Türk Milletinin Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Önderliğinde Kazandığı Tarihe Sığmayan 30 Ağustos Zaferi Bugün 98 Yaşında.. Türk Milletinin Şanlı Tarihinin Dönüm Noktasıdır 30 Ağustos 1922… 30 Ağustos Zafer Bayramınız Kutlu Olsun…
Mustafa Kemal Paşa Komutasındaki Türk Ordusunun Zaferi ile sonuçlanan Büyük Taarruz ve Başkomutanlık Meydan Muharebesi, dünya tarihinin gördüğü en büyük kahramanlık destanlarından biri olarak tarihe geçmiştir.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Başkomutanlığında yapıldığı için Başkomutanlık Meydan Muharebesi olarak da bilinen Büyük Taarruz, Sakarya Savaşı’ndan sonra Türk Ordusunun işgalci güçlere kesin darbeyi vurmak için hazırlıkları bir yıl süren harekat sonrasında kazanılan bir zaferdir.
26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruz, 30 Ağustos’ta Dumlupınar’da Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın Başkumandanlığında zaferle sonuçlanmıştı. Bu zafer, sadece vatanın düşman işgalinden tamamen kurtulmasını sağlamakla kalmamış, 1920’de TBMM’nin açılmasıyla birlikte fiilen kurulan Türkiye Cumhuriyeti’nin ilelebet payidar kalacağını da kanıtlamış ve perçinlemiştir.
Büyük Taarruz, Türk Kurtuluş Savaşı sırasında Türk ordusunun işgalci kuvvetlere kesin ve son hamleyi gerçekleştirmek ve düşman birliklerini Anadolu’dan atmak için planlanmış bir harekattı.. TBMM’nin 20 Temmuz 1922’deki oturumunda kendisine 4. Kez Başkomutanlık yetkisi verilen Mustafa Kemal Atatürk, taarruz kararını Haziran ayında aldı ve hazırlıklarını gizli olarak yürüttü. Büyük Taarruz, Ağustos’un 26’nı 27’sine bağlayan gece Afyon’da başladı.
Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Türk Kurtuluş Savaşını sonlandıran bir savaştır. 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruzun 5. Günü (30 Ağustos) Dumlupınar yakınlarındaki Aslıhanlar Meydan Savaşı’nda Türk Ordusu düşmanın 5 Tümenini yok etti.
Savaşı, Başkomutan Mareşal Mustafa Kemal Paşa (Atatürk), Aslıhanlar’ın çok yakınındaki Akçaşar’daki komuta yerinden yönetti. Çarpışmalar saat 14.00’te başladı. Hızla gelişerek saat 17.00’de doruk noktasına ulaştı. Bu saatten başlayarak düşman kuvvetleri grup , grup beyaz bayraklar sallayıp Türk ordusuna teslim oldular. Aslıhan civarında kuşatılan düşman birliklerinin, Mustafa Kemal Paşa’nın idare ettiği Dumlupınar Meydan Muharebesinde imha edilmesiyle Türk ordusunun zaferiyle sonuçlandı..
Ağustos 1921’de Afyon çevresindeki Yunan Savunma Hatlarını teftiş eden bir İngiliz Generali “Türkler , bu savunma hattını 6 ayda ele geçirirlerse, 6 günde aldık diye övünebilirler” demişti. Ne mutlu Türk Milletine ki; Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Komutasındaki Türk Ordusu bu mevzileri 3 günde geçmiştir..
29 Ağustos akşamı 40 bin kişilik bir kuvvetle bölgeye gelen Yunan Ordusu’nun 5 Tümeni 30 Ağustos gece yarısına doğru yaklaşık 4.000 ölü ve 2000 tutsak verdi. 7000 kişilik Yunan askeri kuvveti ise karanlıktan yararlanarak Murat Dağı yoluyla çekilmeyi başardı. Çekilenlerden 1069 kişi 31 Ağustos’ta Oysu’da, Yunan Başkomutanı General Trikopis ve 5476 kişi de 2 Eylül’de Uşak yöresinde tutsak edildi..
Başkomutanlık Meydan Savaşı, Dünya Savaş tarihine taktik ve strateji yönünden kusursuz hazırlanıp uygulanmış bir Meydan Savaşı olarak tarihe geçti. Savaşın kazanılmasında çarpışmaları Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın yönetmesi, Güney’deki 5., 11. ve 3. Kafkas Tümenleriyle Kuzey’deki 16. Ve 61. Türk Piyade Tümenleri ve ayrıca 8. Piyade ve 3. Süvari Tümenleri etkin bir rol oynadı.
