25 Mart 2023 Cumartesi günkü yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere GKRY lideri Hristodulidis , olası bir çözüme varılabilmesi için yeni bir görüşme sürecinde kaldığı yerden yeniden başlamasını hedefliyor.
Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Politis Gazetesinin haberine göre; Hristodolidis’in önerisi Avrupa Konseyinde müzakerelerin yeniden başlaması için yeni bir görüşme sürecine 07 Temmuz 2017’de Crans Montana’da kaldığı yerden yeniden başlamasını hedefliyor.
25 Mart 2023 tarihli yerel basınımıza yansıyan haberlere göre 24 Mart 2023 tarihli Politis Gazetesi “Hristodulidis’in önerisi Avrupa Konseyi’nde müzakerelerin yeniden başlaması konusunda “Adım Adım Yaklaşım” başlığıyla manşete çektiği haberinde Hristodulidis’in yaklaşımının ana fikrini şöyle aktardı:
“AB Türk tarafı ile konuşarak müzakereleri yeniden başlamaya yönlendirecek. Rum tarafı da Türkiye-AB Gümrük Birliği Anlaşmasının yenilenmesi, Türk vatandaşlarına AB vizelerinin kaldırılması ve Savunma İşbirliği Programına (PESCO) katılım başta olmak üzere Türkiye’yi doğrudan ilgilendiren konularda olumlu ortamı güçlendirecek”
..Avrupa Zirvesi’nin birinci bölümüne katılan Genel Sekreter Antonio Guterres’le de görüşen GKRY lideri Hristodulidis’in inisiyatifinin bu başlangıç aşamasının BM tarafından da reddedilmediğini belirten gazeteye göre, Rum yönetiminden bir kaynak, Hristodulidis’in; Guterres ile Avrupa Komisyonu başkanının da bulunduğu bir ortamda kısa bir görüşme yaptığını aktardı..
Ayni kaynağa göre; BM Genel Sekreteri Guterres, Türkiye’deki seçimlerin hemen ardından müzakerelerin başlaması için gerekli şartların oluşturulması gerektiğini yineledi. GKRY lideri Hristodulidis de Ukrayna meselesinde olduğu gibi Kıbrıs sorununda da AB’nin BM ile daha çok işbirliği yapması gerektiği görüşünü belirtti. Kaynak, Rum Yönetiminin, Türkiye için kritik konularda ortaya koyacağı olumlu katkıya karşılık Türkiye’den, Kıbrıs sorununda hareketler beklemekte olduğuna işaret etti..
..Gazete, GKRY lideri Hristodulidis’in Avrupa Konseyi’ne girişinde “İlk emelimiz müzakerelerin başlamasıdır. Bu yaklaşımımız çok nettir. Şu anda yapmamız gereken birlikte çalışmaktır ve kararın hayata geçirilmesi için özellikle Komisyon Başkanı ve Konsey Başkanı ile anlaştık. Birinci engel Türkiye’dir. Bu nedenle 14 Mayıs seçimlerinden hemen sonra müzakerelerin uzlaşılmış çerçeve temelinde yeniden başlaması şartlarının yaratılması seçime kadar olan süreyi değerlendirmek istiyoruz” dediğini yazdı.
Durumun zor olduğunu itiraf eden ve “AB’nin rol alacak bir yetkili atayarak Kıbrıs konusundaki çıkmazın kırılmasında başrol oynayabileceğini savunan” GKRY lideri Hristodulidis “Müzakereleri başlatmayı başarabilirsek AB’nin doğal ve teknokratik varlığı zorunludur. Bu AB’nin de istediği bir şeydir. Son müzakere sürecinde yakınlaşmaların başarılmasında belirleyici rol oynadığını yaşayarak gördük” dedi.
Bu noktada Rum liderliğine ‘Hele bir dur, kendinize geliniz’ diyoruz. Günümüzde Kıbrıs Türk halkının , KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar’ın ve de anavatanımız Türkiye’nin bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini yaşatmak ve tanınmasını sağlamak azminde ve kararında olduğunu bir kez daha hatırlatmakta yarar vardır.
Yine 25 Mart 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; AB’nin daha aktif rol oynaması için girişimlerde bulunan GKRY Lideri Hristodulidis’e, Brüksel’de görüştüğü muhatapları BM’i adres gösterdi.
29 Mart 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; GKRY lideri Hristodulidis “Türkiye’nin Uluslararası Denizcilik Örgütü adaylığını desteklemelerinin mümkün olmadığını” söyledi ve Türkiye’nin Kıbrıs bayrağı taşıyan gemilerin limanlarına yanaşmasına izin vermediğine dikkat çekti.
Yine 29 Mart 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre GKRY Meclis Başkanı Dimitriu “Türkiye’nin iki devlete dayalı çözüm talebinin kabul edilmesinin hiçbir zaman söz konusu olmadığını” ifade etti.
GKRY, Rum Meclis Başkanı AnnitaDimitriu, ABD’nin Büyükelçisi Julie Fisher ile bir araya geldi. Güney Kıbrıs’ta yayınlanan Alithia gazetesi, ABD’nin Kıbrıs Büyükelçisi Julie Fisher’in, ülkesinin; Kıbrıs sorununun, BM’nin ilgili kararları temelinde çözümünden yana olan tezini ve müzakerelerin yeniden başlamasına yol açacak koşulların oluşturulması çabalarına yönelik taahhüdünü de yeniden teyit ettiğini yazdı. Habere göre görüşmede ikili ilişkilerin mükemmel düzeyi ile iki ülke arasında karşılıklı ilgi alanlarındaki iş birliğinin geliştirilmesi ele alındı.
GKRY Meclis Başkanı AnnitaDimitriu, ABD’nin özellikle Kıbrıs sorununda ilkelere dayalı tutumundan dolayı duyduğu takdiri dile getirdi.
Dimitriu, “Sürmekte olan işgalin sonucu olarak Türkiye tarafından insan haklarının çiğnenmesi ve uluslararası hukuk ihlallerinin bugün Rusya tarafından Ukrayna’da gerçekleştiğini” savundu.
Türkiye’nin iki devlete dayalı çözüm hedefinin kabul edilmesinin hiçbir zaman söz konusu olmadığını ifade eden GKRY Meclis Başkanı Dimitriu“Kıbrıs Rum tarafının, iki toplumlu federasyon temelinde, Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunmasına yönelik görüşmelere kaldığı yerden başlaması hedefine bağlı olduğunu” ifade etti. Dimitriu, Rum Yönetimi Başkanı Nikos Hristodulidis’in çabalarının da destekleneceğini belirtti.
Hiç ama hiç unutulmamalıdır ki Rum-Yunan ikilisinin Crans Montana Konferansını 07 Temmuz 2017’de sabahın erken saatlerinde saat 03.30’da terk etmelerinin ardından sabah saat 10.00’da yaptığı açıklamada KKTC Cumhurbaşkanı sayın Mustafa Akıncı: “Bu Bizim Neslin Son Denemesiydi” derken yine o günde Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı sayın Mevlüt Çavuşoğlu “Federasyon Görüşme Süreci Bir Daha Başlamamak Üzere Sona Ermiştir” demişti.
Sonuç olarak; gelinen noktada Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Türk Devletleri Teşkilatı Devlet Başkanlarının 9’uncu Zirvesinin gerçekleştiği Özbekistan’da 11 Kasım 2022’de üye olması kabul edilmiştir. Bunun devamı mutlaka gelecek ve de bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti uluslararası alanda tanınacaktır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok yaşa