Geriye dönüp bakacak olursak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar; 12 Şubat 2023 tarihinde  ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olarak seçilen  Nikos Hristodulidis ile  BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi  ve Kıbrıs’taki BM Barış Gücü  (UNFICYP) Misyon Şefi Colin Stewart’ın  ara bölgedeki ikametgahında  23 Şubat 2023’te bir araya gelmişlerdi.
İki liderin ilk kez bir araya geldiği “1+1” formattaki gayrı resmi buluşma, saat 11.15’te başlayıp 13.05’te sona ermişti. Gerilere dönüp bakacak olursak; 24 Şubat 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre;  Güney Kıbrıs Rum Yönetiminin yeni lideri Nikos Hristodulidis,  KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ile gerçekleşen  ilk görüşmesinden memnun kalmış ama tutumunda ısrarcı!.. Anastasiadis’in ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı olduğu dönemde yer alan görüşme sürecinde Nikos Hristodulidis: “Egemen Eşitliği  Kabul Etmem” dedi.
Yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere  göre GKRY Lideri Hristodulidis, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri’nin Kıbrıs  Özel Temsilcisi  Colin  Stewart arasındaki ilk görüşme  beklenenden uzun sürmüştü. 
Üçlünün ilk ifadelerine göre görüşme çok iyi geçti;  ancak yakın bir tarih için yeni bir randevu belirlenmedi!.   Elde edilen bilgilere göre, görüşme; GKRY Lideri Hristodulidis’in   Stewart ve  KKTC Cumhurbaşkanı  sayın Ersin Tatar ile görüşmeye oturması ile  başladı, ardından üçlü ,  Özel Temsilci’nin  evinin  bahçesinde yürüyüşe çıkmışlardı!.
Daha sonra müzakerecilerin de katıldığı görüşme gerçekleştirildi  ve görüşme yine  Stewart’ın  evinin  bahçesinde yapılan yürüyüşün ardından sona erdi. Görüşmenin ardından yapmış olduğu açıklamada “Birbirimizi  tanımak adına çok güzel bir ilk görüşme  geçirdik” diyebilirim diyen GKRY lideri Hristodulidis:  “Bir dizi  konuda görüş alışverişinde bulunma fırsatımız  oldu” demişti.
Görüşmeyi değerlendiren ve “Devamının gelmesini temenni ediyorum” diyen GKRY Hristodulidis “Duymayı beklemediğim hiçbir şey duymadım” dedi. Kıbrıs sorununun özüne ilişkin yeni görüşmeler yapılıp yapılmayacağı  sorusuna  Nikos Hristodulidis:
“Görüş alışverişinde bulunuldu. Müzakere yapılmadı. Oraya gelebilmek için önümüzdeki dönemde  gerçekleşmesini umduğum birtakım  görüşmeler inşallah mümkün olacak. Sayın Ersin Tatar’a  mevcut durumun Kıbrıs sorununa çözüm olamayacağından bahsettim  ve müzakerelerin yeniden başlaması için çalışmaya hazır olduğumu ifade ettim” yanıtını vermişti.
 KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ve Türkiye’nin   iki devlet ve egemen eşitliğe ilişkin pozisyonlarının  değişmediğinin hatırlatılması üzerine  Hristodulidis  müzakerelerin   önceden belirlenmiş çerçeve içinde yeniden   başlamasına ilişkin  koşulları oluşturmak için çaba sarf edildiğini yineledi.
Müzakerelerin yeniden başlaması için tek yol olması halinde, egemen eşitliği kabul etmeye hazır olup olmadığı sorulan Nikos Hristodulidis, Kıbrıs Rum tarafının tezlerine göre hiçbir durumda  egemen eşitliğin  tartışılacak bir konu olmadığını vurguladı.  GKRY Lideri Hristodulidis ayrıca AB’nin  Kıbrıs sorununun çözüm sürecine katkı yapabileceğini yineledi ve bu yönde somut adımlarla ilerleyeceğini belirtti. Durumun kolay olmadığını ifade eden Hristodulidis “Dürüst olmak istiyorum, elimizden geleni yapmaya hazırız” demişti.
