Kıbrıs Türk Halkının Milli Mücadelesine giden yolda anavatanımız Türkiye’de Kıbrıs Türk Halkının milli davasını, Türk kamu oyunun gündemine oturtan, Kıbrıs sorununu Türk kamuoyuna ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerine mal eden ve konunun Türk milleti için ulusal bir dava haline gelmesine çok büyük bir destek veren, Hürriyet Gazetesinin Kurucusu merhum Gazeteci-Yazar Sedat Simavi’yi ölümünün 69. Yıl dönümünde saygı ile anıyoruz.
1896’da İstanbul’da doğan Sedat Simavi’nin babası ikinci Abdülhamit döneminin aydınlarından Hamdi Simavi Bey, annesi ise dönemin sadrazamlarından Saffet Paşa’nın torunu Aliye hanımdır.
Sedat Simavi’nin iyi eğitim almasına başta babası olmak üzere, amcası Lütfi Simavi Bey de önem vermiştir. Sedat Simavi eğitimine, Kadıköy’de Saint Joseph Lisesinde başlamış, babasının Fransız kültür ve eğitiminin yanında Türk kültürünü de öğrenmesini istemesi üzerine, o dönem yarı Fransızca, yarı Türkçe olarak eğitim veren Galatasaray Lisesi’nde eğitimine devam etmiştir.
Burada çizim ve karikatüre ilgi duyan ve ilk çalışmalarına başlayan Sedat Simavi Galatasaray Lisesinden mezun olduktan sonra karikatür yapmaya başlamıştır..
1916 yılında haftalık olarak çıkardığı Hande Dergisiyle yayın hayatına başlayan Sedat Simavi, İnci, Diken, Karikatür gibi dergiler yayınladı. 1917’de Pencere ve Casus isimli Türk filimlerini yönetti. Mizah alanında da eserler veren Sedat Simavi’nin en ünlü haftalık dergisi olan Yedigün’ü çıkarmış, böylece Türk basın hayatına mecmuacılıkta büyük yenilikler getirmiştir…
..1920 Dersaadet dergisiyle Kuvayyi Milliyecileri destekleyen Sedat Simavi ; 1921-1930 yılları arasında Hanım, Hacıyatmaz , Yıldız, Meraklı Gazeteci, Yeni Kitap, Arkadaş gibi ço sayıda dergi yayınladı..
..Sedat Simavi, devrinin en ünlü haftalık dergisi olan ‘Yedi Gün’ü 1933-1950 yılları arasında çıkarttı. Sedat Simavi, 1935 yılında devraldığı Karagöz isimli dergilerin yayınını uzun yıllar sürdürerek Türk Basın hayatına mecmuacılıkta büyük yenilikler getirmiştir. 1948’de de Hürriyet Gazetesi’ni kurarak, basın hayatında ileri bir hamle sağladı..
..Hayatının sonuna kadar da gazetecilik dışında çeşitli eserleri vardır. “Fuji-Yama” adıyla bir roman, “Ceza” ve “Hürriyet Apartmanı” adıyla 2 piyes yazmıştır. “Hürriyet Apartmanı” 1945’te filme de çekilmiş ve Talat Artemel başrolü oynamıştır..
..Sedat Simavi, devrinin en ünlü hatalık Dergisi olan ‘Yedi Gün’ü 1933-1950 yılları arasında çıkarttı. Sedat Simavi, 1935 yılında devraldığı Karagöz isimli dergilerin yayımını uzun yıllar sürdürerek Türk basın hayatına mecmuacılıkta büyük yenilikler getirmiştir. 1948’de de Hürriyet Gazetesini kurarak, basın yayın hayatında ileri bir hamle sağladı..
..Sedat Simavi’nin hayatının sonuna kadar da gazetecilik dışında da çeşitli eserleri vardır. “Fuji-Yama” adıyla bir roman, “Ceza” ve “Hürriyet Apartmanı” adıyla 2 piyes yazmıştır. “Hürriyet Apartmanı” 1945’te filme de çekilmiş ve Talat Artemel başrolü oynamıştır..
