Trafik kontrolü ve Mağusa

Abone Ol

KKTC’de trafik kazalarının dehşet verici boyutlara erişmiş olmasının başta gelen nedeni, bazılarının iddia ettiği gibi ve devletin henüz bir araştırma politikası saptayamamış olması, ne yasa, ne de eğitim yetersizliğidir. Başlıca neden, kanımızca, genellikle topluluğumuzda ve konumuzla ilgili olarak hassaten sürücülerimizde müşahade edilen ve gittikçe artan disiplinsizliktir. Bu disiplinsizlikle mücadelenin başında yetersiz bulunsalar dahi mevcut yasaların ve trafik kurallarının ciddiyetle uygulanması ve bunlara uymayanların sıkı ve devamlı bir trafik kontrolü sayesinde, yakalanıp cezalandırılması gelir. Yani her sürücü trafik kontrolünün daima ensesinde hissetmeli ve trafik kurallarına uymaması halinde bir kazaya sebebiyet vermemiş olsa dahi yakalanıp cezaya çarptırılacağından kuşkusu bulunmamalıdır.

   Trafik kontrolünün arzu edilen bir etkinliği sağlamak için trafik zabıtasının yeterince eğitilmiş ve şehir içi ve dışı trafik kontrolünün nasıl yapılması gerektiğinin gösteren bir trafik kontrol planının veya dedektiflerinin mevcudiyeti lazımdır. Bilindiği gibi Devlet Genel Zabıtasının iki temel görevi, fonksiyonu vardır. Bunlardan birincisi;  suç işlenmesini önlemek. Bu görev kötü amaçlı kimselerin önüne bir tedbirler engeli ile dikilerek suçun rasgele işlenmesine engel olmaya çalışır. Bu haliyle sabıtanın suç işlemesini önleme görevi bir koruyucu hizmet şekli olmaktadır. Mani zabıta tedbirleri adı da verilir. Adeta koruyucu kalkan gibi hizmet verir.

   Bu mani olucu, engelleyici tedbirler aşıldığında kuralların, yasaların ihlali hareketleri meydana geldiğinde yani suçun işlenmesi halinde zabıtanın ikinci görevi başlar. Suçlunun tesbiti ve yakalanması görevi, ancak bu görev her zaman sanıldığı kadar kolay ifade edilir bir görev olmayıp tekniğini ve metodun bütün boyutları ile zabıta hizmetine girmesi gereken bir konudur. Takdir edilir ki, iyi bir soruşturma herşeyden önce bilgi ellerde metodik ve sistematik bir şekilde yürütülebilir. Bir nedenle soruşturmayı yürütecek olanların böyle konuların temel bilgileri ile teçhiz edilmiş olması bir zorunluluk halini almış bulunmaktadır. Günümüzün gelişen koşulları altında artık devlet zabıtasında bir ihtisaslaşmaya kesin zaruret doğmuştur.

   2016 yılında Mağusa çevresinde meydana gelen8 ölümlü kazada, 8 vatandaşımız yaşamını yitirmiştir. Bu kazaların 4’ü Lefkoşa-Mağusa anayolu üzerinde meydana gelmiştir. Bundan da görüleceği gibi polisin mani düzen, engelleyici tedbirleri tam olarak alamadığı ortaya çıkmıştır. Polisimizin verimli olabilmesi için polis örgütü içerisindeki ihtisaslaşmış kimselerin hizmetlerinden yararlanmasının yollarını arayıp bulmalıyız.

2016 YILINDA MAĞUSA VE ÇEVRESİNDE MEYDANA GELEN ÖLÜMLÜ KAZALARIN DÖKÜMÜ

TARİH VE YER

ÖLÜ SAYISI

18 Ocak 2016 Aslanköy yakınları

1 ölü

28 Şubat 2016 Ulukışla kavşağı

1 ölü

7 Mart 2016 Eski Gazimağusa anayolu

1 ölü

26 Şubat 2016 Köprülü-İncirli anayolu

1 ölü

15 Nisan 2016 Lefkoşa anayolu turunçlu kavşağı

1 ölü

5 Ağustos 2016 Lefkoşa-Mağusa anayolu Aslanköy yakınları

1 ölü

16 Ağustos 2016 Kurtuluş Boğaztepe anayolu

1 ölü

       22 Ağustos Büyükkonuk köyünün Kuzeyinde       1 ölü