Ersin Tatar ile ilk görüşmesinin amacının ne olduğuna ilişkin  bir soru üzerine GKRY Lideri Hristodulidis,  “Bizim  girişimimizin ardından ilk gayrı resmi  görüşme olacak. Net bir hedefim, net bir yönelimim vardır, buna  ulaşmak istiyoruz. Üstelik bunu da gizlemedim.  Kamuoyu önünde her zaman dile getirdim. Ayni zamanda bu hedefimin tek bir görüşmede, özellikle de ilk gayrı resmi görüşmede gerçekleşemeyeceğini biliyorum. Ancak mesajlar açıktır.
..Beni öz ilgilendirir, beni sonuç ilgilendirir, beni çıkmazın aşılmasından başka bir şey olmayan hedefimizi başarmak ilgilendirir. Bu hedefin kolay olmadığını biliyorum. Verileri çok iyi biliyorum. Ancak bu, çabadan vazgeçeceğimiz anlamına gelmez.  Diyaloğun yeniden başlamasını ve Kıbrıs sorununun üzerinde anlaşmaya varılan çerçevede çözüme ulaşmasını bizden daha fazla kimse isteyemez” demişti!.
Dün olduğu gibi bugün de GKRY lideri Hristodulidis;  olası bir siyasi çözümle birlikte Megali-İdea hayalleri çerçevesinde Enosis’e giden yolun açılmasını sağlamaktır. Nitekim yakın geçmişe dönüp bakacak olursak; EOKA’nın faaliyete geçişinin 68. Yıl dönümü nedeniyle 3 Nisan 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; EOKA’cılar Derneğinin Lefkoşa’da Tassos Papadopulos-Elefheria Stadyumunda gerçekleştirdiği büyük etkinlikte konuşan GKRY lideri Nikos Hristodulidis “Rum Hükümetinin  vatanın kurtuluşu, yeniden birleşmesi ve halkın bir arada  yaşaması için mücadele ettiğini söyledi.
GKRY Lideri Hristodulidis, somut girişimlerin üstlenilmesiyle, tüm halkın uyumlu ve refah içinde bir arada yaşama  ve işbirliğinin nimetlerinden yararlanılabilinmesi için, mutabık kalınan çerçeve, Uluslararası Hukuk  ve Avrupa Hukuku temelinde gerçek barış ve güvenlik için müzakerelerin kaldığı yerden yeniden başlatılmasını istiyoruz.” Dedi..
..Nikos Hristodulidis, konuşmasında EOKA’nın 1 Nisan 1955’te İngiliz boyunduruğunu ortadan kaldırma ve Yunanistan ile Enosis’i gerçekleştirme  hedefiyle kurulduğunu ifade etti. 1 Nisan 1955’in, “Kıbrıs Helenizm tarihinin  en güzel ve en parlak  sayfası” olarak öne çıktığının altını çizen   Hristodulidis, “ Bu nedenle, çocuklarımıza ve yeni nesle EOKA’yı, daha iyi bir Kıbrıs için hayatlarını  feda edenlerin mücadelelerini ve fedakarlıklarını anlatmakla   yükümlüyüz” dedi.
Netice itibarı ile GKRY lideri Hristodulidis; her vesileyle toplumlararası görüşme sürecine 7 Temmuz 2017’de kaldığı yerden devam edilmesini, Garanti Antlaşmalarının iptalini, Türk askerinin adadan gitmesini  dile getirmektedir, Kıbrıs Türkleri ‘azınlık’ haklarına razı olmalıdır” diyor. Diğer bir değişle dün olduğu gibi bugün de Rum liderliği olası bir siyasi çözümle birlikte Enosis’e giden yolun açılmasını hedefliyor ve de bunu hiç ama hiç gizlemiyor!..
GKRY Lideri Hristodulidis çok iyi bilmelidir ki; Kıbrıs Türk Halkının egemen eşitliğini tanımazsa, bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini tanımazsa  görüşme masasına oturmak kesinlikle olmayacaktır..
Yakın geçmişe dönüp bakacak olursak; 27-29 Nisan 2021’de Cenevre’de gerçekleşen 5+BM Konferansında KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Hedefimiz bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin yaşatmak ve tanınmasını sağlamaktır” derken Rum-Yunan ikilisi şaşkına döneceklerdi!..
