Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100. yıl dönümü kutlu olsun

Abone Ol

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunun 100. Yıl dönümü ve 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu Olsun..23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, dünyanın ilk ve tek çocuk bayramıdır. Hakimiyetin Kayıtsız ve Şartsız Türk Ulusunun olduğu, TBMM’nin kurulduğu gündür bugün.  23 Nisan 1920, Ankara’da yeni bir Türk Devletinin fiilen temellerinin atıldığı bir gündür…

Bu vesileyle başta  Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve dava arkadaşlarını  ve bu vatan toprakları uğruna şehit düşen aziz kahramanlarımızı saygıyla anıyorum ve de özellikle  çocuklarımızın  Ulusal  Egemenlik ve Çocuk Bayramını yürekten kutluyorum..

Bugün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin   açılışının 100. Yıl dönümü. Diğer bir değişle Ankara’da yeni bir  Türk devletinin  temellerinin  atıldığı ve egemenliğin Osmanlı Sarayı’ndan, Osmanlı Sultan’ından   alınıp Türk milletine  verildiği günün 100.  Yıldönümüdür.. 23 Nisan 1920’de kurulan   Büyük Millet Meclisi;   Osmanlı  Saray’ına ve Osmanlı Saray Hükümetine rağmen    kurulan  bir Meclistir..

TBMM, ne  Osmanlı Mebusan Meclisi’nin devamıdır, ne de  yeni bir Osmanlı Meclisidir. 23 Nisan 1920’de açılan TBMM;  Osmanlı Devleti’nin İtilaf Devletleri tarafından  işgali sırasında direniş gösteren  Türk Milletinin   iradesiyle kurulmuş olup; üzerinde  Osmanlı Padişahının veya Sarayın herhangi bir etkisi ve yetkisinin olmadığı  bir Meclis olacaktı.. 23 Nisan 1920’de Ankara’da açılan TBMM, yeni Türk devletinin temeli olacaktı..

 “23 Nisan 1920, Türkiye Milli Kurtuluş Hareketi’nin kendi devletini kurduğu tarihtir..”  Kaynak: Şevket Süreyya Aydemir, Tek Adam, CII. S.249, Remzi Kitapevi, İstanbul, 1966

23 Nisan 1920’de Ankara’da açılan TBMM, Meşrutiyetten Cumhuriyete geçişin en önemli adımıydı.. TBMM, tam anlamıyla Cumhuriyetin ayak  seslerinin duyulduğu bir Meclisti.. Atatürk ise “vicdanında milli bir sır  olarak sakladığı” Cumhuriyete doğru yürüyordu.. Kaynak:  Sinan Meydan, Cumhuriyetimizin Kökleri,27 Ekim 2018, Sözcü Gazetesi

TBMM, 24 Nisan 1920 günü yaptığı ikinci toplantısında Mustafa Kemal Paşa’yı başkanlığa seçti. Mustafa Kemal Paşa kendi öncülüğünde kurulan TBMM’nin başkanlığını, Cumhurbaşkanı seçildiği 29 Ekim 1923 tarihine kadar sürdürdü..

Atatürk, 24 Nisan 1920’de, TBMM’nin ikinci oturumunda, tam 4 saat süren uzun bir konuşma yaptı. Sonra yeni meclisin yapısını ve işleyişini belirleyen bir önerge sundu.. Mecliste  kabul edilen bir önergeye göre ; 1. Hükümet kurmak zorunludur.  2. Geçici olarak bir hükümet kurmak  başkanı tanımak veya bir padişah kaymakamı atamak caiz değildir. 3. Millet Meclisinde belirmiş olan milli iradeyi vatanın mukadderatına fiilen el koymuş tanımak esas ilkedir. TBMM’nin üstünde bir kuvvet yoktur. 4. TBMM, yasama ve yürütme yetkilerini kendinde toplar. Meclisten seçilecek bir  heyet hükümet işlerini yürütür. Meclis Başkanı, Hükümetin de başkanıdır.  Bu esaslara son olarak şunu da eklemişti: “Padişah   ve  Halife her  türlü zor ve baskıdan kurtulduğu zaman Meclisin belirleyeceği kanuni  esaslar içinde durumunu alır.” Kaynak: Sinan Meydan, Saray Saltanatına Karşı Millet Egemenliği, Türkiye Büyük Millet Meclisi,  Sözcü Gazetesi , 20 Nisan 2020

Çok açıkça görüldüğü gibi TBMM üzerinde Padişahın hiçbir  etkisi ve yetkisi yoktu. Ülkeyi artık Halife/Padişah değil, TBMM yönetecek ve  Halife /Padişahın geleceğine de Meclis karar verecekti..Nitekim,  bir ay sonra  24 Mayıs 1920’de  Padişah Vahdettin; Atatürk ve  arkadaşları hakkında alınan gıyabi idam kararlarını onaylayacaktı..

23 Nisan 1920, sadece TBMM’nin kuruluş günü değil; ayni zamanda Türkiye’de demokratik parlamenter rejimin de temellerinin atıldığı bir gündür.  23 Nisan 1920, egemenliğin hanedandan alınıp Türk milletine devredilişin resmen başlangıcını oluşturan bir devrimin tarihidir.

23 Nisan 1920’de Ankara’da TBMM’nin açılması ile  Milli Mücadele çok daha da güçlenirken  yeni bir Türk devletinin temelleri atılıyordu..TBMM’nin 20 Ocak 1921’de kabul ettiği 1921 Anayasasının “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” diyen 1. Maddesi ile  Anadolu’da adı konmamış bir Cumhuriyetin  temelleri atılıyordu…

Anadolu’nun  dört bir yanı düşmanlarla çevrili sıkıntılı  günlerinde, Mustafa Kemal Atatürk: “Efendiler; Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşu Türk Ulusunun bahtı, yarını ve gelişmesini ortaya  çıkaracak bayramlardan  biri olacaktır” demişti..

