Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün halkçı bir kişiliği vardı, halkı ile iç içeydi, hoş sohbetti.. İnanılmaz mücadeleci kişiliği vardı, insani değerlere büyük önem veriyordu ve bu özellikleri O’nu Kıbrıs Türk Halkının lideri yapacaktı..
Kıbrıs’ın 1571’de Osmanlı İmparatorluğu tarafından fethedilmesinin ardından ilk yapılan işlerden bir tanesi de Vakıf sisteminin kurulmasını sağlamak olacaktı... 1570’de Serdarlığı sırasında göstermiş olduğu başarısı sonrası Kıbrıs Fatihi olarak da anılan Lala Mustafa Paşa, günümüzdeki karşılığı Sayıştay Üyeliği olan Ömer Hilmi Efendi’ye Ahkamul Evkaf (Vakıf Anayasası) hazırlattı.
Adanın Osmanlılar tarafından fethinden sonra oluşturulan ve Ada üzerindeki en önemli kurum kimliğini kazanan Vakıflar, Osmanlı’nın Adadaki yönetim anlayışına paralel bir seyir içinde farklı dönemlerde farklı biçimde idare edilmiştir. 4 Haziran 1878 tarihinde Kıbrıs’ın Osmanlı Devleti tarafından İngiltere’ye kiralanmasının ardından yapılan düzenlemelerle kendine özgü idari yapısını büyük ölçüde yitirecekti..
Nitekim, İngilizler 1878 yılında Osmanlı İmparatorluğu ile İngiltere arasında Kıbrıs’ın yeni durumunu düzenleyen anlaşmaya konulan ek protokol sayesinde, Vakıfların Yönetim biçimini değiştirerek bu tarihi kurumu kendi denetimleri altına aldılar. I. Dünya Savaşı yıllarında Osmanlı Devleti’nin Almanya yanında savaşa girmesinin ardından 5 Kasım 1914’te İngiltere Adayı işgal ettiğini açıkladı.. İngiltere bu geçiş döneminde hazırlattığı Seager Raporuna dayanarak Vakıflara ait arazilere el koydu ve bunları dilediği şekilde değerlendirdi.
Kıbrıs Türk Toplumunun İngiliz Sömürge Yönetimi altında yaşadığı sorunları dile getiren ve Kıbrıs Türk Toplumunu birlik ve beraberliğe çağıran yazılarını yayınladığı SÖZ Gazetesi’nin 1941 yılında yayınlarını durdurması üzerine 14 Mart 1942’de HALKIN SESİ Gazetesi’ni etkin bir şekilde devreye koyan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük; Kıbrıs Türk Toplumunun örgütlenmesi, Varoluş ve Özgürlük Mücadelesine hazırlanması ve kalkınması için mücadele vererek milli davasını ileriye taşımayı başarmıştır.
Lozan Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olduktan sonra İhtisas yaparak “Dahiliye Uzmanı” olan Dr. Fazıl Küçük, Mayıs 1937’de Kıbrıs’a dönerek serbest Hekim olarak çalışmaya başladı. Dr. Fazıl Küçük’ün aktif siyasi hayata atılması her ne kadar da tahsilini tamamlayarak Kıbrıs’a döndüğü 1937 yılında başlasa da siyasi faaliyetlere katılımı 1931 yılına kadar uzanır.
Daha bir Üniversite öğrencisi iken Türk Maarifinin İngiliz Müdürler tarafından yönetilmesinde ısrar eden Kavanin Meclisi’nin Türk üyelerine karşı çetin bir mücadele veren Dr. Fazıl Küçük; daha o günde Türk Okulları ve Evkaf İdaresi’nin Kıbrıs Türk Halkına devredilmesi için İngiliz Yönetimini ikna etmeye çalışmış ve bu uğurda büyük mücadeleler vermiştir..
1942 yılında “Türk, hakkını elde etmek ve hürriyetine kavuşmak için engel bilmez” diyen liderimiz Dr. Fazıl Küçük daha öğrenci olduğu dönemlerden itibaren Türk Okulları ve Evkaf İdaresinin Kıbrıs Türk Toplumuna devredilmesi için Sömürge Yönetimi’ni ikna etmek üzerinde topladı ve bilhassa 1942-1950 yılları arasında İngiliz Sömürge Yönetimi ile mücadelesini sürdürdü.
Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türk Halkının temel sorunları olan Evkaf, Müftülük, Aile Kanunu, Maarif, Şerriye Mahkemeleri’ni ele alan raporunu 20 Ocak 1949’da İngiliz Yönetimine sunar. Dr. Fazıl Küçük’ün hazırladığı bu rapor Kıbrıs Türk Toplumunun hayatında son derece önemli bir dönüm noktası olacaktı!..
