Rusya Devlet Başkanı Putinin
Rusya Devlet Başkanı Putinin davetlisi olarak 3 günlük resmi ziyaret için 24 Şubat günü Moskovaya giden Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis, seyahatinden önce AB-Rusya ilişkilerinin geriliminde ABni suçlayan bir açıklama yapmış ve yaptırımlar yerine yeni iletişim yolları bulunması gerektiğini vurgulamıştı.
Bu ziyaret öncesi merak edilen çok şey vardı. Bu ziyaret, Rum-Yunan ilişkisinin AB ile olan ilişkilerini nasıl etkileyecekti?Güney Kıbrıs Rum lideri Anastasiadisin bu ziyareti Kıbrıs Sorununu nasıl etkileyecekti?
Neticede Rusya-AB ilişkileri gerilimli bir dönem yaşarken 25 Şubat günü Rusya Devlet Başkanı Putinin ikametgahında Anastasiadis ile Putiin himayelerinde , Rum Dışişleri Bakanı Kasulidis ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov tarafından 11 anlaşmanın 8i imzalandı Geriye kalan 3 anlaşma ise bürokratlar düzeyinde imzalandı.
Rus savaş gemilerine sağlanacak kolaylıklarla ilgili olarak yapılan anlaşma , daha önce bu tarz bir anlaşmanın hiç imzalanmamış olması nedeniyle diğerlerinden ayrılıyor. Anlaşma iki ülkenin Savunma Bakanlıklarının işbirliğini ve özellikle de Rusyaya , Rum Yönetimi denizcilik altyapısı düzeyinde kolaylıkla sağlanmasını öngörüyor.
Rum basınına yansıyan haberlere göre, Rusya Devlet Başkanı Putin görüşme öncesinde yapmış olduğu açılamada , iki ülke arasındaki işbirliğinin daha da ileriye götürüleceğini söyledi.
Rum gazetelerinin haberine göre Rum Yönetimi lideri Anastasiadis ile Rus Devlet Başkanı Vlademir Putin arasındaki görüşmenin , Putinin , Moskova dışındaki yazlık evinde gerçekleştirdiğini , bunun da dostane ve sıcak olan bir diğer ilişkiyi ortaya koyduğunu yazdılar.
Görüşme sonrası imzalanan askeri işbirliği anlaşmasına ilişkin açıklama yapan Putin, “İki ülke arasındaki askeri işbirliği ve Rus donanmasına ait gemilerin Kıbrıs limanlarına girmesi , kimseye karşı bir hareket değil” dedi.
Anastasiadis ise ziyaretin, Rusyaya duyulan minnettarlığın bir ifadesi olduğunu anlattı ve Putini Kıbrısa davet etti. Rus lidere yardımları için teşekkür eden Anastasiadis, Rusyanın Kıbrıs sorununun çözümünde önemli bir rol üstlenebileceğini ileri sürdü.
Anastasiadis, ayrıca Rusya Başbakanı Dimitri Medvedev ve Rusya Federasyonu Federal Meclisi Devlet Duması Başkanı Sergey Evgenyeviç Narişkin ile de ayrı ayrı görüşmelerde bulundu.Anastasiadis, Güney Kıbrısın , Rusya Federasyonu ile olan geleneksel ilişkilerin değerini düşürmeksizin ABD ile olan ilişkileri geliştirmeyi arzuladığını belirtti.
ABnin Rusyaya karşı uyguladığı yaptırımlardan da söz eden Anastasiadis, bu yaptırımların , ABne ekonomik maliyetler getirdiğini ifade etti.
Anastasiadis, Rus Basın mensuplarına yönelik gerçekleştirdiği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtladı.Fileleftheros gazetesinin haberine göre ;
Anastasiadis yapmış olduğu açıklamalarda bu kritik dönemde Rusyayı ziyaret eden ilk AB ülkesi olduklarını dile getirdi.
Anastasiadis, Güney Kıbrıs ile Rusya arasında karşılıklı anlayışa dayalı başta Kıbrıs sorunu ,ekonomi ve Ukrayna krizi konuları olmak üzere 2 ülkenin birbirine destek verdiğini ifade etti.Bir soru üzerine Anastasiadis; Kıbrısın AB içerisinde kimseyle çatışma içerisinde olmadığını , aksine bu tezlerinin benimsendiğini söyledi.
Anastasiadis, Rusya ile Güney Kıbrıs arasında imzalanan askeri anlaşmanın yeni bir durum içermediğini mevcut anlaşma ile güncellenecek tek unsurun Rus Deniz Kuvvetlerine ait gemilerin insani ve anti terör operasyonları çerçevesinde Güney Kıbrıs limanlarına demirlemesi olduğunu ifade ettiği kaydedildi.
Güney Kıbrısa duydukları güven nedeniyle de Rus yatırımcılara teşekkür eden Anastasiadis: sözlerinin devamında ;Müzakerelerin 3. Turunun başlamasından önce Türkiyenin Güney Kıbrısın sözde Münhasır Ekonomik Belgesini ihlal etmesi için Araştırma gemisi Barbarosa göndermesiyle müzakerelere katılımın askıya alınmasından başka seçenekleri kalmadığını savundu.
Anastasiadis, Moskova Uluslararası İlişkiler Devlet Enstitüsünde Kıbrıs sorununa ilişkin bir konuşma yaptı. Habere göre Anastasiadis, Ukraynayı işgal ettiği için Rusyaya yaptırımlar uygulayanları ortaklarının Türkiyenin işgalini ve Güney Kıbrısın egemenlik haklarının çiğnenmesini” görmezden gelerek “çifte standart” sayıldığını belirtti.
Anastasiadis, hidrokarbon konusunun , tehdit ve şantajlardan uzakta , Kıbrıs sorununda özlü bir diyaloğu teşvik etmesi gerektiğini söyledi. Anastasiadis, Rusyanın Kıbrıs sorununa çözüm bulunması çabalarında olumlu bir katkıyla rol oynayabileceğini söyledi.
Son olarak AB-Rusya ilişkileri ve Kıbrıs sorununun çözüm çabalarına değinen Anastrasiadis, Güney Kıbrısın , herkesin çıkarına yönelik olarak köprü kurulması amacıyla her türlü çabaya katkı koyacağını ifade etti.
Anantasiadis , düzenlediği basın toplantısında Türkiyeye saldırması yanında üyesi olduğu ABne karşı kendisini zora sokacak söylenmeyecek sözleri söyledi. Bu arada kendisini zora sokacak muhtemel soruların gelmesini önlemek için Rum gazetecilere soru yöneltme hakkı vermedi.
Anastasiadis ayrıca Güney Kıbrıs-Rus ilişkilerinin başka bir ülkenin aleyhine olmadığını ifade etti.
Rusya Başbakanı Medvedev ile de bir araya gelen Anastasiadis, iki ülke arasındaki tarihi bağların muhafaza edilmesi temennisinde bulundu.
Anastasiadis doğu ve batı arasında ikili oynarken, ABD, AB ve Rusya gibi büyük güçleri de anavatanımız Türkiyeye karşı yaptırım uygulamaya davet etmektedir.
Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ile bu tür anlaşmaları yapan ülkeler bilmelidirler ki bu tür faaliyetler Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmazlığını arttırmakta ve onları Adanın eşit iki sahibinden biri olan Kıbrıs Türk halkına karşı daha da dayatmacı hegemonyacı bir tutum izlemesine neden olmakta , uzlaşı çabalarına zarar vermektedir….