19 Mayıs 1919’da Mustafa Kemal Atatürk’ün Samsun’a ayak basmasıyla başlayan Türk İstiklal Savaşı’nın son aşamasında 30 Ağustos 1922’de Büyük Taarruzun zaferle sona ermesi ve 9 Eylül 1922’de Yunan ordusunun kahraman Mehmetçiklerimiz tarafından İzmir’de denize dökülmesinin ardından Çanakkale’de yaşanan krizden sonra İtilaf Devletleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Mütareke çağrısında bulunmuşlardı.
Mudanya Konferansına gidilen yolda; Türk ordusu ile Birleşik Krallık işgal kuvvetleri arasında bazı gerginlikler yaşandıysa da görüşmeler 3 Ekim 1922 tarihinde Bursa’nın Mudanya ilçesinde başladı.Görüşmelerde TBMM Hükümeti’ni Batı Cephesi Komutanı İsmet Paşa (İnönü) temsil ederken, İngiltere’yi General Harington, Fransa’yı General Charpy ve İtalya’yı da General Mombelli’nin temsil ettiği Mudanya görüşmelerinde, ateşkesle doğrudan ilgili durumda bulunan Yunanistan’a bağlı delegeler (General Mazarakis ve Albay Sariyannis) görüşmelere doğrudan doğruya katılmayıp Mudanya açıklarında bir Britanya gemisinde beklemişlerdi.
Zaman zaman gergin anların yaşandığı, hatta görüşmelerin kesilmesi tehlikesinin doğduğu ve Türk Ordusunun yeniden harekat hazırlıklarına giriştiği mütareke görüşmeleri sonucunda Türkiye ve İtilaf Devletleri(İngiltere, Fransa ve İtalya) temsilcileri arasında 11 Ekim 1922 günü sabahı 06.00’da Mudanya Ateşkes Antlaşması imzalandıktan 3 gün sonra yürürlüğe girerken İstanbul ve Doğu Trakya işgalden kurtarılıyor ve de 24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşmasına da zemin hazırlanıyordu..
Türk Milletinin konu işgallere karşı yürüttüğü mücadeleden sonra bundan 99 yıl önce adını Türkiye Cumhuriyeti tarihine altın harflerle yazdıran İsmet Paşa (İnönü), Türk Kurtuluş Savaşı’nın sonunda; İstanbul, Boğazlar ve Doğu Trakya’nın savaşsız kurtarılmasını sağlayan, TBMM Hükümeti’nin ilk siyasi zaferi Mudanya Ateşkes Mütarekesi’ni 11 Ekim 1922 sabahı saat 06.00’da imzalaması yanında İtilaf Devletleri olarak İngiltere, Fransa ve İtalya temsilcileri imzalarken, Mudanya’daki görüşmelere fiilen katılmayanYunanistan ise14Ekim’de imzalamıştı.
Mudanya Ateşkes Antlaşmasına eşit devlet olarak katılan Türk Devleti’nin topraklarında bulunan işgal güçleri bu anlaşma ile çekilmiştir. Bu antlaşma ile Türk topraklarının bütünlüğünün korunması sağlanmıştır. Mudanya Ateşkes Antlaşmasıyla tüm dünya, Türklerin en zor şartlarda dahi nasıl bir mücadele örneği gösterdiğini ve zafer elde ettiğini görmüş ve kabul etmiştir. Mudanya Ateşkes Antlaşması Türk Kurtuluş Savaşında elde edilen zaferin ilk göstergesidir..Ateşkes Antlaşmasının hükümlerine göre; işgal altında bulunan İstanbul ve Çanakkale Boğazlarından Meriç Nehri ve Edirne’ye kadarki Doğu Trakya’nın Türk egemenliğine bırakılması kabul edildi.
