19 Şubat 1959 Zürih ve Londra Anlaşmaları temelinde  16 Ağustos 1960 Lefkoşa Anlaşmaları ile Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde Kıbrıs Türk ve Rum halklarının siyasi eşitliğine ve egemenliğine dayalı olarak ilan edilen Kıbrıs Cumhuriyeti Rum-Yunan ikilisinin Megali-İdea hayalleri çerçevesinde Kıbrıs’ı bir Yunan adası yapma hedefleri nedeniyle uzun ömürlü olmayacaktı. Nitekim,  Kıbrıs Cumhuriyeti, uygulamaya konulan  Akritas Planı çerçevesinde  21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırıları ile yıkılırken devlet kademelerinde görev yapan Kıbrıslı Türkler  artık görevlerine gidemeyeceklerdi.
Bu gelişmeler, Rumların bütün devlet kurumlarını işgal etmesine ve Kıbrıs Türk halkı aleyhine  özellikle Kıbrıs Radyo-Yayın  korporasyonu vasıtasıyla kara propaganda  yapmasına da  sebep olacaktı.
O günde Kıbrıs Türk Halkı; Adadaki mevcudiyet  ve meşruiyetlerini göstermek, yaşadıklarını dünyaya anlatmak ve  kendi aralarında   haberleşebilmek için bir Radyo İstasyonu kurmak için harekete geçecekti. Çünkü,  21 Aralık 1963 Kanlı Noel silahlı saldırıları ve katliamlarının  yaşandığı o günde  Kıbrıs Radyo-Yayın Korporasyonu, Kıbrıs’ta  yaşanan  olayları ve yaşanan   Rum silahlı saldırılarını   tek yönlü olarak yayınlamaya başlamıştı..
O günde tamamen Rumların  kontrolü altında olan   Kıbrıs Radyo-Yayın   Korporasyonu,  Kıbrıs’ta  gerçekleşen     Rum-Yunan   silahlı saldırılarını ve yaşananları tek yönlü olarak   veriyordu. O günde Kıbrıs Radyosu, Rum Radyosuna dönüşürken   dünyaya tek yanlı ve yanıltıcı haberler yayınlıyordu.
O günde Rumlar, İngilizce ve Türkçe  olarak gerçekleştirdikleri   yayınlarda, haber bültenlerinde   yabancıları olduğu kadar, Kıbrıs Türk halkını da olumsuz yönde etkilemeye çalışıyorlardı.
Yine o günlerde Kıbrıs Türk halkının  en büyük sıkıntılarından birisi de    yaşanan gelişmeler karşında sesini ada genelinde  kendi halkına  duyuramamasıydı.  Buna Kıbrıs Türk Liderliğinin sessiz kalması asla mümkün değildi..
Yaşanan bu gelişmelerin ardından bugünkü  Bayrak Radyo Televizyon Kurumunun   temelleri atılacaktı.. İşte o zor günlerde , Mücahit halkımızın  cephelere koştuğu, telsizlerin ses vermeye başladığı günlerde  Türk Mukavemet Teşkilatı  (TMT)’nin   Bayraktarı Kenan Coygun çok önemli bir talimat vermişti:
“Derhal Kendi Radyomuzu Kurmalıyız. Ne Kadar  Teknik Elemanımız Varsa, Bir Araya Gelsin ve Radyomuzu Kursun ve de  Radyomuzun adı “Kıbrıs Türk Mücahidinin  Sesi  BAYRAK RADYOSU Olacak” demişti.
Tabii ki; ilk akla gelen şey, kurulması hedeflenen radyonun  nerede kurulacağı  sorusuydu!.
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün  Cumhurbaşkanı  Yardımcılığı ikametgahındaki araba garajında  kurulması hedeflenen  Bayrak Radyosu için  bir çok  vatandaş gönüllü olarak  kendi   arabalarının akülerini  Bayrak  Radyosunun  kuruluşuna giden yolda  ilgililere vererek Bayrak  Radyosunun   hizmete girmesine yardımcı olacaklardı.
