Türk Mukavemet Teşkilatı TMT’nin efsanevi lideri, TMT’nin 3. Bayraktarı Kenan Coygun Paşa’mızı ölümünün 18. Yıl dönümünde minnet, şükran, özlem ve de saygıyla anıyoruz.
1924 yılında Bursa’da doğan ve de 12 Ekim 2005’te Ankara’da vefat eden Kenan Coygun Paşa 1942 yılında Harp Okulundan mezun olarak Türk Silahlı Kuvvetlerine katıldı. 1953-1955 yılları arasında Harp Akademisi’nde aldığı eğitimi müteakiben Kurmay Subaylığa yükseldi. 1960-1962 yılları arasında Genel Kurmay Teşkilatı ve Eğitim Dairesinde görev yaptı.
Kıbrıs’ta EOKA tedhiş örgütünün silahlı saldırılarının artırması üzerine 1962 yılında Askeri Ataşe olarak Kıbrıs’a gönderilen Kenan Coygun Paşa 3 Ekim 1962-15 Temmuz 1967 tarihleri arasında Bayraktar sıfatı ile Türk Mukavemet Teşkilatı TMT’nin komutanlığını yaptı.
1969 yılında Tuğgeneral rütbesini kazanan ve 70. Piyade Tugay komutanlığına atanan komutanımız sayın Kenan Coygun 1973 yılında Tuğgeneral rütbesi ile emekli oldu. “Şefkat ve sevgi dolu, sevecen ve de karşısındakine değer vererek dinleyen bir arkadaştı, bir dosttu ve de şefkat dolu bir baba idi komutanımız Kenan Coygun Paşa.
Saygı değer komutanımız Kenan Coygun Paşa, 1967 yılında Kıbrıs’taki görevini tamamlayıp anavatanımıza döndüğü tarihten sonra da Kıbrıs Türk Halkı ile ilişkilerini hiç kesmemiştir. Kenan Coygun Paşamız, hakkın rahmetine kavuşana kadar ne o Kıbrıs Türk halkından ne de Kıbrıs Türk Halkı ondan vazgeçmemişti. Kıbrıs Türk Halkının bu günlere gelmesinde, bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin kurulmasına giden yolda komutanımız Kenan Coygun Paşa’nın katkıları asla inkar edilemez. Şu bir gerçek ki; bağımsız ve egemen devletimiz KKTC’nin temelleri Kenan Coygun komutanımızın komutanlığı döneminde atılmıştır.
Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) 10 Sancaktar ve bunlara bağlı Mücahit Taburlarından oluşuyordu. Lefkoşa merkezli Bayraktar, Türkiye ile bağlantıyı ve gizli silah sevkiyatını sağladı. Lefkoşa’da “Kırıkkale” adı verilen gizli Atölyede hafif silah yapımını koordine etti. 1967 yılına kadar TMT’nin efsanevi komutanlığını yapan komutanımız Kenan Coygun Paşa 1967 yılında Kıbrıs’tan ayrıldı. Kıbrıs Türk Halkı olarak, Türk Mukavemet Teşkilatı olarak, Mücahitler olarak Ne O Bizden Ne De Biz Ondan Vazgeçebildik Ölümüne Kadar.
Türk Silahlı Kuvvetleri tarafından Kıbrıs’a gönderilen Komutanımız Kenan Coygun Paşa; askeri ve siyasi liderlik yeteneklerini Kıbrıs Türk halkını, işbirliği ve eşgüdüm içinde inançlı ve kararlı bir duruma getirerek, direnme gücünü artırdı. I. Bayraktarımız Rıza Vuruşkan TMT’nin temellerini atmış, duvarlarını yükseltmiş, Kenan Coygun Paşamız da çatısını örmüş, kaleyi güçlendirmiştir. Kıbrıs Türk halkı eğer bugünkü düzeye gelmişse; bağımsız, özgür ve egemen bir devlet kurabilmişse bunda Kenan Coygun Paşa’nın, TMT’nin Bozkurt adlı bu eşsiz Bayraktarının katkısı inkar edilemez. Gerçek şu ki; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin idari, askeri, siyasi ve sosyal kurumlarının temelleri o dönemde atıldı.
