12 Mart 1921 tarihinde Birinci Türkiye Millet Meclisi tarafından kabul edilen İstiklal Marşının 102. Yıl dönümünde mutluyuz, gururluyuz. Anavatanımız Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Milli Marşıdır, İstiklal Marşı.
Mehmet Akif Ersoy’un; ‘Kahraman Türk Ordusuna’ hitaben kaleme aldığı bu eser, 12 Mart 1921’de Birinci Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından “İstiklal Marşı” olarak kabul edilmiştir. İstiklal Marşımız, kahraman Türk Ordusunun tam bağımsızlık ve Kurtuluş Savaşı mücadelesinin ve Türk Milletinin özgürlük aşkının en coşkulu ve en güzel ifadesidir.
Milletlerin ortak geçmişlerini, geçirdikleri zor zamanları, bu zamanlarda sahip oldukları ve hiç yitirmedikleri umutları ve arkasından elde ettikleri zaferleri aksettiren eserler olan Milli Marşlar, ait oldukları milletlerin bağımsızlık göstergelerindendir. İstiklal Marşımız da Türk Milletinin Kurtuluş Savaşı yıllarındaki birliğini, beraberliğini, içinde bulunulan durumu, bağımsızlık ümitlerini ve inançlarını yansıtmaktadır.
Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan ve Türk Milletinin Kurtuluş Savaşına olan inancının, cesaretine ve gücüne olan güvenin, bağımsızlığa ve yurduna olan bağlılığını mısralara dökülmüş şekli olan İstiklal Marşı, 12 Mart 1921 tarihinde Türkiye Büyük Millet Meclisi tarafından kabul edilmiştir..
..Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesini ifade eden ve adını da buradan alan Türk İstiklal Marşının kabul edildiği 12 Mart gününün resmi olarak kabulünü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü olarak ilanı ile bugünün geniş çapta ve sistemli bir şekilde tüm kamu kurum ve kuruluşları ile sivil kuruluşların katılımı sağlanmak suretiyle anılması ve gelecek kuşaklara İstiklal Marşının ve Türk Milletinin geçirdiği en zor dönemlerde yaşamış ve bugünlerin kendinde ve Türk Halkında uyandırdığı duyguları ve düşünceleri eserlerine aksettirmiş olan Mehmet Akif Ersoy ‘un anlatılması sağlanacaktır..
..Tasarı ile; Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk Milletinin bir amaç etrafında birleşmesini sağlayan, manevi bağlarını güçlendiren ve o günlerin heyecanını, coşkusunu, Türk Kurtuluş Savaşının amacını ve ruhunu , milletin bağımsızlık istek ve azmini en güzel şekilde dile getiren İstiklal Marşımızın kabul edildiği 12 Mart 1921 gününün, İstiklal Marşının kabulünü ve Mehmet Akif Ersoy’u anma günü olarak ilan edilmesi öngörülmektedir. Kaynak:Google.com/searceh?q=turk+istiklal+marsinin+kabul+edildiği+12mart+1921+günü+istiklal+marsi+ve +Mehmet+akif+Ersoy+anma+günü&oq=tü
Türk İstiklal Marşı için 12 Mart 1921’de yapılan yarışmaya 724 eser katılmış olup Mehmet Akif Ersoy tarafından kaleme alınan eser TBMM tarafından İstiklal Marşı olarak kabul edilmiştir.
Türk İstiklal Marşı, kahraman Türk Ordusunun tam bağımsızlık ve Kurtuluş Savaşı mücadelesinin ve büyük Türk Milletinin özgürlük aşkının en coşkulu ve en güzel ifadesidir.
İstiklal Marşımızın Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Devletin bütünlüğünü belirleyen 3. Maddesinin 2. Fıkrasında Milli Marşı “İstiklal Marşı”dır şeklinde ifade edilmiş ve Anayasanın 4. Maddesinde de bu hükmün değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez olduğu belirtilmiştir.
