Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı, Ulusal Birlik Partisi (UBP) eski Genel Başkanı, eski Bakan, eski Milletvekili,  Avukat Mustafa Çağatay’ı ölümünün 34. Yıl dönümünde saygı ve rahmetle anıyoruz..
Hukukçu, milletvekili, bakan ve başbakan olarak büyük hizmetler veren, siyaset dünyasına  örnek olacak davranışlar sergileyen Mustafa Çağatay, Karaoğlanoğlu Mezarlığındaki kabri başında düzenlenen törenle anıldı. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin siyasi tarihinde izler bırakan  Mustafa Çağatay’ın anma töreni saat 9.30’da protokol sırasına göre Çağatay’ın kabrine çelenklerin konulmasıyla başladı.
Anma töreninde yapmış olduğu  konuşmasında KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, rahmetli Mustafa Çağatay’ın kişiliği ve  hizmetlerinden övgüyle bahsetti.   Çağatay Ailesi adına  konuşması beklenen;  Mustafa  Çağatay  döneminde önemli başarılara imza atan  sayın Yücel Dolmacı’nın  rahatsızlığı nedeniyle törene iştirak edememesi üzerine  Yücel Dolmacı’nın  konuşma metni sayın Nagehan Güneri tarafından  okundu.
Kıbrıs’ta üç dönem Başbakan olarak görev yapan Mustafa Çağatay; 20 Nisan 1937’de Limasol’da doğdu.  İlk ve Ortaokulu Limasol’da, Lise öğrenimini ise Lefkoşa Türk Erkek Lisesi’nde  tamamladı. Limasol Kaza Mahkemesinde  3 yıl memur olarak çalıştı. 1959’da Hukuk öğrenimi için Londra’ya gitti. 1963 yılında  Londra’dan Hukuk mezunu olarak  Limasol’a döndü ve Avukat olarak çalışmaya başladı. Bu yıllarda Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) saflarına katılarak Limasol Sancak Karargahında   Hukuk  Müşavirliği yaptı.
5 Temmuz 1970 seçimlerinde Limasol’da Türk Cemaat Meclisi Üyesi seçildi. 24 şubat 1975’te oluşan Kurucu Meclis’te, Kıbrıs Türk Federe Devletinin Anayasasını hazırlamak için seçilen  Komitenin üye ve sözcülüğünü yaptı.
20 Temmuz 1974 Barış Harekatı günlerinde esir kampına götürülenler arasında olan Mustafa Çağatay’a daha sonra teklif edilmesine karşın; o İngiliz üslerine gitmeyi reddetmiştir. Mustafa Çağatay, 28 Temmuz 1974’te doğum yapan eşini ve doğan çocuğunu  (Günümüzde Trabzon’da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Konsolosu olarak görev yapan Erek Çağatay’ı) görmeye gitmemiş , halkı ile birlikte esir kampında kalmayı tercih etmiş; Limasol Türk halkının moralini yüksek tutmak için büyük uğraş vermiştir.  Bunlar unutulmayan ve unutulmayacak gerçeklerdir.
Mustafa Çağatay, devletin üst kademelerinde  Kıbrıs Türk halkına hizmet veren ve  Kıbrıs Türk siyasi tarihine damga vuran bir isimdi.  1976’da gerçekleşen Milletvekili  seçimlerde UBP Girne Milletvekili seçildi.  Bir süre , UBP Grup Başkan Vekilliği ve Grup Başkanlığı,  Birinci Nejat Konuk Hükümeti (1976-1978) kabinesinde Maliye Bakanlığı görevinde bulundu.  1978’deki Osman Örek Hükümeti’nde ise Çalışma-Sosyal İşler ve Sağlık Bakanlığı görevine atandı.   1978-1983 yılları arasında  Kıbrıs Türk Federe Devleti Başbakanı olarak  görev yapan Mustafa Çağatay; 15 Kasım  1983’te ilan edilen  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  Kurucu Başbakanı olarak tarihe geçmiştir.
15 Kasım 1983’te bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşunda Kurucu Başbakan olarak tarihe geçen ve Başbakanlık görevini Aralık 1983’e kadar yürüten sayın Mustafa Çağatay KKTC Kurucu Meclisinde “Anayasa Komisyonu Başkanı” olarak görev yaptı. 02.12.1983 tarihinde oluşturulan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclisi’nde de milletvekili olarak görev yapan Mustafa Çağatay’ın milletvekilliği 08 Temmuz 1985’te sona erdi.
1985’te gerçekleşen Milletvekilliği seçimlerine katılmayan sayın Mustafa Çağatay, Girne’de Avukatlık yazıhanesini açarak mesleği olan Avukatlığa yeniden başlamıştı. 03 Nisan 1989 tarihinde  kendi Avukat Yazıhanesinden yaya olarak Girne Akçiçek Hastanesi karşısındaki evine yaya olarak giderken  insanı isyan ettiren dikkatsiz bir sürücünün çarpması sonucu ağır yaralanan Mustafa Çağatay, henüz 52 yaşında iken hayatını kaybetmişti. 
Sayın Mustafa Çağatay  evine 100 metre,  Girne Akçiçek Hastanesine sadece 20 metre uzaklıkta, dikkatsiz bir sürücünün, arabası ile çarpması sonucu ağır yaralanmasının ardından ayni gece 00.45’te Girne  Akçiçek Hastanesinde 3 Nisan 1989’da talihsiz bir şekilde hayatını kaybetmişti.
Yüreği insan sevgisi ile dolu olan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin siyasi tarihinde izler bırakan Mustafa Çağatay, Kıbrıs Türk halkına Avukat olarak hukukçu olarak Milletvekili ve Bakan olarak Başbakan olarak büyük hizmetlerde bulunmuştur, halkı ile daima iç içe olmuştur.  Hak, hukuk ve adalet rahmetli Mustafa Çağatay’ın olmazsa olmazı idi..
Her şeyden önce dürüst ve ülkesini çok seven bir kişiydi Mustafa Çağatay. Müşvik bir baba,  sevgi ile dolu bir aile reisiydi Mustafa Çağatay.  Mustafa Çağatay,  halkçı  ve soğukkanlı bir kişiliğe sahipti.
Sayın Mustafa Çağatay, günümüz siyasetinde çok aranır duruma gelen dürüstlük, sabır ve özveri ile ülkesine büyük hizmetlerde bulundu.
İnsan sevgisi, vatan sevgisi, dürüstlük ve soğukkanlılık  rahmetli Mustafa Çağatay’ı anlatmaya yeter.
Mütevazi bir yaşamı olan Mustafa Çağatay; insancıl hukukçu ve ilke sahibi bir kişiliğe sahipti. Kıbrıs Türk halkına örnek olan ve ilham veren bir devlet adamı olan Mustafa Çağatay; yüreği insan sevgisi ile dolu, nezaket sahibi, disiplinli ve görevini büyük bir titizlikle yerine getiren mütevazi bir kişiliğe sahipti. 
Güzel hasletlere sahip olan, erdemli, çalışkan ve mütevazi bir kişiliğe sahip olan Mustafa Çağatay’ı çok arıyoruz ve de onu özlüyoruz.
Yaşamı boyunca Kıbrıs Türk Halkına çalışkanlığı, disiplinliği kişiliği ve kendine özgü tavırlarıyla önemli hizmetlerde bulunan Mustafa Çağatay’ı ölümünün 34. Yıl dönümünde saygı, rahmet ve özlemle anıyoruz..