UBP de gerçekleştirilen Tüzük değişikliğinin henüz oturmamış olmasının yarattığı karmaşıklığı “parçalanma””olarak değerlendirenlerin yanıldıkları Kurultay sonrası ortaya çıkacak!

...

UBP de gerçekleştirilen Tüzük değişikliğinin henüz oturmamış olmasının yarattığı karmaşıklığı “parçalanma””olarak değerlendirenlerin yanıldıkları Kurultay sonrası ortaya çıkacak!

Hatta bu karmaşıklığı “acaba nasıl kullanabilirim” temayülünde olanlar bu gün değilse yarın duvara toslayacak!

Amacı anlamayanlar için yazmış olayım!

Yeni tüzüğü eski tüzükten ayıran en belirgin farklılığı, katılımcılığı çok geniş tabana yayma biçimlendirilmesidir.

Yıllarca Lefkoşa İlçe yönetiminde, sonra da yine uzun yıllar Parti Meclisinde görev üstlenmiş biri olarak rahatlıkla söyleyebilirim ki eski delege sistemi ile belli noktaların yönlendirmesine olanak veren şekil, bu yeni uygulama ile büyük oranda ortadan kalmış olacaktır!

Bir anlamda delege “yat arap-kalk arap” konumundan çıkarılıyor ve UBP tabanının gerçek iradesiyle kararlar alabilme ortamı yaratılmış oluyor.

Bir düşünün ada genelinde 1350 -1400 civarındaki Kurultay delegesinin iradesine baş vurulduğu günlerde katılım 1100 civarında gerçekleşiyordu ise  ve bölgelere de ayrılarak ortaya çıkan daha düşük rakamların iradesine etki, çok rahat bir şekilde mümkün olabiliyordu.

Gelelim günümüze!

 Cumaertesi Girne İlçes‘inde gerçekleşen UBP İlçe Başkanlık seçimlerine üye konumunda olan 1456 UBP liden 1002 si sandığa gitmiş ve oy kullanmış.

İlk bakışta toplam üye sayısı ile mukayese edildiğinde katılımın 2/3 olduğu görülebilir ancak eskiyle mukayese edilecek olursa bu bir devrimdir!

Geçtiğimiz hafta gerçekleştirilen Lefkoşa, Gazi mağusa, İskele UBP İlçe seçimlerinde de benzer katılımlar gerçekleştirilerek 5000 civarında UBP li iradesini sandığa aksettirmiştir.

Görülen odur ki maya tutmuş durumdadır!

Uygulamaya gelince, işin başında bazı aksaklıkların olacağı, gelişmeleri içine sindiremeyenlerin çıkacağı her zaman görülen şeylerdendir.

Eminim Kurultay günü bu sayı daha da büyüyecektir!

Bu gelişme ile belli noktalarda toplanmış olan “delegeyi yönlendirme gücü” ne dayandırılan düzen, büyük oranda ortadan kaldırılmış oldu!

 

Böylesi bir gelişmenin bırakın diğer siyasi yapıları da etkileyebileceğini, ileriki dönemlerde KKTC nin tek bölge sistemine geçişine bile rehber olacağı aşikardır diye düşünüyorum!