..Sedat Simavi, 1946’da Türk Gazeteciler Cemiyeti’nin kurucuları arasında yer almış ve 1949 yılına kadar da başkanlığını yürütmüştür. Ölümünün ardından Sedat Simavi Vakfı tarafından verilen Sedat Simavi Ödülleri, daha sonra kurucusu olduğu Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından da verilmeye başlanmıştır..
..Sedat Simavi, 1 Mayıs 1948’de Hürriyet Gazetesini kurdu ve başyazarlığını yaptığı bu gazeteyi Türkiye’nin en çok okunan gazetesi durumuna getirdi. Hayatının sonuna kadar da gazeteci olarak “Hürriyet”te başmakaleler yazdı. Kaynak: https:www.turcebilgi.com/sedat_simavi Kıbrıs yazı dizisi
1950’de Kıbrıs’a da gelen Sedat Simavi yaşlı kadın-erkek Kıbrıs Türk Halkı ile görüşerek Kıbrıs’ta yaşanan gerçekleri yerinde görmüş ve de “Bu insanları yapayalnız Rum’un insafına bırakamayız” demişti. Hürriyet Gazetesinin kavgası böyle başlıyordu..
1952’de Necati Zincirkıran’ın Kıbrıs yazı dizisi birinci sayfada 10 gün boyunca verilir. Kıbrıs’a gelen ilk Türk gazetecisidir Zincir Kıran. Yazı dizisinde Zincir Kıran: “Sokaktaki Türkler, Rumlar bizi dilim dilim doğramak , yok etmek istiyor, gerçekler ortadadır” diyordu.
Ama gerçek bir lider vardır adada: Dr. Fazıl Küçük.. Onunla tanışınca çok şey değişir. Atatürkçü, vatansever Dr. Fazıl Küçük, Rauf R. Denktaş’ın yetişmesini sağlamıştır. Hürriyet Gazetesi artık adaya gidecektir, bir muhabir vardır ve sıcak haberler anavatana akacaktır.
Kıbrıs’a ve Kıbrıs Türk halkının milli mücadelesine sahip çıkan Sedat Simavi; Kıbrıs’ta, Rosos’ta, Batı Trakya’da öyle sevilecekti ki, birçok çocuğun adı Sedat olacaktı. İşte halen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin verdiği Sedat Simavi ödüllerini bugün de değer yapan da arkasındaki bu kimliktir.
Yunanlıların kötü niyetini herkesten önce gören Sedat Simavi, Kıbrıs davası için öyle cansiperane çalışmıştır ki , Hürriyet’in efsane Genel Yayın Yönetmeni Necati Zincirkıran anılarında onu “İlk Kıbrıs Şehidi” olarak belirtir. Kaynak: Kıbrıs ve Sedat Simavi ile ilgili bilgiler. “Genel Yayın Müdürü/Epsilon Yayınları” adlı kitabından derlenmiştir. Neval Sevindi, KKTC’nin Tanınması sağlanmalı, 06.03.2017 ; https://www.aydinlik.com.tr/ozgurluk-meydani/2017-mart/kktc-nin-taninmasi-saglanmali
Bilindiği üzere Kıbrıs’ın Atalarımız tarafından 1571’de fethinin ardından 307 yıl sonra 1878’de Kıbrıs’ın idaresi, Osmanlı-Rus Savaşı günlerinde Osmanlı Devletine destek vermesi adına İngiliz Sömürge Yönetimi’ne bırakılıyordu. I. Dünya Savaşı günlerinde Osmanlı Devleti ile İngiltere’nin zıt kutuplarda yer almasının ardından İngiltere Kıbrıs’ı ilhak ettiğini duyuracak ve de Türk İstiklal Savaşı sonrası imzalanan 1923 Lozan Anlaşması ile Kıbrıs resmen İngiliz adası olacaktı..
Kıbrıs Türk halkı, İngiliz Yönetiminin baskıları altında inim inim inliyordu. Rum-Yunan ikilisi özellikle 1931 yılından beri de Kıbrıs’ı bir Yunan adası yapmak için çalışmalarını hızlandırıyordu.
