Hayatını, Kıbrıs Türk Halkının  hak , eşitlik,  self-determinasyon  ve özgürlük  mücadelesine  adamış büyük    insan, büyük devlet adamı, KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R.  Denktaş’ı ölümünün   6’ncı  yıl dönümünde  saygı ve minnetle anıyoruz.
27 Ocak 1924 tarihinde  Kıbrıs’ın Baf kasabasında doğan Rauf R. Denktaş,  eğitimi için   1930 yılında annesi ve babası tarafından  İstanbul’a gönderildi.  Arnavutköy’de   İlkokul’dan  Lise’ye   kadar eğitim veren  Fevzi  Çakmak Lisesi’nde  yatılı   okumaya başlayan Rauf Denktaş ,  Ortaokul’dan sonra Kıbrıs’a döner.  Liseyi 1941 yılında Kıbrıs’taki   İngiliz  Okulu’nda   bitiren   Denktaş,  II. Dünya savaşı sonrası Hukuk   eğitimi için   İngiltere’ye gitti.  
1941 yılından itibaren Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün  sahibi olduğu Halkın Sesi gazetesinde  yazılar yazmaya başlayan; ayni zamanda  Gazimağusa’da tercümanlık  ve  mahkemelerde bir süre memurluk  yapan  Rauf R. Denktaş  1944 yılında  İngiltere’ye  giderek Hukuk eğitimi   aldıktan sonra 1947  yılında Kıbrıs’a dönerek  Avukatlık yapan ve  1949 yılında Savcı olan  Denktaş    1956’da Başsavcı olur. 
II. Dünya savaşı sonrası  daha da gelişen  Rum-Yunan ikilisinin  Enosis hayallerine karşı   Kıbrıs Türk  milliyetçiliği oluşuyordu… Bu süreçte   Kıbrıs Türk Toplumunun  27 Kasım 1948’de   Lefkoşa’da  düzenlediği  Ayasofya Mitinginde  Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün isteği ve desteğiyle  her ikisi de o günde birer konuşma yaptılar.  O günde Liderimiz Dr. Fazıl Küçük 42 ve  Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf R. Denktaş henüz 24 yaşındaydılar..
Rauf R. Denktaş; Dr. Fazıl Küçük’ün   onu siyaset sahnesine aldığı 1947 yılından itibaren   ömrünün sonuna kadar   Kıbrıs Türk halkı üzerinde  kurulmak istenen Rum Ortodoks Kilisesi  egemenliğine   karşı  omuz omuza mücadele verdi..… 
Rum Ortodoks Kilisinin önderliğinde yürütülen Enosis mücadelesi çok gerilere  dayanır. Nitekim 15 Ocak 1950’de  Rum Ortodoks Kilisesinin kiliselerde düzenlemiş olduğu Enosis Plebisitinde Rumların %96’ı ‘evet’ oyu kullanmışlardı.. Enosis Plebisiti sonrası  Makarios III  Rum Ortodoks Kilisesinin Başpiskopos’u oluyordu.. 
Kıbrıs’ta ve Yunanistan’da kamuoyunda   giderek güç kazanan Enosis fikrinin bir sonucu olarak  konu 16 Ağustos  1954’te  BM’e taşınıyor ve de  hedeflerine ulaşabilmek için self-determinasyon hakkı tanınması isteniyordu.   Ama Rum-Yunan  ikilisi BM’den istediği sonucu alamayacaktı!..
Kıbrıs’ta yaşamın imkansızlaştığı   o günlerde  Varoluş ve  Özgürlük  Mücadelemizin   lideri Dr. Fazıl Küçük  ve Rauf R. Denktaş Kıbrıs Türk halkına umut  oldular, yol gösterdiler. Birlik ve beraberlik içinde mücadele  edilmesi  halinde   çok daha güzel günlerin geleceğini vaat ettiler.  
Neticede  Rum-Yunan ikilisi Megali İdea hayalleri çerçevesinde Enosis’e ulaşmak için  harekete geçerler. Bu amaçla 1952 yılında Atina’da kurulan EOKA tedhiş örgütünün  1 Nisan 1955’te faaliyete geçmesinin ardından   Kıbrıs Türk halkı önce   Kıtemb, Volkan, 9 Eylül Cephesi ve Kara Çete  gibi direniş örgütlerini kurar...
Bu örgütlerin     yetersiz kalması üzerine   Rauf R. Denktaş, Dr. Burhan Nalbantoğlu ve Mustafa Kemal Tanrısevdi tarafından  17 Kasım  1957’de Eğlence köyünde Mustafa K. Tanrısevdi’nin  evinde kurulan Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatı,  26-27 Kasım akşamı  ilk bildirilerini tüm adaya dağıtımı sağlanır. Günümüzde , ilk Bayraktarımız Riza Vuruşkan’ın  ‘Ali Conan’ kod adıyla   göreve başladığı 1 Ağustos 1958 tarihi TMT’nin kuruluş günü olarak kabul edilir.. 
Şubat 1959 Zürih ve Londra Anlaşmaları  öncesinde Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf R. Denktaş’ın   Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ile birlikte   Türkiye Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile  sık sık görüşerek, “Makarios  bu anlaşmaları   er veya geç  yıkacak ve Enosis’e giden yolu   açmak isteyecek” mealindeki değerlendirmeleri  ve ısrarı üzerine   Fatin Rüştü Zorlu da   Yunanistan Dışişleri Bakanı Evangelos  Averof’u  ikna etmesi  ile  Garanti Anlaşmaları  gündeme geliyor ve   de 16 Ağustos 1960 Lefkoşa Anlaşmalarıyla birlikte ayni gün 950 kişilik Yunan Alayı ve 650 kişilik Türk Alayı Mağusa Limanından Adaya giriş yapıyordu…  
Neticede Kıbrıs’ta ‘azınlık’ olarak nitelenen  Kıbrıs Türk’ü Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün  ve  Rauf R. Denktaş ve arkadaşlarının verdiği mücadelenin sonunda 1960 Kıbrıs Cumhuriyeti ile  Cemaat olmaktan kurtuluyor, halk statüsüne kavuşuyor  ve de  self-determinasyon hakkını kazanıyordu.. 

YARIN DEVAM EDECEK…