Maarif Vekaleti, Türk Kurtuluş Savaşı’nın başlarında , İstiklal Harbi’nin milli bir ruh içerisinde kazanılması imkanını sağlamak amacıyla 1921’de bir (güfte) yarışması düzenledi. Yarışmaya toplam 724 şiir katıldı. Eser gönderenler arasında Kazım Karabekir, Hüseyin Suat yalçın, İsak Ferrara, Muhittin Baha Pars ve Kemalettin Kamu gibi tanınmış isimler de vardı.. “Çanakkale Şehitlerine” ve “Bülbül” gibi şiirlerin sahibi Mehmet Akif’in “Milletin başarılarının para ile övülemeyeceğini” düşündüğü için yarışmaya katılmak istemediği bilinir..
..Son şiir gönderme tarihi olan 23 Aralık 1920’den sonra Eğitim Bakanlığı güfteleri incelemiş ancak içlerinde İstiklal Marşı olabilecek bir eser bulamamıştı. Mehmet Akif, Maarif Vekili Hamdullah Suphi Bey’in kendisine yazdığı 5 Şubat 1921 tarihli davet mektubundan sonra fikrini değiştirerek, Ankara’daki Taceddin Dergahı’ndaki odasında, Türk Ordusuna hitap ettiği şiiri kaleme aldı ve Bakanlığa teslim etti..
..Şiirde şair; Kurtuluş Savaşı’nın kazanılacağına olan inancını, Türk askerinin yürekliliğine ve özverisine güvenini, Türk ulusunun bağımsızlığa, hakka, yurduna ve dinine bağlılığını dile getirmiştir. Hamdullah Suphi Bey, Akif’in şiirinin önce cephede asker arasında okunmasına karar verdi. Batı Cephesi Komutanlığına gönderilen şiir, askerin beğenisini kazandı. İstiklal Marşı, 17 Şubat 1921 tarihinde Hakimiyet-i Milliye ve Sebilürreşad gazetelerinde yayımlandı, on iki gün sonra ise Konya’da Öğüt Gazetesinde yer aldı..
..Ön elemeyi geçen yedi şiir, 12 Mart 1921’de Mustafa Kemal’in başkanlığını yaptığı Meclis oturumunda tartışmaya açıldı. Mehmet Akif’in şiiri, Meclis kürsüsünde Hamdullah Suphi Bey tarafından okundu. Şiir okunduğunda milletvekilleri büyük bir heyecana kapıldı. Ve diğer şiirlerin okunmasına gerek görülmedi. Bazı mebusların itirazlarına rağmen Mehmet Akif’in şiiri coşkulu alkışlarla kabul edildi..
.. Güfteye en sert eleştiri Kazım Karabekir’den geldi. Kazım Karabekir, 26 Temmuz 1922’de Bakanlar Kurulu Başkanı Rauf Bey’e yazdığı mektupta yarışma sonucunun iptal edilmesini istemiş ve eleştirilerini sıralamıştır. Eleştirilere karşın güftede bir değişikliğe gidilmedi ve Paşa da bu konuda ısrarcı olmadı..
..Mehmet Akif, kazandığı beş yüz liralık ödülü yoksul kadın ve çocuklarına iş öğreterek yoksulluklarına son vermek için kurulan Darülmesaiye bağışladı. Şair ayrıca İstiklal Marşı’nın Türk milletinin eseri olduğunu beyan etmiş ve İstiklal Marşı’nın güftesini, şiirlerini topladığı Safahat’a dahil etmemiştir..
..Ülke savaş içerisinde olduğu için Akif’in şiirinin bestelenmesi iki sene ertelendi, 1923’ün 12 Şubat’ında İstanbul Maarif Müdürlüğüne beste yarışması açma görevi verildi.. Şiirin bestelenmesi için açılan ikinci yarışmaya 24 besteci katıldı. Ülkenin içinde bulunduğu zor koşullar nedeniyle sonucu belirleyecek bir değerlendirme yapılamadı . Bu nedenle güfte, ülkenin çeşitli yerlerinde farklı bestelerle okunmaya başlandı. Edirne’de Ahmet Yekta Bey’in, İzmir’de İsmail Zühtü Bey’in, Ankara’da Osman Zeki Bey’in, İstanbul’da Ali Rifat Bey ve Zati besteleri okunuyordu.