1962-1967 yılları arasında Kıbrıs’ta Türk Mukavemet Teşkilatı TMT’nin Komutanlığı (Bayraktar) görevinde bulunan Kenan Coygun Paşa 1973 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinden Tuğgeneral rütbesiyle emekli oldu.
Bir teşkilatın lideri konuşmaz, “Benim Yaptığım Bir Vatan Hizmetiydi” diyen Kenan Coygun Paşamız mukavemetçi sırlarıyla 12 Ekim 2005 tarihinde hakkın rahmetine kavuştu.
26-27 Kasım 1957 akşamı Dr. Burhan Nalbanoğlu, Rauf R. Denktaş ve Mustafa Kemal Tanrısevdi tarafından kurulan TMT’nin dağınık grupları birleştirildi ve de TMT’nin kuruluş bildirileri 29 Kasım 1957’de dağıtıldı. Günümüzde, ilk Bayraktarımız Rıza Vuruşkan’ın göreve başladığı 1 Ağustos 1958 TMT’nin kuruluş günü olarak kabul edilmektedir.
Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) 10 Sancaktar ve bunlara bağlı Mücahit Taburlarından oluştu. Lefkoşa merkezli Bayraktar, Türkiye ile bağlantıyı ve gizli silah sevkiyatını sağladı. Lefkoşa’daki “Kırıkkale” adı verilen gizli atölyede hafif silah yapımını koordine etti.
Kenan Coygun, tarihimizin en kritik döneminde eğer komutan olarak aramızda olmasaydı TMT’nin tüm halkımızla bütünleşerek Enosis’e odaklanmış Türkü imha planı Akritas’a karşı gösterdiği yiğit ve özverili direniş başarıya ulaşamazdı. O nedenledir ki, Kenan Coygun Paşa kendisini yakından tanıyanlar tarafından her zaman “Efsane Komutan” olarak anılmaktadır.
Türkiye medyası “Çılgın Türk” tanımını 1960’lı yıllarda ilk kez onu yapmış ve Turgut Özakman bu tanımdan esinlenerek Türkiye’de satış rekorları kıran “Şu Çılgın Türkler” adlı iki ciltlik kitabını kaleme almıştı. Kenan Coygun, TMT’ye komuta eden 9 Bayraktar içinde adamızda en uzun süre kalan ve direnişin en çetin dönemini halkımızla bütünleşerek yönlendiren Bayraktarımız idi.
Emekli olduktan sonra kendisine Lefkoşa Kızılbaş’ta tahsis edilen mütevazi eve yerleşerek çok sevdiği Kıbrıslı Türklerin arasına dönmüştü. 1967 yılında Kıbrıs’tan ayrılan Kenan Coygun Paşamız, 1973 yılında Türk Silahlı Kuvvetlerinden Tümgeneral rütbesiyle emekli oldu. Kıbrıs Türk halkı olarak, Türk Mukavemet Teşkilatı TMT olarak, Mücahitler olarak ne o bizden vazgeçebildi, ne de biz ondan.
13 Ekim 2005 tarihinde Ankara’da vefat eden Kenan Coygun Paşamız Ankara’da Kocatepe Camiinde kılınan cenaze namazının ardından Karşıyaka Mezarlığında toprağa verildi. Kenan Coygun Paşamızı son yolculuğuna ailesi, yakınları, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş ve de Genel Kurmay 2.Başkanı Orgeneral Işık Koçaner, KKTC’nin Ankara Büyükelçisi Tamer Gazioğlu, 4. Kolordu Komutanı Yardımcısı Tuğgeneral İsmail Hakkı Pekin ile Coygun Paşa’nın silah ve dava arkadaşları uğurladı. Yine o günde E. Tuğgeneral Kenan Coygun’un Torunu Cemal, Kızı Lale, Gelini Nur, oğlu Gültekin ve sevenleri Kenan Coygun Paşamızı el sallayarak, göz yaşlarıyla uğurladılar..