Türk Ordusu 9 Eylül’de İzmir’e, 12 Eylül’de Bursa’da (Mudanya) denize ulaştı.. 26 Ağustos 1922’de başlayan Büyük Taarruzda Türk kaybı 10 bin, düşman kaybı 100 binin üzerinde olmuştur..
I. Büyük Taarruzun başarı ile sonuçlanmasının ardından düşman İzmir’e kadar takip edilir. 9 Eylül 1922’de İzmir’in düşman işgalinden kurtulmasıyla birlikte Anavatanımız düşmandan temizlenmiş oluyordu.
Dünya askerlik tarihinde Başkomutanlık Meydan Muharebesi kadar kesin sonuçları olan bir meydan muharebesine ender rastlanır. Bu zafer, doğal sonuç olarak düşman ordularının yok edilmesini ve ülkeden atılmasını, böylece ulusal egemenlik ve bağımsızlığı tam olarak elde etme imkanlarını sağlaması dışında da çok önemli sonuçlar doğurmuştur.
Bu zafer , Osmanlı İmparatorluğunun çöküntü dönemindeki savaşlardan yenik ayrılmalar sonucu maneviyatı bozulan milletimizin maneviyatını yükseltmiştir. Yine bu zafer, yeni Türk devletinin , uygarlık yolunda en büyük köprüsü olmuştur..
31 Ağustos 1922 günü Başkomutan Gazi Mustafa Kemal Paşa, Genel Kurmay Başkanı Fevzi Çakmak, Batı Cephesi Komutanı İsmet İnönü, Ordu Komutanları Yakup Şevki ve Nurettin Paşaların karargahını kurduğu Çalköy’ün toplayarak , kaçabilen Yunan kuvvetlerinin hızla takip edilmesini ve İzmir ile dolaylarındaki kuvvetleriyle birleşmemesi için üç koldan Ege’ye doğru ilerlemesini isterken 1 Eylül 1922’de Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ordulara bir bildiri yayınlayarak şu tarihi emri verdi: “Ordular , İlk Hedefiniz Akdeniz’dir İleri”
Bu emirle düşmanın da akıbeti belirlenmiş oluyordu. Çalköy’de verilen bu tarihi emir, üzerine İzmir’de Akdeniz’i, Mudanya’da Marmara’yı görmek için 8-9 günlük bir zaman dilimi kafi gelecekti.. Başkomutanlık Meydan Muharebesi, Türk Kurtuluş Savaşını sonlandıran bir savaştır.
30 Ağustos 1922’de kazanılan zafer, Yunan işgaline son vererek, Türk Kurtuluş Savaşının kesin bir sonuca ulaşmasını sağlarken, barışın da yolunu açıyordu. Böylece Anavatanımız Türkiye, Türkiye, Lozan barış Antlaşmalarına önemli bir diplomatik avantajla katılmasının ardından 24 Temmuz 1923’te Lozan Barış Antlaşması imzalanır.
Şu bir gerçek ki; 30 Ağustos 1922’de kazanılan zaferin ardından büyük Türk Ulusu bağımsızlığına, egemenliğine ve özgürlüğüne kavuşurken, 29 Ekim 1923’te Türkiye Cumhuriyeti ilan ediliyor ve de yeni bir dönem başlıyordu, Padişahlık tarihe karışıyordu..
30 Ağustos günü , ilk kez 1924’te Dumlupınar’da Çal Köyü yakınlarında T.C Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal’in katıldığı bir törenle Başkumandan Zaferi adıyla kutlanmıştır. Başkumandan Zaferi , 1926’dan itibaren Zafer Bayramı olarak kutlanmaktadır.
Bu vesileyle başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere İstiklal Savaşının bütün kahramanlarını, aziz şehitlerimizi ve gazilerimizi bir kez daha saygıyla selamlıyorum.
30 Ağustos Zafer Bayramınız Kutlu Olsun…
Kaynak (1): www.ataturktoday.com/RefBib/Izmirinkurtulusu/9eylul1922.htm
Kaynak (2): nkfu.com/baskomutanlik-meydan-muharebesi-özeti/
Kaynak (3): sabah.com.tr/yasam/2019/08/29/30-agustos-zafer-bayrami-anlam-ve-onemi-nedir-97-sene-once
Kaynak (4): milliyet.com.tr/gündem/mazlumların-buyuk-zaferi-6293312