine, 50 bine de çıksa yüzdeleri hiç değişmedi. En çok kullanılan harf A harfidir. Sadece Türkçede değil diğer dillerde de Adır. Sonra sesli olarak E ve sessizler K gelir. Bunları istatistiklerini yapıp, yüzdelerine çevirerek, parmakların en işleklerine en çok kullanılan harfi, en az kullanılan harfi en işlevsiz parmaklara verdik. 29 bin küsur kelime de 183 bin kadar harf vardı. Bugün de ölçü
alınırsa yine aynı çıkar. Orada A harfi 26 bin defa E harfi 16 bin defa geçerken
J harfi 126 defa geçiyor. Bunun için J harfini harfini sol küçük parmağın oraya koyduk. En zor yazılan harftir. Sağda da öyle yaptık. Bu çalışma sonucu bilimsel bir klavye yaptık. 1955te Bakanlıklar Arası Standardizasyon Komitesi vardı, o toplandı ve bu klavyeyi kabul etti.

Dünya şampiyonu 75 Türk var

Yener, Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu ( INTERSTENO) tarafından 64 ülkenin katıldığı yarışmada F klavyeyle 10 parmak yazan Türk takımının 24 ödüllü yarışmada 13 madalya kazandığını ve 75 Türkün bugüne kadar
dünya şampiyonluğu elde ettiğini anımsattı.

F klavye diğer diller için de çok uygun

INTERSTENO Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse, E klavyeyi incelediğini, harflerin rastgele sağa sola serpiştirildiğini söyledi.

E klavyenin bilimsel bir yönünün olmadığını savunan Köse, şunları kaydetti: Gördüm ki hiçbir mantık yok, hiçbir haklı gerekçe yok. En güçlü parmaklarda olması gereken harfler orta parmaklarda, serçe parmaklarda yer alıyor. E klavyeyi geliştiren doçenti eleştirmek için söylemiyorum ama E klavyenin bilimsel bir yönünün olmadığı kanaatindeyim. Hocamızın 30 bin kelime üzerindeki araştırmasından sonra Hacettepe Üniversitesi 300 bin ve 380 bin kelime üzerinde iki ayrı araştırma yapılıyor. Bu araştırmalarda da F klavyenin bilimsel yönü olduğu ortaya çıktı. F klavye diğer diller için de çok uygun. 16 dilden yarışmaya katılıyoruz. Burada da Türk grubu çok iyi netice alıyor. F klavye İngilizce için bile yapısı itibariyle daha uygun.

Köse, Batılı ülkelerde ve Amerikada klavyede 10 parmak ile yazmanın yüzde 75-80 civarında olduğunu, Türkiyede bu oranın yüzde 5lerde olduğu vurgulayarak, Türkiyede ilkokul başta olmak tüm okullarda F klavyeyle yazmanın mecburi ders olarak müfredata konulması gerektiğini belirtti.

banner979
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.