O günde, Kıbrıs davasının efsanevi ismi Rauf Raif Denktaş şunları dile getirmişti: “Büyük Bir Komutan, Büyük Bir Taktisyen, En Kötü Anlarda Halkın Maneviyatını Yüksekte Tutan, Hakikaten Büyük Bir İnsan. Büyük Bir Kayıp. Allah Rahmet Eylesin. Diğer bir değişle eğer bugün Kıbrıs Türkü var ise, o en kötü günlerde Kenan Coygun Paşa’nın komutanlığı sayesinde ayakta durup direnişini sürdürebildiği içindir. İnşallah onun ruhu halka yeniden direniş gücü verir. Ortak anılarınız oldu mu? Sorusu üzerine de Rauf R. Denktaş: “Çok oldu. Sağını solunu bilmeden, ateşin ortasında buldu kendini. Çünkü, Türk Hükümeti “Rumlar Saldıracak” diye verdiğimiz raporları hiç kaale almadı. Uyandıklarında, derhal Kenan Paşa’yı gönderdiler. Gelmeden önce de, bana Harp Dairesi’nden bir Albayı göndererek, “Size en iyi komutanımızı gönderiyoruz. Bugüne kadarki raporlarınızı iyi değerlendirmediğimiz için özür dileriz ama Kenan Coygun Komutanımız bunu telafi edecektir” dedi. Hakikaten geldi, ilk temasımızda; kararlı-güçlü bir kişinin karşısında olduğumu anlamıştım. Yanındaki sandalyenin üzerinde el bombası, tabancası o vaziyetteydi. Bazı hallerde üst makamların karşı görüşlerine rağmen cesaretle görevini yaptı. Tam bir kahramandı. Allah rahmet eylesin. Kaynak: biyografi.net/kisiayrinti.asp?kisiid=3629google_vignette
O günde Türk Mukavemet Teşkilatı TMT Başkanı Yılmaz Bora “Kenan Coygun’un ne yaptığını kimse tam olarak bilmezdi. TMT yer altı örgütü olduğu ve ilk olarak 21 Aralık 1963’te yer üstüne çıktığı için beşer kişilik gruplar halinde örgütlenmişti. Beş kişilik gruplara verilen görevi diğer gruplar bilmezdi.
Yarbay iken Kıbrıs’a gelen Kenan Coygun Paşa, 5 yıl boyunca kendi adını ve ünvanını unuttu. Herkes onu kod adıyla tanıdı. O bir Bozkurt’tu sadece. Tıpkı Ergenekon destanında olduğu gibi Kıbrıs Türklüğünün hayatta kalma mücadelesine önderlik edecek bir Bozkurt. Bu kodla öylesine bütünleşiyor ki, onun hükümet emriyle adadan geri çekilişini haber yapan Hürriyet Gazetesinin 19 Şubat 1967 tarihindeki manşeti “Türk Mücahitlerinin Lideri Bozkurt Kıbrıs Adasından Geri Çekiliyor” şeklinde idi..
..O kendi askerleriyle omuz omuza savaşan cepheden kaçana bizzat ateş eden, okuyan , araştıran, moral için mevzilerde askerlerine saz çalan, yüklendiği görev uğruna beş yıl çocuklarını hiç görmeyen çok farklı bir karakterdi. Kıbrıs’taki büyük mücadelenin ardından bölücü hareketlerin, Devrimci Doğu Kültür Ocakları fitnesinin artık başkaldırdığı dönemde inisiyatif sahibi, gözü kara, babacan ve kararlı Siirt yılları. Kaynak:biyografi.net/kişi_ayrintili.asp?kisid=3629//Google_vignette
Çılgın Türk Kenan Coygun, askeri ve siyasi liderlik yetenekleriyle Kıbrıs Türk Halkını işbirliği ve eşgüdüm içinde, inançlı ve kararlı bir duruma getirerek, direnme gücümüzü artırdı. Birinci Bayraktarımız Rıza Vuruşkan, TMT’nin temellerini atar ve duvarlarını yükseltirken, Kenan Coygun Paşamız da çatısını örmüş ve de kaleyi güçlendirmiştir. Gerçek şu ki KKTC’nin idari, askeri, siyasi ve sosyal kurumlarının temelleri o dönemde atılmıştır.