Geriye dönüp baktığımızda; Mustafa Kemal Paşa, İtilaf devletlerine ateşkes için görüşmelerin Bursa’nın Mudanya kentinde başlamasını önermişti. Bu arada Başkomutanlık namına olağanüstü yetkilere sahip olmak üzere Garp Cephesi Orduları Komutanı İsmet Paşa’yı temsilci olarak seçtiğini de bildirmişti…Mütarekenin amacı askeri hareketin durdurulması ve özellikle işgal kuvvetleri ile Türk Askeri Birlikleri arasında olası bir çatışmanın önüne geçilmesiydi.. Türkiye için ise esas dava, Yunanlıların en kısa zamanda Türk topraklarını boşaltarak, Meriç’e kadar bütün Trakya’nın bize teslim edilmesiydi. Bundan sonra asıl barışa gidecek yol açılabilirdi..
..Görüşmelere 3 Ekim 1922 Salı günü saat 15.15’te başlandı.. Ayrı ayrı gelen müttefik generallerini ev sahibi olarak İsmet Paşa teker teker karşılamış ve toplantının yöneticisi gibi bir tavır takınmıştı.. İlk konuşmayı da İsmet Paşa’nın kendisi yapmıştı. Fakat ateşkesin sağlanması sanıldığı kadar kolay olmadı. Öyle ki Şevket Süreyya Aydemir“Mudanya Konferansına Mudanya Savaşı demek hatalı olmasa gerek.” Diyerek görüşmelerin çok gergin bir hava içinde geçtiğini vurgulamıştır. Özellikle müttefiklerin Trakya’nın teslimine yanaşmamaları bu gerginliğin temel nedeni olarak görülmektedir..
..İnönü, anılarında Konferansın havasını şöyle açıklamaktadır:“Mudanya Konferansının ilk üç günü Trakya meselesinin müzakeresi ile geçmiştir. İlk müzakere açılır açılmaz benim ortaya koyduğunu, dikkatlerini çektiğim mesele budur. Biz muharebe halindeydik, karşımızda düşman vardı. Düşmanı yendik ve takip ettik. Anadolu’dan çıkardık. Mudanya Konferansının toplanması ile askeri harekat durmuştur. Bu hal uzun müddet devam edemez… Böyle bekleyerek karşımızdaki hasım kuvvetlerin yeniden zaman ve hazırlık kazanmasına fırsat veremeyiz. Onun için bir an evvel bütün memleketin tahliyesi işini halletmek lazımdır.
..Oldukça tartışmalı geçen görüşmeler zaman zaman tıkanır gibi oluyordu. Hatta 5 Ekim’den 9 Ekim’e geçen süre içinde yeniden bir savaş tehlikesi bile belirdi. Çünkü 5 Ekim’de Fransızlar, Trakya’nın Türklere teslimini kabul ettikleri halde İngiliz ve İtalyan temsilcileri yetkileri olmadığını ileri sürerek, hükümetlerinden yönerge almak için toplantıyı ertesi güne bıraktırdılar. Onların bu tutumu Mustafa Kemal Paşa’yı derhal harekete geçirdi. Görüşmelerin çıkmaza girmesi üzerine 6 Ekim’de Mustafa Kemal Paşa, İsmet Paşa’ya da şu telgrafı çekti:
..”Ekim’in 6. Günü için kararlaştırılan içtimamızda Trakya’nın İzmir’de kararlaştırılan esaslar dahilinde Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetine iadesini kabul etmedikleri takdirde tasavvur buyurulduğu gibi 6-7 Ekim’de derhal İstanbul üzerine harekete geçiniz”..
..Türkiye yeni bir savaşın eşiğinde gibi görünüyordu. Şevket Süreyya’nın belirttiği gibi, “İsmet Paşa’nın Mudanya’da ve 6 Ekim’de olduğu kadar, belki hiç kimse, harple sulhun kıskacı arasında böylesine sıkışıp kalmamıştır.” Durum , Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde de dikkatle yakından izleniyordu. Mustafa Kemal Paşa cepheye gitme olasılığından söz etmiş ve Bakanlar kurulunun Meclisi aydınlatmasını istemişti. Milletvekilleri düşüncelerini özgürce dile getirmişlerdi..
