Güncel

LAÜ'de suyun önemine dikkat çekildi

Abone Ol

Lefke Avrupa Üniversitesi (LAÜ) dekanları, bölüm başkanları ve öğretim üyelerinin katılımı ile  “Bilimciler Konuşuyor” başlığı altında seminerler düzenleniyor. Başta eğitim konuları olmak üzere sinema, müzik,  sağlık, mimarlık, mühendislik, bilişim, küreselleşme ve dil gibi çeşitli konuların ele alındığı seminerler her hafta Salı günü 17.00-18.30 saatleri arasında Dr. Fazıl Küçük Eğitim Fakültesi’nde yapılıyor.

LAÜ Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ferhat Türkman “Su ve Su Mühendisliği” konusunda yapmış olduğu sunumunda “sürdürelebilir bir ekonomi ve insani gelişme için en önemli unsurlardan biri su kaynaklarının, çevreyi örselemeden, bilimsel olarak geliştirilmesidir” diyerek suyun önemine vurgu yaptı.

Türkman: “Dünyada tatlı su kaynaklarının büyük kısmı kutuplarda yer alıyor”

Türkman, tabiatın oluşturduğu suyun ancak çok küçük bir kısmının insanların kulanımına yarar durumda olduğunu ifade ederek, dünyada tatlı su kaynaklarının çok büyük kısmının kutuplarda bulunduğunu açıkladı.

Yağışların büyük kısmının kış aylarında ve eriyen karlarla bahar aylarında oluşmakta olduğunu söyleyen Türkman, suyun özellikle yaz aylarında tarımsal sulama için gerekli olduğu dile getirdi. Su mühendisliğini; su tensörünün yer, zaman, nicelik ve nitelik boyutlarını işe yarar hale dönüştürme şeklinde açıklayan Türkman, bu dönüştürme işini yapan araçların ise  su yapıları olarak adlandırıldığını belirtti.

Türkman: “Pınarlar, nitelik açısından kullanıma en uygun su depolama sistemidir”

Türkman sunumunda; su yapıları, çevre mühendisliği sistemleri, içme ve kullanma suyu elde etmeye yönelik kulanılan yöntemler,  su kullanıldıktan sonra suyun değerlendirilmesi gibi birçok konuya değindi. Mevcut kullanılan sistemler içinde pınarların, nitelik açısından kullanıma en uygun suyu ürettikleri için, öncelikli olarak tercih edildiğine dikkat çekti.

 Türkman: “Mühendislik çözümleri barajların taşmamasında etkin rol oynar”

Suyun oluşturabileceği zararlardan korunmak için taşkından korunma sistemleri adı altında mühendislik çözümleri bulunduğuna değinen Türkman, bu sistemlerin de barajların taşmamasında etkin rol oynadığını belirtti.

 

Deniz ve göllerde yapılan balık avcılığının, gıda ve protein ihtiyacını karşılamakta yaygınlaştığını anlatan Türkman, suyun zaman boyutunu dönüştürmek için yapılan biriktirmenin aynı zamanda balık üretiminde de kulanılabildiğini dile getirdi.