Yakın Doğu İlkokulu’nun Kitapları…

Abone Ol

 

Öğretmenlik yıllarımdan beri; örgün eğitimde kullandığımız “kitap”ların, Kıbrıs’ta kendi insanımız tarafından yazılmasını, kültürümüzün, edebiyatımızın daha ilkokuldan itibaren çocuklarımıza tanıtılmasını savundum…
İlkokul öğretmeni iken, “Afacan” ve “Yumurcak” adında yayımladığım çocuk dergileri öğrencilerden büyük ilgi görüyordu…
Daha sonraki yıllarda, değerli eğitimci Hasan Yükselen ile birlikte “Modern Matematik Testleri” adında kitaplar yayımladık. “Modern Matematik” henüz müfredata yeni girmişti ve büyük bir materyal eksikliği vardı. Yüzlerce test sorusundan oluşan bu kitaplar, öğretmen ve öğrencilerimize uzun yıllar kaynaklık ettiler.
Hasan Yükselen, sanırım halen eğitim sistemimiz içinde faal olarak çalışan en kıdemli “eğitimci” unvanını taşıyor…
Bundan tam 22 yıl önce 127 öğrenci ile kurduğu “Yakın Doğu İlkokulu” bu süre içinde on kat büyüdü ve bugün Kıbrıs’ın kuzeyindeki en büyük ilkokul oldu.
Genelde örgün eğitim kurumlarında, özelde ise ilkokullarda okuyan öğrencilerimiz için “kitap yayıncılığı” benim hayallerimden biriydi…
Hasan Hoca bunu bildiği için beni “sevindirecek” bir haber yolladı…
Yakın Doğu İlkokulu öğretmenleri, okul öncesi ve ilkokul çağındaki öğrenciler için tam 24 tane kitap yayımlayarak bu alandaki büyük bir boşluğu doldurdu…
Bu konuda geçmişte, çeşitli zamanlarda resmi denemeler oldu. Gelen giden hükümetler kendi dünya görüşlerine göre “tartışma” yaratan kitaplar hazırlattılar… Biri geldi yazdı, öteki geldi bozdu…
Bu nedenle Yakın Doğu İlkokulu öğretmenlerinin ürettiği bu kitapları büyük bir heyecan ve merakla, ama eleştirel bir gözle inceledim…
Baskı kalitesinden tutun da; tasarım açısından, müfredata uygunluk açısından, en önemlisi “dil” açısından tam bir “profesyonel” proje olduğunu söyleyebilirim… 
Kitaplar arasında; okul öncesi 5 yaş çocukları için hazırlanan “Çizgi çalışmaları” dikkat çekiyor… 
İlkokulun her sınıfı için “Bilgisayar” kitabına bayıldım…… Çocuklar için temel bilgisayar bilgilerini içeriyor. Hafıza kartı, virüsler, bellek, sabit disk gibi kavramları çocuklara öğretiyor… 
İlkokul 5. sınıflar için İngilizce iki ayrı kitap üretmişler… “Activity Booklet” yanında, çoktan seçmeli testler içeren bir kitap hazırlamışlar… 
Yine ilkokul sınıf 5 için iki ayrı “Science” kitabı yayımlandı… Ebru Karacaoğlu Çelik tarafından hazırlanmış… Kitaplarda hem anlatımlı, hem de sorulu cevaplı bölümler var... 
İlkokul 4 ve 5. sınıflar için Matematik kitapları da hayli iddialı… Anlatımlı, sorulu cevaplı… Bu alanda isim yapmış öğretmenler; Bülent Coşar, Fatma Coşar, Zühre Bladanlı, Elmas Muratlar, Hüseyin Kozok, Nalan Canbulat’ın ortak bir ekip çalışması… 
Kitapların bazıları; “Soru Bankası” olarak hazırlanmış… 20 sorulu çoktan seçmeli testler içeriyor.
Türkçe 5. sınıf “Soru Bankası” kitabı da özenle hazırlananlardan biri… İçinde 20 sorulu testler var… Burhan Gürdal, Hüseyin Oker, Halil Zorba, Kürşat Köseoğlu gibi devlet okullarında ün yapmış deneyimli öğretmenlerin eseri…
Kitaplar büyük boyutlu, tam renkli, kaliteli kağıda basılmış… Bol resimli, sıkmayan, kolay anlatımlı, grafik tasarım bakımından tam bir profesyonel çalışma…
Kitapların tanıtımına ilişkin olarak okulda düzenlenen basın toplantısında, Yakın Doğu Üniversitesi Genel Koordinatörü Murat Tüzünkan bu yıl 4. ve 5. sınıflara “Robotik Uygulama” dersi koyacaklarını açıkladığında ne yazık ki “Devlet ilkokulları”nın perişan halini düşünmekten kendimi alamadım…
Gerçekten özellikle ilköğretimde ciddi bir “özel-devlet” rekabeti yaşanıyor…
Yakın Doğu İlkokulu, devlet ilkokullarında ciddi başarılar elde etmiş kıdemli birçok öğretmeni bünyesine almayı başardığı için bu alanda ciddi bir “fark” yaratıyor…
Bu “seçkin” öğretmenlerin sözünü ettiğim 25 kitabın hazırlanmasında “motor güç” olduğunu gözlemledim…
Yakındoğu İlkokulu’nda 9 bilgisayar laboratuvarı, 4 kapalı spor salonu, 6 jimnastik salonu ve 4 tane yemekhanesi olduğunu öğrendiğimde; sınıfa girip geçenlerde bir Alayköylü öğrencimin anımsattığı gibi “Canlarım, birtanelerim yavrularım” diyesim geldi…
Gerçekten bu okulda, öğretmenler arasında bir “aile muhabbeti” olduğu hemen hissediliyor…
Bu da kuşkusuz ki üniversite yönetiminin sağladığı “özerklik” sayesinde mümkün oluyor… 
Devlet okullarında çalışkanlıkları ile haklı ün yapmış değerli öğretmenleri bünyesine katmak ve onlarla yıllarca birlikte çalışmak bana göre bir “yöneticilik” başarısıdır…
Mehmet Süleymanoğlu, İzzet Yılmaz, Burhan Gürdal, Utku Gürdal, Bülent Coşar, Fatma Coşar, Tezer Akansoy gibi kendi alanlarında haklı isim yapmış öğretmenlerin Yakın Doğu İlkokulu’nun bir “kitap projesi”ne öncülük etmesini eğitimimizde ciddi bir katkı olarak değerlendiriyorum…
Yakın Doğu İlkokulu’nun attığı bu adımı, özellikle Eğitim Bakanı Cemal Özyiğit’in güçlü bir “işbirliği” ruhu ile değerlendirmesini ve “proje”nin ilerletilmesi için çaba harcamasını dilerim…