27 Nisan 2021’de Cenevre’de başlayan 5+BM gayrı resmi Konferans çerçevesinde BM Genel Sekreteri Guterres’in KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar ve GKRY Lideri Anastasiadis ile ayrı ayrı gerçekleştirdiği görüşmelerin tamamlanmasının ardından katılımcılar için düzenlenen resepsiyonda sayın Ersin Tatar ve Anastasiadis’in taktığı maskelerde ülkelerinin bayraklarının olması dikkatlerden kaçmadı. Sayın Ersin Tatar, KKTC bayraklı, Anastasiadis ise 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti bayraklı maske kullanmışlardı. Bayrağına ve KKTC’ne sahip çıkan sayın Ersin Tatar’ı bir kez daha yürekten kutlarım.
29 Nisan 2021 tarihli  yerel yazılı basınımıza yansıyan habere göre; 28 Nisan 2021’de Cenevre’de yer alan Kıbrıs Zirvesinde sürpriz bir gelişme yaşandı. KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar; Cenevre’de BM’e 6 maddelik bir öneri dizisi sundu ve “İki Devletli Çözüm” için BM Güvenlik Konseyi’nden açılım istedi. Konu önerilerinde Kıbrıs Türk tarafı, BM Genel Sekreterinin inisiyatif alıp, yeni bir BM kararı geçirmesini ve Kıbrıs Türklerinin, Kıbrıslı Rumlarla eşit uluslararası statüye ve egemenliğe sahip olmasını istedi.
“KKTC’nin Tanınmaması” yönünde BM Güvenlik Konseyi kararının bir anlamda geri alınmasını isteyen öneride , BM Genel Sekreteri Guterres’e de inisiyatif üstlenme çağrısı yapıldı. Öneride, iki devletin birbirini “ Eş Zamanlı Olarak Tanıması” da gündeme getirildi.
20.09.2022 tarihinde  gerçekleşen 77.BM Genel Kurulu’nun ilk günkü toplantısında konuşan Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün adada iki ayrı halk ve iki ayrı devlet     olduğunu vurguladı. “Kıbrıs Türk halkının egemen eşitlik ve eşit uluslararası statü haklarının tescil edilmesi, adadaki çözümün anahtarıdır” diyen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarihi bir çağrı yaparak; “Uluslararası toplumun, Birleşmiş Milletler prensipleriyle çelişir şekilde , ambargolarla dünyadan koparılmaya çalışılan Kıbrıs Türklerine  yönelik zulme son vermeye ve bir an önce Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni resmen tanımaya davet ediyoruz” demişti.
O günde yapmış olduğu açıklamada KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Kıbrıs Türk halkının egemen eşit hakları ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin eşit uluslararası statüsüyle ilgili sözlerinden dolayı tebrik  etmiş ve de Kıbrıs Türk halkı adına teşekkür etmişti..
Konu ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklamada KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar “Bu tarihi çağrı için kendilerine teşekkür ediyoruz. Umarım uluslararası toplum, Cumhurbaşkanı sayın Erdoğan’ın bu konudaki çağrısına kulak verir, izolasyon ve kısıtlamalardan arınmış, uluslararası alanda hak ettiği yere ulaşmış bir Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin yolu açılmış olur” demişti.
Dün olduğu gibi bugün de anavatanımız Türkiye’nin desteğinde tanınma yönünde adımlar atan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti; 11.11.2022’de Türk Devletleri Teşkilatına Gözlemci Üye olurken, 28.04.2023 tarihinde de Türk Devletleri Asmablesi (TÜRKPA)’nın 12. Genel Kurulunda oy birliği ile alınan kararla Gözlemci üye olarak kabul edilecek ve de resmen tanınmaya giden yolda emin adımlarla ilerlemeye devam edecektir.
Sonuç olarak; Kıbrıs’ta tek adil ve kalıcı siyasi çözüm, Rum liderliğinin   bağımsız ve egemen  devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini tanımasıyla mümkündür..
Günümüze Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti anavatanımız Türkiye’nin desteğinde tanınma yolunda   emin adımlarla ilerlemeye devam etmektedir. Kıbrıs’ta siyasi çözüm için Kıbrıs Türk halkının egemen eşitliğinin ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  GKRY tarafından  tanınması esastır.
KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar’ın devamlı olarak dile getirdiği gibi Siyasi bir çözümde “Egemen Eşitlik ve Eşit Uluslararası Statü esastır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..