İsmet Paşanın telgrafı Mecliste görüşülürken Mustafa Kemal Paşa da İsmet Paşa’ya gizli bir emir göndererek şunların sağlanmasını istiyordu: Yunan kuvvetlerinin 15 gün içinde Trakya’dan çekilmeleri..Boşaltılan yerlerin TBMM Hükümeti temsilcilerine teslim edilmesi.. Trakya’da kalacak itilaf devlet komisyonlarının TBMM yönetimini denetleme ya da işgalci bir amaç taşımaması..Trakya’nın Türkiye’ye verildiğinin açıkça belirtilmesi.. Karaağaç’ın Edirne’nin sınırları içinde olduğunun kabul ettirilmediği takdirde burasının İtilaf devletlerinin işgali altına sokulması..Trakya’ya gönderilecek jandarma sayısının sınırlandırılmaması..
..Bunun dışında Boğazlarda İtilaf devleri askerlerinin sayısının arttırılmaması, işgal bölgelerinin genişletilmemesi gibi konular da yer alıyordu. İtilaf devletleri özellikle İstanbul’un boşaltılmasına yanaşmıyordu. Çünkü bu onların “yenilgilerini itiraf” anlamına gelecekti..
Bu yazıda İsmet Paşa, 7 Ekim akşamı bir bildiri yayınlayarak durumu halka açıkladı. Ertesi günü yani 8 Ekim’de toplantı olmadı. İsmet Paşa bunalıma bir çözüm bulmak için uğraşıyordu..
.. 9 Ekim akşamı yapılan toplantıda hava yumuşadı. General Harington’agöre İsmet Paşa daha munis idi. Müttefiklerin hazırladığı proje okunduğu zaman İsmet Paşa J’accepte! (Kabul ediyorum) dedi ve bunu hükümetine bildireceğini ekledi ve Konferansın 10 Ekim öğleden sonraya ertelenmesini istedi. Onun bu önerisi kabul edildi. Hükümetin onayı alındı. Ancak 10 Ekim’de Konferans toplanamadı. Buna Yunan delegesi ile yapılan görüşmelerin uzaması neden olmuştu. Sonunda 11 Ekim sabahı saat 06’da Mudanya Ateşkes Sözleşmesi imzalanmış, 14-15 Ekim 1922’den başlamak üzere yürürlüğe girmesi kabul edilmişti..
..Mudanya Askeri Sözleşmesi (ConventionMilitaire) 14 maddeden oluşuyordu.. Bu sözleşme ile Türk-Yunan kuvvetleri arasındaki çatışma son buluyordu. Yunanlılar, Trakya’yı 15 gün içinde boşaltacaklardı. 8000 Türk Jandarması, mülki memurlarla birlikte Trakya’ya el koyacaktı. Yönetimin Türklere devri 30 gün içinde tamamlanacaktı. Boşaltma ve devir işlerini denetlemek üzere 7 Taburluk bir Müttefik Birliği görevlendirilecekti.
Meriç’in sağ kıyısı ve Karaağaç, antlaşma yapılıncaya kadar İtilaf devletlerinin işgali altında kalacaktı..İstanbul ve Boğazlar da mülki idaremize teslim olacaktı, ancak İstanbul’da ve Boğazlarda bulunan İtilaf Devletleri, barışa kadar arttırılmaksızın kalabileceklerdi. Barışın yapılmasına kadar Türk Kuvvetleri Çanakkale Boğazı ile İzmir yöresinde belirlenen çizgiyi geçmeyecekti..
Mütarekenin imzalanması üzerine Mustafa Kemal Paşa General Harrington’a teşekkür; Müdafaa-i Hukuk örgütlerine ve belediyelere kutlama telgrafları çekti..