Geriye gidecek olursak  ;  bugünkü KKTC Cumhurbaşkanlığı binası , Liderimiz  Dr. Fazıl Küçük’ün  Cumhurbaşkanı Yrd. olarak görev yaptığı  bina idi ve de evin  bahçesinde bir de Garaj vardı.  1960 Kıbrıs Cumhuriyeti öncesi bu bina  İngiliz Yönetimi döneminde   İngiliz  Yüksek  Komiserinin  Atını beslediği bir ahırdı.  İşte Bayrak    Radyosu bu araba garajında  kurulacaktı. 
21 Aralık 1963 Kanlı Noel silahlı saldırıları ve katliamlarının ardından  Kıbrıs  Radyo Yayın  Korporasyonunun Rum  Radyosuna dönüşmesinin ardından gerçekleştirmiş oldukları  Türkçe yayınlarla  Kıbrıs Türk Halkını olumsuz etkileme girişimlerine  başlarken yollarda ve büyük yerleşim birimleri  etrafında  Kıbrıs Türk  halkına karşı kurdukları utanç barikatları ile de  Türk bölgelerinin kendi aralarındaki irtibatı engellemeyi hedeflemişlerdi.
O günde Rum liderliği, kendi kontrolleri altına geçen ve   Kıbrıs Türk halkına karşı  Kıbrıs  Radyo-Yayın  Korporasyonu ile  Kıbrıs’ta yaşanan olayları tek yönlü olarak vermeye  ve de  dünyaya İngilizce yanıltıcı haberler veriliyordu. Bu gelişmelerin ardından öncelikle tüm Kıbrıs Türk Halkının sesini duyurmak için bu günkü Bayrak  Radyo Televizyon Kurumunun temelleri atılacaktı.
Mücahit Halkımızın, TMT’nin silahlarını  çanaklarından  çıkararak cephelere koştuğu o günde   Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT)’nin  Bayraktarı Kenan Coygun: “Derhal Kendi Radyomuzu Kurmalıyız.  Ne Kadar  Teknik Elemanımız Varsa Bir Araya Gelsin ve Radyomuzu Kursun..  Radyomuzun ismi  BAYRAK RADYOSU-Kıbrıs Türk Mücahidinin  Sesi” olacak demişti..
Nitekim, 25 Aralık 1963’te çok önemli bir oluşumla  Kıbrıs Türk Mücahitleri tarafından “Kıbrıs Türk Mücahidinin Sesi Bayrak Radyosu” kurulurken  o günde Lefkoşa’lılar  Radyolarını açtıklarında:
“BAYRAK, BAYRAK,BAYRAK.. BURASI KIBRIS TÜRK  MÜCAHİDİNİN SESİ” diye devamlı anonslar yapmaktaydı. O günde  Bayrak Radyosunda bu anonsu   gür sesiyle  rahmetli  Kemal Tunç  yapıyordu.
Netice itibarı ile Rum-Yunan ikilisinin 21 Aralık Kanlı Noel silahlı saldırılarının ardından  çevreden, eşten dosttan toplanan araba aküleriyle, halkımızın kendi arabalarından çıkarıp verdikleri akülerle teknisyenler  maharetlerini göstererek  Kıbrıs Türk Halkına kendi radyosundan ilk ses 25 Aralık 1963 tarihinde  (Orta Dalga 1500 Kc. 200 metre  dalga uzunluğu üzerinden) saat 09.00’da Radyo;
“BAYRAK .. BAYRAK.. BAYRAK.. KIBRIS TÜRK MÜCAHİDİ’NİN SESİ..” sözleriyle yayına girmişti..