1924 yılında Ankara’da toplanan seçici kurul, Ali Rifat Çağatay’ın bestesini kabul etmiştir. Bu beste 1930 yılına kadar çalındıysa da 1930’da değiştirilerek dönemin Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Şefi Osman Zeki Üngör’ün 1922’de hazırladığı bugünkü beste yürürlüğe konmuş , toplamda dokuz dörtlük ve bir beşlikten oluşan marşın armonilemesini Edgar Manas, bando düzenlemesini de İhsan Servet Künçer yapmıştır. Üngör’ün yakın dostu Cemal Reşit Rey’le yapılan bir röportajda da belirttiğine göre beste, aslında başka bir güfte üzerine yapılmıştır ve İstiklal Marşı olması düşünülerek bestelenmemiştir. Söz ve melodide yer yer görülen uyum eksikliğinin (Örneğin “Korkma , Sönmez Bu Şafaklarda Yüzen Al Sancak” mısrası ezgili okunduğunda “Şafaklarda” sözcüğü iki müzikal cümle arasında bölünmüştür) esas sebebi de budur. Protokol gereği, sadece ilk iki dörtlük beste eşliğinde günümüzde İstiklal Marşı olarak söylenmektedir.
Toplamda 10 dörtlükten oluşan tüm marşın sadece iki dörtlüğü bestelenmiştir.
“Korkma , Sönmez Bu Şafaklarda Yüzen Alsancak;
Sönmeden Yurdumun Üstünde Tüten En Son Ocak
O Benim Milletimin Yıldızıdır Parlayacak,
O Benimdir, O Benim Milletimindir Ancak..
Çatma, Kurban Olayım, Çehreni Ey Nazlı Hilal
Kahraman Irkıma Bir Gül , Ne Bu Şiddet , Bu Celal
Sana Olmaz Dökülen Kanlarımız Sonra helal
Hakkıdır, Hakk’a Tapan , Milletimin İstiklal..
Türk İstiklal Marşı’nın her satırı Atalarımızın Türk toprakları için nasıl bir mücadele verdiğini ve bu topraklara nasıl sahip çıkılması gerektiğini vurgulamaktadır. İstiklal Marşı’nın Türk Milleti açısından önemi oldukça büyüktür. Her milletin kendi bağımsızlığının sembolü vardır, milli bir marşı vardır. İstiklal Marşının en büyük anlamı ve önemi Türk Kurtuluş Savaşı’nın unutulmaz izlerini ve aziz şehitlerimizin kutsal ruhlarını taşımasıdır. Türk İstiklal Marşının her satırı Türk Milletine vatan topraklarına nasıl sahip çıkılması gerektiğini vurgulamaktadır.
İstiklal Marşımız, Türkiye Cumhuriyeti Anayasasının Devletin bütünlüğünü belirleyen 3. Maddesinin 2. Fıkrasında Milli Marşı “İstiklal Marşı”dır şeklinde ifade edilmiş ve Anayasanın 4. Maddesinde de bu hükmün değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez olduğu belirtilmiştir.
Sonuç olarak; Türk Milleti için İstiklal Marşı denilince; Vatan, Millet, Savaş ve Zafer Akla Gelir. Büyük Türk Milleti için İstiklal Marşı denilince; Milli Mücadele, Özgürlük , Bağımsızlık ve Bayrak Akla Gelir.
İstiklal Marşı; Anavatanımız Türkiye’nin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin, Kıbrıs Türk Halkının Ulusal Marşıdır.
İstiklal Marşımızın TBMM tarafından kabulünün 102. Yılını kutlar, Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları başta olmak üzere aziz şehitlerimizi ve Milli şairimiz Mehmet Akif Ersoy’u rahmet, saygı ve minnetle anıyoruz.. Ne Mutlu Türküm Diyene..
Kaynak:1- https://www.onceilkecag.org/istiklal-marsimizin-tbmm-tarafindan-kabulunun-101-yili-kutlu-olsun/
Kaynak:2-Google.com/searceh?q=turk+istiklal+marsinin+kabul+edildiği+12mart+1921+günü+ istiklal+marsi+ve+Mehmet+akif+Ersoy+anma+günü&oq=tü
Kaynak:3- https//tr.wikipedia.org/wiki/İstiklal_Marşı