Sedat Simavi, İngiliz Yönetimi döneminde Kıbrıs Türk Halkından gelen çığlıklara kulaklarını kapatabilirdi. Oysa o tersini yaptı ve 1 Mayıs 1948 tarihinde çıkarmaya başladığı Hürriyet Gazetesi’nin sayfa ve manşetlerini Kıbrıs Türk Halkının milli davasına açıyordu ve de büyük Türk milletini , Türk politikacılarını , Kıbrıs Türk halkının yanında olmaya çağırıyordu.
Prof. Dr. Derviş Manizade “Kıbrıs , Dün-Bugün-Yarın” adlı eserine, Sedat Simavi’yi yakından tanıyan Gazeteci Tekin Yüksel’in bir yazısını almıştı. Bu yazıdan öğrendiğimize göre, Sedat Simavi “Gönülleri Kıbrıs Sevgisi ile Doldurulmuştur. Daima şu sözü tekrar edermiş. “Kıbrıs Davası Benim Evlatlarıma Bırakacağım En Büyük Mirastır”.
Gazeteci-Yazar sayın Sedat Simavi’nin Kıbrıs Türk halkına ve davasına Hürriyet Gazetesi ile şiddetli biçimde sahip çıkmasının arkasında iki sebep vardır:
1-İstanbul ve Anadolu’da işgal yıllarında Yunanlıların yaptığı çirkinliklere şahit olup bunların aynısına Kıbrıs Türklerinin uğraması tehlikesini ortadan kaldırma
2-Rodos ve 12 Adanın Yunanistan’a Batılı devletlerce bırakılmasından sonra sıranın Kıbrıs’a geldiğini gören Sedat Simavi, vatansever bir aydın olarak tek kişilik bir ordu gibi çalışıp Kıbrıs davasını Türkiye’nin sahiplenmesini sağlamıştır..
..Kıbrıs sorununu Türk kamuoyuna ve Türkiye Cumhuriyeti Hükümetlerine mal eden ve konunun ulusal bir dava haline gelmesine en büyük desteği veren Hürriyet Gazetesi ve Kurucusu Sedat Simavi olmuştu. Kaynak: odatv-com/makale/kibrisin-ilk-sehidi-sedat-simavi-19022171200-110040
Hürriyet gazetesi ile Kıbrıs Türk halkını Türk kamuoyunun ve hükümetinin gündemine , ajandasına oturtan sayın Sedat Simavi’nin 1953’te vefat etmesi nedeniyle 1955-1958 yılları arasında yer alan Rum-Yunan silahlı saldırılarını, 1963-1974 yılları arasında yer alan kanlı olayları görmedi, 20 Temmuz 1974 Barış Harekatının mutluluğunu göremedi, bu mutluluğu yaşayamadı ama şu bir gerçek ki; Sedat Simavi’nin gündeme getirdiği Kıbrıs davası Kıbrıs Türk halkını bugünlere taşıdı. Gerçek şu ki, KKTC’nin kuruluşuna giden yolda Sedat Simavi’nin büyük hizmetleri olmuştur.
Sonuç olarak; Kıbrıs’ın Anavatanımız Türkiye için Milli Bir Dava Olmasında Sedat Simavi’nin çok önemli bir rolü vardır. 1950’li yıllarda Kıbrıs denilince akla ilk gelen biridir Sedat Simavi..
Sedat Simavi, sahibi olduğu Hürriyet Gazetesine Kıbrıs’ı yakından takip ettirmiştir. Sedat Simavi, Kıbrıs ile haber iletişimini oluşturmuş ve de Hürriyet Gazetesi Kıbrıs Türk halkının Sesi olmuştur.
Sedat Simavi’nin vefat ettiği günlerde fitilini Sedat Simavi’nin yaktığı Kıbrıs konusunda Anavatanımız Türkiye’de patlamaya hazır bir kamuoyu oluşmuştu. O günde Kıbrıs sorunu anavatanımız Türkiye’nin milli bir meselesi oluyor ve de Kıbrıs konusunun milli davaya dönüşme sürecinde Gazeteci -Yazar Sedat Simavi bu sürecin sembol isimlerinden biri oluyordu.
Anavatanımız Türkiye’nin yetiştirdiği çok değerli ismi, Sedat Simavi’yi vefatının 69. Yıl dönümünde saygı, minnet ve rahmetle anıyoruz. Ruhu Şad Olsun..