Gerçek şu ki Kenan Coygun Paşa, bir vatan hizmetinde bulunmuştur ve de verdiği hizmetleriyle Mukavemetçi sırlarıyla hakkın rahmetine kavuştu. Coygun Paşa “Ben Beni Anlatmayı Tarihe Bıraktım” demişti. Kenan Coygun, Kıbrıs Türk Halkının onurlu mücadelesine umut, inanç ve güvence kaynağı oldu. Gerçek şu ki; bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin temellerinin atılmasında komutanımız Kenan Coygun’un dirayetli duruşunun çok önemli rolü vardır.
TMT’nin efsanevi lideri, Bozkurt’u, Mücahitlerin “Babası, büyüğü”, şimdi Ankara’da Karşıyaka Mezarlığı’ndaki kabrinde yatıyor. Ama Kıbrıs Türk Mukavemetçilerinin gönlünde hala yaşıyor ve sonsuza dek yaşayacak, asla unutulmayacak. Kenan Paşa’nın çocukları Gültekin, İskender ve Lale ile geçen yıl Ankara’da tanıştım, konuştum. Babalarının anısını yaşatmak için O’nun bir belgeselini yapma konusunda anlaştık. Ker türlü bilgi ve belgeyi paylaşmaya hazır olduklarını ifade ettiler. Kaynak: Sabahattin İsmail, Kenan Coygun Kimdir, 12 Ekim 2023 tarihli Kıbrıs Gazetesi, s.22
Sonuç olarak; Rum-Yunan ikilisinin 21 Aralık 1963 Kanlı Noel silahlı saldırılarının ardından anavatanımız Türkiye’nin desteğinde Kıbrıs Türk Halkı 11 yıl boyunca birlik ve beraberlik içinde Kıbrıs Türk Halkı büyük mücadeleler vererek 20 Temmuz 1974 Barış Harekatının mutluluğunu yaşadı. Ne mutlu Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin kuruluşuna giden yolda mücadele verenlere.
Kıbrıs Türk Halkının var oluş ve özgürlük mücadelesinde önemli katkıları bulunan Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT)’nin Komutanı, Bayraktar, Bozkurt ve E. General Kenan Coygun, ölümünün 18. yıl dönümünde Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) Mücahitler Derneği’nde düzenlenen törenle anıldı. Törende yapmış olduğu konuşmasında KKTC Meclis Başkanı sayın Zorlu Töre “Kıbrıs’ta bir destan yazıldığını ve bu destanı yazan kahramanlardan en büyüğü ve en yiğidi olduğunu” dile getirirken Mücahit, emekli müsteşar ve E. Büyükelçi Peker Turgut da Kenan Coygun ile olan anılarını paylaştı.
Kıbrıs Türk halkı olarak TMT’nin 3. Bayraktarı Kenan Coygun Paşamızı ölümünün 18. Yıl dönümünde bir kez daha saygı ve rahmetle anıyoruz. Ruhu Şad Olsun..
Kaynak:1-Sabahattin İsmail, Kenan Coygun Kimdir, 12 Ekim 2023 tarihli Kıbrıs Gazetesi, s.20-21-22
Kaynak:2- biyografi.net/kisiayrinti.asp?kisiid=3629google_vignette
Kaynak:3- biyografi.net/kişi_ayrintili.asp?