23 Nisan 1920, Türk  milletinin iradesini   temsil eden Birinci Büyük Millet  Meclisi’nin açıldığı ve Türk Halkının egemenliğini ilan ettiği tarih olup “23 Nisan” , 1921’de  çıkarılan 23 Nisan’ın Milli Bayram Addine Dair Kanun ile , Türkiye’nin ilk  ulusal bayramı olmuştur.  Atatürk, 23 Nisan 1924’te   ‘23 Nisan’ gününün  bayram olarak kutlanmasına  karar vermiştir.

“Çocukları, bir milletin geleceği” olarak görenAtatürk, çocuklara  duyduğu sarsılmaz  güvenin  ve  büyük sevgisinin bir ifadesi olarak23 Nisan 1929’da  bu bayramı çocuklara armağan etmiştir. Ayrıca 1933’te Atatürk’le başlayan çocukları  makama kabul etme geleneği, günümüzde de  devam etmektedir..

23 Nisan 1933’te Atatürk yeni bir gelenek başlattı. O sabah çocukları makamında kabul etti ve  onlarla sohbet etti. Ayni yıl stadyumlarda beden  hareketi gösterileri yapılmaya başlandı. O bayram, Milli Eğitim Bakanı Reşit Galip Bey’in kaleme aldığı Andımız çocuklar tarafından ilk kez okundu. 1933’te artık  Çocuk bayramı  devlete de mal olmuştu. Kaynak: https://tr.wikipedia.org/wiki/23_Nisan_Ulusal_Egemenlik_ve_Çocuk_Bayramı

27 Nisan 1935’te çıkarılan bir kanunla 23 Nisan;  Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak  kutlanmaya başlamıştır. 

TBMM’nin açıldığı 23 Nisan gününü çocuklara armağan ederek çocuklara verdiği önemi ve  duyduğu güveni ortaya koyan Atatürk, Anavatanımız Türkiye’nin geleceğini emanet ettiği çocuklara en iyi eğitimin, bilim ışığında verilmesi gerektiğini dile getiriyordu..

1979’da da yine ilk olarak altı ülkenin katılmasıyla uluslararası boyuta taşınan ve uluslararası boyutta kutlanmaya  başlayan milli bayramımız    23 Nisan;  günümüzde  ortalama olarak  her yıl anavatanımız Türkiye’ye  kırkın üzerinde ülkeden gelen ve Türk çocuklarının  misafiri olan yabancı ülke  çocukları da bu bayramımıza katılmaktadırlar..  Dünya’da çocuklarına bayram hediye eden ve bu bayramı bütün dünya  ile paylaşan   ilk ve tek ülke Anavatanımız Türkiye’dir..

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nden de  her yıl Anavatanımız Türkiye’de yapılan“23 Nisan” etkinliklerine   çocuklarımız katılırken , KKTC’ne de  Anavatanımız Türkiye’den  ve 3. Ülkelerden gelen  ekipler vardır..

Örneğin, 2019’da KKTC’den  Şehit Ertuğrul İlkokulu ekibi Samsun ve Ankara’da  gerçekleşen “TRT 41. Uluslararası Çocuk Şenliği’ne  katılırken; KKTC’de 18-21 Nisan 2019 tarihleri arasında  düzenlenen  21. Uluslararası  23 Nisan  Çocuk Festivaline  de Türkiye (Hacettepe Üniversitesi Çocuk ve Gençlik Halk Dansları Topluluğu), Finlandiya, Kırgızistan, Litvanya, Makedonya, Polonya, Rusya’dan  konuk heyetlerin ekipleri ve Londra Türk Dili ve  Kültürü Okulları ekibi katılmışlardı. Kaynak: www.mebnet/?q=content/23-nisan-ulusal-egemenlik-ve-çocuk-bayramı-kktc’de-coskuyla-kutlanacak-0

Sonuç olarak; 23 Nisan 1920, sadece TBMM’nin  açılış tarihi değil, ayni zamanda kader birliği yapan  büyük Türk Milletinin varoluş mücadelesinde bir dönüm  noktasıdır ve de  Türkiye Cumhuriyeti’nin temellerinin atıldığı bir gündür..

Atatürk’te  hiçbir devlet adamında görülmemişçocuk sevgisi vardır.  Dünyada çocuklara bayram, hem de resmi bir bayram armağan etmiş olan  tek devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk’tür.  Ayrıca  Atatürk’ün  “Bugünün küçüğü , yarının  büyüğüdür” sözü de  çocuklara verdiği  değerin, onlara duyduğu saygının kanıtlarıdır.

Türkiye Cumhuriyeti’nin Kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk bugünü “Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayram” olarak  Türk Milletinin egemenliğini  sonsuza kadar taşıyacak ve koruyacak olan çocuklara armağan ederek Türk Milletinin bağımsızlığı uğruna  verdiği  mücadelesinin nesilden nesile aktarılmasına vesile olmuştur..

Türkiye  Cumhuriyeti’nin ve Kuzey Kıbrıs  Türk Cumhuriyeti’nin resmi  bayramlarından biri olan 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı  ve TBMM’nin açılışının 100. Yılı  ile ilgili kutlamalar;  günümüzde gelinen noktada tüm dünyada olduğu gibi Anavatanımız Türkiye’de ve KKTC’de var olan Corona Virüs (Covid-19) nedeniyle  alınan tedbirler  çerçevesinde   iptal edilmiştir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılışının 100. Yıl kutlamaları ve de 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı Kutlamalarını bu yıl ayni coşku ile evlerimizde kutlayacağız...

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramınız Kutlu ve Mutlu Olsun..