Kıbrıs Milli Türk Talebe Birliği tarafından 6 Şubat 1955’te Lefkoşa’da düzenlenen Evkaf Mitingi ve 19 Mart 1955 tarihinde Türk Evkaf Murahhası Fuat Sami Bey tarafından düzenlenen basın toplantısı ile tüm ilçe ve köylerde yapılan toplantılar sonucunda hazırlanan yasa tasarısı , 22 Temmuz 1955 tarihli Resmi Gazetede “Vakıflara Dair İslam Mukaddes Kanunu ile Müslümanların Dini Emvalinin İdaresiyle İlgili Kanunu Değiştiren ve Birleştiren Kanun” adıyla kamuoyuna duyuruldu.
Vakıflar; inatla ve ısrarla, inanç ve kararlılıkla sürdürülen uzun soluklu bir mücadele sonunda Kıbrıs Türk Halkına devredilmiştir.. Bu mücadeleyi arkadaşlarıyla birlikte yürüten ve mücadelenin önderliğini yapan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük o dönemde kendisine ait “Halkın Sesi” Gazetesinde bıkmadan ve usanmadan yazdığı yazılarla, makalelerle İngiliz Yönetimini bunaltırken Vakıflar, Kıbrıs Türk Halkının yeniden malı olacaktı..
15 Nisan 1956’da Vakıfların Türk Toplumu’na iade edilmesinde , Evkaf Yüksek Meclisi görevini de yürüten Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve çalışma arkadaşlarının (Av. Fadıl Niyazi Korkut, Mehmet Remzi Okan, Con Rifat, Dr. Hafız Cemal (Lokman Hekim), Faiz Kaymak) büyük emeği geçmiştir.
Neticede, yeni Aile Kanunu ile Türk Aile Mahkemeleri Kanunu 1951 yılında resmi gazetelerde yayınlanmış, Türk Aile Mahkemeleri Kanunu 1954’te uygulamaya geçmiştir. 30 Aralık 1953’te Müftülük seçimleri yapılır ve İngiliz Valisi tarafından onaylanır. 15 Nisan 1956’da Türk Toplumuna devredilen Evkaf’a Türk Bayrağı çekilirken halkımız göz yaşlarını tutamıyordu. Bu Kıbrıs Türk halkı için tarihi bir gündü..
17 Nisan 1956 Salı günü Halkın Sesi gazetesi manşetten yayınladığı “ Kıbrıs Türklerinin Tarihi Bayramı” başlıklı haberinde “Şanlı Bayrağımız Pazar Günü Evkaf binasının şeref direğine merasimle çekildi. Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ile Faiz kaymak; Evkaf’ın tam randımanlı bir müessese haline getirileceğini ilan ettiler” deniliyordu.
“Bu Büyük ve Tarihi Bayram Hepinize Kutlu Olsun” diyerek başladığı konuşmasında Liderimiz Dr. Fazıl Küçük: “..Bugün hepimiz bahtiyarız, sevinç içindeyiz, pek haklı olarak bayram yapıyoruz.. Mücadelemiz 75 seneden beri nesilden nesile devam etmiştir. Bu zaferi kazanmak bahtiyarlığı bizim neslimize nasip olmuştur…” demişti.
Söz konusu tarihte Vakıflar İdaresi’nin, Kıbrıs Türk Halkına Varoluş ve Özgürlük Mücadelesi Lideri Dr. Fazıl Küçük ve arkadaşlarının gayretleri sonucu Kıbrıs Türk Yönetimine yeniden kazandırılması nedeniyle 15 Nisan “Vakıflar Günü ve Haftası” olarak kutlanıyor..
Vakıflarda kazanılan bu zaferin ardından Kıbrıs Türk Toplumu lehine yeni mevziler elde edilirken, Kıbrıs Türk Halkının birlik ve beraberlik içinde verdiği varoluş ve özgürlük mücadelesinde önemli adımlar atılacaktı.
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türk Halkı için Atatürkçü çizgide uyanış, direniş ve özgürlük demektir. Vakıfların İngiliz İdaresinden Kıbrıs Türk Halkına verilmesine vesile olan ölümsüz Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü ve dava arkadaşlarını bir kez daha minnet ve şükranla, saygıyla anıyoruz..
Kıbrıs Türk Halkı bugünlere kolay gelmedi. Dünden bugüne verilen mücadeleyi çocuklarımıza ve torunlarımıza anlatmalı ve kitaplardan okumalarını sağlamalıyız. Gelinen noktada çocuklarımıza ve torunlarımıza iyi bir gelecek bırakmak istiyorsak Bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması ve tanıtılması için harekete geçmeliyiz..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa…