Zoraki buluşma!

Abone Ol

 

Basın yoluyla yapılan dürtülerle suni olarak gündem yapılan “Başbakanın Türkiye den davet alamama konusu neticesini gösterdi ve kerhen bile olsa Ankaradan davet geldi.

Başbakan  sayınErhürman ve Başbakan Yardımcısı ve Dış İşleri Bakanı  sayın Özersay çok süratli bir şekilde aldıkları davetle apar topar Ankara ya uçtular.

Dün Ankara da, KKTC den giden Başbakan ve yardımcısı ile görüşmeler gerçekleştirildi. Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı sayın Binali Yıldırımla KKTC Başbakanının basın önünde yaptıkları açıklamaları izledim.

Ziyarette,  vücut dilini dikkatlere getirmek gerekirse bilhassa TC Başbakanın yüzünde düşen bin parça hali vardı. Doğal olarak Erhürman da bu ortama uymak zorunda kaldı.

Burada yaptıkları konuşmaların tamamını aktarmak gibi bir niyetim yok.

Önemli başlıklara değinecek olursam, uzlaşı konusunda Rum tarafının takınmış olduğu olumsuz tutum irdelendi, eşit, egemenliğin ve iki tarafın hak sahipliliğinin olmaması halinde sürdürüle bilinir bir çözümün elde edilemeyeceği, hidrokarbon da adanın kuzeyinde ve güneyinde yaşayanların tamamının hak sahipliliği konuşulanların başında geldi.

Ancak Başbakan Yıldırımın konuşmaları arasında söylemiş olduğu bazı kelimeler Erhürman ve Özersay tarafından yenir yutulur cinsinden olmaması gerektiğini düşünüyorum.

“KKTC de ülkemizin haklı davalarına dil uzatan bir takım kendini bilmezlerin dikkatli bir şekilde kontrol altına alınması eminim yeni hükümet döneminde dikkate alınacaktır ”

Bana göre zoraki gerçekleşen ikili görüşmenin bir heyecan taşımamasının, yüzlerden düşenin bin parça olmasının esas nedeni işte bu sözlerin arkasında gizliydi.

Yeni dörtlü koalisyon hükümetiyle TC nin ilişkileri bu temel üzerinde oluşması halinde çok sıkıntılar yaşanacağı aşikardır.

Kadınlar günü kutlu olsun!

Bu gün Dünya Kadınlar günü. Nereden oluştu, nereden  başladı bu gün. Dünya Kadınlar gününün ilan edilmesine neden gerek duyuldu. Başlangıcıyla ilgili değişik görüşler var.

Kimileri 8 Mart 1857 de çok ağır çalışma koşullarıyla boğuşan kadınların eyleme gitmeleriyle başladığı ifade ediliyor. Kimilerine göreise  günün oluşmasındaki hikaye trajik.

25 Kasımda 1909 da Philadelphia ve Baltimore da 600 gömlek fabrikasında çalışan %80 i kadın 20 bin gömlek işçisi kötü çalışma koşullarını ve düşük ücretleri protesto etmek için greve gider. Üç ay süren grev 1910 un Şubat ayında sona erer. İşveren tarafından işçilerin çoğu talepleri kabul edilir. Ancak bunlar arasında uzlaşmaya imza koymayan tek bir şirket vardır. Triangle Gömlek fabrikası. Ne garip tesadüftürki 1911 yılının 25 Martında Asch binalarının en üst katlarında faaliyet gösteren bu fabrikada bir izmaritten başladığı sanılan yangın çıkar.

Sekizinci katta çıkan yangın önce 9 kata ardından da 10 kata fırlar. Sonuçta 146 kişi yanarak can verir. Bunların 48 i sendikalı olmak üzere 129 u kadındır.

Dünya kadınlar günü zor koşullar altında çalışan işçi kadınlarının hak arama mücadelesini simgeleyen işte böyle bir gündür.

Tüm kadınlara kutlu olsun!