Kıbrıs Türk Halkının  “Varoluş ve Özgürlük” mücadelesinin  Lideri Dr. Fazıl Küçük’ü ölümünün  34’ncü yıl dönümünde  saygıyla  anıyoruz.

14 Mart  1906 tarihinde  Lefkoşa kazasına bağlı Ortaköy’de  dünyaya gelen ,  İlkokulu   “Tarakçı Mektebi” olarak bilinen  okulda tamamlayan  Liderimiz  Dr. Fazıl Küçük,  bunun ardından   Rüştiye  diye bilinen  ve  Lise   seviyesinde olan   İdadiye devam etti.  Ancak öğrenimini yarıda keserek    geriye kalan      kısmını   15 Ağustos 1926’da İstanbul Özel İstiklal   Lisesi’nde  tamamladı.

İsviçre’de   Lozan Üniversitesi’nde   Tıp öğrenimini tamamlayan,   Lozan Kliniklerinde   ihtisas görerek  Dahiliye  Mütehassası olan ve Mayıs 1937’de  Kıbrıs’a dönerek  Lefkoşa’da  serbest hekim olarak  çalışmaya başlayan   Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün  aktif siyasete atılması,    her ne kadar da  adaya döndüğü  1937 yılında başlasa da    siyasi   faaliyetleri  çok daha gerilere  giderek 1931 yılına kadar  uzanmaktadır.

Halkçı kişiliğiyle  tanınan  Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, özellikle Cuma günleri  Lefkoşa’da  Girne Caddesinde, şimdilerde  “Dr. Fazıl Küçük Müzesi” olarak   kullanılan   Kliniğinde  halkını ücretsiz olarak muayene ederken fakirlere  ilaçlarını da veriyordu…

Daha bir üniversite öğrencisi iken, Türk Maarifinin   İngiliz   müdürler  tarafından yönetilmesinde   ısrar eden  Kavanin Meclisi’nin  Türk üyelerine karşı mücadele  veren Liderimiz   Dr. Fazıl Küçük,  bütün siyasi hayatı boyunca, gayretlerini Türk okulları  ile  Evkaf İdaresi’nin   Türk halkına  devredilmesi için ,  Sömürge Hükümeti’ni  ikna etme   üzerinde topladı ve  sonrasında onlarla  çok açık olarak  mücadeleye girdi.

Mücadele yıllarında Dr. Fazıl Küçük “Mekteplerimizi kendimiz idare etmek emelindeyiz. Türk çocuğunun benliğini biz öğreteceğiz. Ona seciyeyi biz vereceğiz….Ey Kıbrıs Türkü, en ulvi vazifen ilimiz ocağımızın imdadına koşmaktır…Bizi kurtaracak milli bir mücadeledir… Mabet kadar kutsi ilim ocağımızın başında bayrağımızdan başka  bir bayrağı görmeye tahammül edemeyiz ve etmeyeceğiz… Türk , hakkını elde etmek ve hürriyetine  kavuşmak için mania bilmez” demişti.

1931 yılında  yer alan   Rumların  isyanı nedeniyle ara verilen  ve   21 Mart  1943’te yapılan Belediye  seçimlerinde Dr. Fazıl Küçük,  Lefkoşa Belediye Meclisi   üyesi olarak seçilir.   O günde tek  Türk gazetesi olan  ‘Söz’  gazetesinde    toplum  sorunları hakkında   kendi görüşlerini  belirten    yazıları yayınladı. 

1941 yılında ‘Söz’ gazetesi yayınını durdurduktan sonra  Kıbrıs Türk halkının haklarını savunmak ve  mücadele etmek amacıyla 14 Mart   1942’de  kendi gazetesi olan  “Halkın Sesi”ni yayınlamaya başladı…Kendi gazetesi Halkın Sesi’nde yazmış olduğu yazılarıyla Kıbrıs Türk  halkını aydınlatma  ve örgütleme  yolunda büyük gayretler   ortaya koyan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ‘Doktor’ olarak,   ‘fikir adamı’ olarak, ‘önder’ olarak büyük hizmetler vermiştir…

İngiliz Sömürge Yönetimine karşı savaş açan  ve gazetesi Halkın Sesi’nde Kıbrıs Türk halkının haklarını savunan ve  1942 yılında , “Türk, hakkını elde etmek ve hürriyetine  kavuşmak için  engel bilmez” diyen Liderimiz Dr. Küçük: “Kıbrıs Türk’ü hür ve bağımsız olarak yaşayacaktır” diyordu.

18 Nisan 1943’de Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu KATAK’ın  kurucuları arasında yer alan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, .23 Nisan 1944’de Kıbrıs Türk Milli Halk Partisi  (KTMHP)’ni  kurdu.  23 Ekim 1949’da  Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi ile KATAK ile birleşerek  “Kıbrıs Milli Türk Birliği Partisi kurulur ve  Dr. Fazıl Küçük, Parti Başkanlığına getirilir..

29 Kasım 1948’de bütün Kasaba  ve  Köylerden  gelen Kıbrıs Türk Toplumunun katıldığı bir miting düzenledi. Kurucu Cumhurbaşkanımız  Rauf R. Denktaş’ın  da   halkına ilk kez  seslenmesinin yolunu açan  Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, 15 bin kişinin  katıldığı bu  miting’te Kıbrıs Türk Toplumunun,   İngiliz Sömürge Yönetimi’nin    kendi meselelerine müdahale edilmesine  artık izin vermemeye azimli  olduğunu bir kez daha anlattı.

Mitingte, Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı veya olası bir  Muhtariyet’in Kıbrıs Türk halkını tamamıyla mahvına  sebep olacağını ısrarla dile getirerek halkıyla bütünleşen ve de dünyaya mesajlar veren Liderimiz Dr. Fazıl Küçük “..Kıbrıs Türk’ünün davası  Enosis’i önleme, Kıbrıs’ı Yunan çizmesi altında ezdirmeme davasıdır..” diyordu…

1952 yılında “Kıbrıs Türk’ü Atatürk İlkelerine  bağlıdır ve onun akidelerine sonuna kadar bağlı kalacaktır” diyen Liderimiz  Dr. Fazıl Küçük: “ Gayemiz , hür bir tebaa olarak bu  Ada üzerinde Türk milli kültür ve haysiyetiyle yaşamaktır.  Bize her şeyi çok görenler , yaşamayı bile haram sayanlar artık anlamalıdırlar  ki uyanan , şahlanan bir Türklük meydana çıkmıştır. Açık yolun  yolcularıyız” diyordu. YARIN DEVAM EDECEK