..Prof. Şerafettin Turan’ın vurguladığı gibi Mudanya Ateşkes Antlaşması 1911’den bu yana süregelen savaş haline son vermiş, ülkeyi istiladan kurtarmış ve işgal altındaki İstanbul’un da barış antlaşması ile birlikte Türk yönetimine geri verilmesini sağlamıştı.. Kabul etmek gerekir ki Mudanya yalnızca basit bir Ateşkes Antlaşması olarak görülmemelidir. Siyasal nitelikte bir takım öğeleri de taşıdığı için uluslararası bir önem taşımaktadır. Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/2018/gundem/11-ekim-1922-mudanya-ateskes-antlasmasi-ve-tarihi-zafer-2672489/
Sonuç olarak; Gazi Mustafa Kemal Paşa, Büyük Taarruz emrinde “Ordular İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İleri!” Demiş ve de 30 Ağustos 1922 Büyük Taarruz’un zaferle sonuçlanması ve de Yunan askeri kuvvetlerinin 9 Eylül’de İzmir’de denize dökülmelerinin ardından yaşanan Çanakkale krizi sonrası İtilaf Devletleri TBMM’ne mütareke çağrısında bulunmuşlardır.
O günde Türk Ordusu ile Birleşik Krallık işgal kuvvetleri arasında bazı gerginlikler yaşanmış olsa da görüşmelerde zaman zaman gerginlikler yaşansa da 3 Ekim 1922’de Mudanya’da başlayan görüşmelerde de zaman zaman görüşmelerin kesilmesi tehlikesi doğsa da , Türk ordusu zaman zaman yeniden harekat hazırlıklarına girişse de Mudanya Ateşkes Mütarekesi görüşmeleri 11 Ekim 1922’de uzlaşma ile sonuçlandı.
Mudanya Ateşkes Antlaşmasıyla Türk Kurtuluş Savaşı sona ererken, Türk Kurtuluş Savaşı’nda elde edilen askeri başarılar, diplomatik başarıyla perçinlenmiştir. Doğu Trakya Türk Ulusunun kontrolüne geçmiştir.
İstanbul ve Boğazların geleceği savaşsız kazanılmıştır.. Edirne ve çevresi kurtarılmış ve TBMM yönetimine geçmiştir.TürkYurdu Yunan Askerinden kurtulmuştur.. Türk Devleti antlaşmalarda mağlup değil, eşit devlet olarak kabul edilmiştir.
Mudanya Ateşkes Antlaşması 14 maddeden oluşuyordu. Ana çizgileriyle Türk-Yunan askeri kuvvetleri arasındaki çatışma son buluyordu. Doğu Trakya (Edirne dahil) Meriç Irmağının sol kıyısına kadar olan yerler 15 gün içinde Yunanlılar tarafından boşaltılacaktı..
İsmet Paşa’nın (İnönü) Mudanya’da vermiş olduğu diplomasi savaşını kazanması, Türk’ün Milli benliğini ve çıkarlarını koruması Lozan Antlaşmasına zemin hazırlamıştır.. Osmanlı Devletinin tamamen sona erdiği kabul edilmiştir.
Mudanya Ateşkes Antlaşması ile sıcak savaş dönemi tamamen sona ererken diplomasi safhasına zemin hazırlanmıştır. İtilaf Devletleri Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne Lozan Barış Konferansı teklifinde bulunmuştur.
İsmet İnönü’nün bu başarısının ardından Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün İsmet İnönü’yü Dışişleri Bakanı ve Baş Temsilci olarak Lozan Barış Konferansına göndermesinin ardından 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması imzalandı..29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti ilan edildi. 13 Ekim 1923’te Ankara,Türkiye Cumhuriyeti’nin Başkenti oldu..
Türkiye Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa… Ne Mutlu Türk’üm Diyene …