Böylece Kıbrıs Türk Halkı, Kıbrıs’ta olup bitenlerin gerçek yönünü kendi radyosundan öğreniyor ve de Bayrak Radyosu’ndan kulaklarını ayıramıyordu. O günde  Kıbrıs Türk halkının moralini yüksek tutmak için, milli hisleri kamçılayan  şiirler, marşlar  ilk  günlerden başlamak üzere  Bayrak Radyosu’ndan  defalarca okunmaktaydı.. Örneğin: Meşhur bir KİN Şiiri vardı. Bir kıtasında şöyle deniliyordu:
“Kahpe Yunan Bu Dünyada Durdukça
Bu Kin Benden Vallahi de Gidemez
Durup Durup Köpek Gibi Ördükçe
Bu Kin Benden Vallahi De Gidemez
Bin Gavur Kellesi Bir Kin Ödemez”
Netice itibarıyla; Kıbrıs Türk Halkı, 21 Aralık 1963  Kanlı Noel silahlı saldırılarının hemen sonrasında kurulan Bayrak Radyosu’nun ardından Mağusa’da Canbulat Radyosu, Lefke’de Sancak Radyosu, Larnaka’da Doğa’nın Sesi Radyosu, Baf’ta Gazi Baf’ın Sesi Radyosu,  Limasol’da Limasol Radyosu adı ile  yayına geçiyordu.. O günde bu radyolar “Sancak Radyoları” ortak adıyla anılıyordu..
20 Temmuz 1974 Barış Harekatının ardından ilerleyen günlerde  Bayrak Radyosu “Bayrak Radyo Televizyon Kurumu” adıyla hizmete konuldu.  Günümüzde radyo istasyonlarını yenileyen BRT, bugün 6 Radyo kanalıyla Bilgisayar destekli Radyo yayınlarına  geçerek bu alanda çağdaş yayıncılığın gerektirdiği standartlara ulaşmış olup günümüzde BRT; BRT1, BRT1 HD, BRT2 HD ve BRT3 HD olmak üzere TV kanallarını üçe  çıkarmıştır.  BRT Radyoları; Bayrak Radyosu, Bayrak İnternational, Bayrak FM, Bayrak Klasik, Bayrak Türk Müziği, Bayrak Radyo Haber faaliyete geçirilmiştir.  Yine günümüzde, BRT dışında bir çok TV ve Radyo kanalları vardır. Ada TV, Akdeniz TV, Diyalog TV, Kıbrıs TV, Kıbrıs Genç TV, Kanal T, Kanal Sim, As.TV, Güneş TV, TV2020 yanında DAÜ TV, GAÜ TV, LAÜ TV, Kıbrıslı TV, YAÜ TV, ART Avrasya TV
Sonuç olarak; Kıbrıs Türk Halkının  milli mücadelesinde  önemli  bir miheng taşı olan    Bayrak  Radyo ve Televizyon Kurumu BRT’nin kuruluşunun yıl dönümünde; Rum-Yunan ikilisinin  21 Aralık 1963 Kanlı Noel silahlı saldırılarının  ve katliamlarının 59. Yıl dönümünde canları ve kanları pahasına bu yavru vatan topraklarına “Özgürlük ve Barış” getiren  aziz şehitlerimizi ve de  gazilerimizi , kahraman Mehmetçiklerimizi, Mücahit halkımızı,  Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) mensuplarını, bu günlere gelmemizde maddi ve manevi yardımlarını esirgemeyen  anavatanımız Türkiye’yi, yediden yetmişe kadını ile erkeği ile  mücadele veren  Kıbrıs Türk Halkını saygı ile selamlıyorum..
Dün olduğu gibi bugün  de yarın da  BRT Kıbrıs Türk Halkının sesi olmaya devam edecektir.. 
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..
 
Kaynak:1-Osman Güvenir, BRT Nasıl Kuruldu, 4 Ocak 2019, htp:/www.arti.392.com.brt-nasil-kuruldu-makale,1615
Kaynak:2-tr.wikipedia.org/wiki/Bayrak_Radyo_Televizyon_Kurumu
Kaynak:3-Altay Sayıl, Bayrak.. Bayrak.. Bayrak Yayınlayan KTMD , Devlet Basımevi, Lefkoşa