Kıbrıs’ın Atalarımız tarafından  fethinin  449’ncu, Efsanevi Türk Mukavemet Teşkilatı’nın  62’nci ve Güvenlik Kuvvetleri Komutanlığı’nın  44’üncü kuruluş yıl dönümü olan bugünde ; Kıbrıs Türk Halkının  onur ve şerefini korumak için canlarını  feda eden aziz şehitlerimizi,kahraman Mehmetçiklerimizi, gazilerimizi,  TMT mensuplarını, Mücahit Halkımızı  saygıyla selamlıyorum.. 
1571 yılında 80 bin şehit vererek Kıbrıs’ı fetheden atalarımız bu toprakları vatan yapmasını bilmişlerdir.  Ancak, 1 Temmuz 1878’de Kıbrıs’ın idaresinin geçici olarak İngiltere’ye verilmesinin ardından I. Dünya Savaşı günlerinde İngiltere’nin 5 Kasım 1914’te Kıbrıs’ı ilhak ettiğini  ilanı sonrası  24 Temmuz 1923 Lozan Antlaşması ile Kıbrıs resmen İngiliz toprağı oluyordu..
İngiliz Sömürge Yönetiminin baskıları altında dahi Kıbrıs Türk Halkı; Atatürk’ten feyz almış, Atatürk İlke ve Devrimlerini harfiyen yerine getirmesi halinde özgürlüğüne, bağımsızlığına kavuşacağı inancını her  zaman  korumuştur.  Bu vesileyle bu uğurda mücadele veren  atalarımızı rahmetle, minnetle ve şükranla anıyorum..
II. Dünya Savaşı’nın 1945’te sona ermesinin ardından  Rum-Yunan ikilisinin Megali İdea hayalleri çerçevesinde Enosis’in gerçekleştirilmesi  yönündeki çalışmaları hız kazanırken 15 Ocak 1950’de Rum Ortodoks Kilisesi Komünist Akel Partisi desteğinde   tüm Kiliselerde 15 gün süreyle Enosis Plebisiti düzenliyordu. O günde oy kullanan 224700  Rum’un 215 000’ni, diğer bir değişle oy kullananların  %96’sı ‘evet’ yönünde oy kullanmışlardı. Plebisit’in  hemen  sonrası ölen MakariosII’nin yerine, Plebisit günlerinde çok büyük hizmetleri geçen Makarios III, 18 Ekim 1950’de Başpiskopos olarak seçilmesinin ardından Plebisit sonuçlarını Yunanistan kanalıyla1954’te BM’e taşıyarak  Enosis’i gerçekleştirmek için self-determinasyon hakkı tanınmasını isteyecek ancak Türkiye ve İngiltere’nin girişimleriyle olumlu bir sonuç alamayacaklardı..
1954’te BM’de hedefledikleri sonucun alınamaması üzerine  gerçekleştirilecek eylem planları için Makarios’un  Atina’da ilgililerle görüşme gerçekleştirecekti.. Bilindiği üzere Rum-Yunan ikilisinin Megali İdea hayalleri çerçevesinde Enosis’i şiddet yolu ile gerçekleştirmek adına  kurulacak EOKA tedhiş örgütü için  ilk gizli görüşmeler  2 Temmuz 1952’te Atina’da gerçekleşmişti..
Bu gelişmelerin ardından, daha  1954 yılının ilk aylarında Yunanistan’ın bilgisi dahilinde  Kıbrıs’a başlayan gizli silah sevkiyatı  hız kazanırken Makarios’un isteği üzerine Yunanistan Dışişleri Bakanı Stefanopulos’un  bilgisi dahilinde Kıbrıs kökenli Albay Grivas 9 Kasım 1954’te  gizlice Kıbrıs’a çıkıyordu. 
Neticede Makarios’un eylem planları çerçevesinde  1 Nisan 1955’te Kıbrıs kökenli Alb. Givas’ın komutasında sabahın erken saatlerinde bombalarını patlatan  EOKA tedhiş örgütü Enosis’i gerçekleştirmek için  hem İngilizlere hem de Kıbrıs Türk halkına karşı faaliyete geçiyordu..
EOKA tedhiş örgütüne karşı  Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün bilgisi dahilinde  Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği (KITEMB), ardından  yine  Dr. Fazıl Küçük ve arkadaşlarının  “Var Olmak Lazımsa Kan Akıtmamak Niye” kelimelerinin baş harflerinden meydana gelen “Volkan” örgütü kuruluyordu. Yine ayni günlerde  Karaçete adlı örgüt faaliyete geçecek ancak yeterli desteği göremeyecekti.. Yine 1957’de Volkancı direnişçi bazı gençler 9 Eylül Cephesini oluşturacaklardı..Ancak bu örgütlerin mevcut şartlarda başarılı olması mümkün değildi; silaha, cephaneye  ve eğitimli elemanlara ihtiyaç vardı..  Rauf R. Denktaş’ın bu yönde arayışları vardı…
Nitekim; 15 Kasım 1957 akşamı Lefkoşa varoşlarında karma nüfuslu Eğlence köyünde, T.C Kıbrıs Konsolosluğu görevlisi Mustafa Kemal Tanrısevdi’nin evinde Rauf R. Denktaş, Dr. Burhan Nalbantoğlu ve Mustafa Kemal Tanrısevdi;  bir araya gelerek  Kıbrıs Türk Mukavemet Teşkilatının kuruluşu yönünde  bir çalışma başlatacaklardı..
Rauf R. Denktaş, 23 Kasım 1957 akşamı, Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu adına, Lefkoşa’da, Çağlayan Bar’da akşam  yemeği düzenler. Yemeğe , Başkonsolos Burhan  Işın, Kıbrıs Türktür Partisi Genel Başkanı Dr. Fazıl Küçük, Asbaşkan Osman Örek, Konsolosluktan Alaeddin Gülen,  Hazım Remzi, yine Konsolosluk görevlisi Mustafa Kemal Tanrısevdi, Dr. Burhan Nalbantoğlu ve daha  pek çok kişi katılır. Yemek gecenin geç saatlerine kadar devam eder ve konukların ayrılmasından sonra, bir araya gelen Rauf R. Denktaş,M. Kemal Tanrısevdi ve Dr. Burhan Nalbantoğlu, TMT’nin kuruluşunu duyuran ilk bildiriyi hazırlarlar...Kaynak : Aydın Akkurt, Türk Mukavemet  Teşkilatı, 1957-1958 Mücadelesi, s.38, Bayrak Matbaacılık, İstanbul, 1999
Rauf R. Denktaş, bu olayı anılarında şöyle anlatır:
Yemek gecenin geç saatlerine kadar samimi bir hava  içerisinde devam etti. Misafirlerin dağılmasından sonraBurhan Nalbantoğlu ve M.Kemal Tanrısevdi ile  bir araya  geldik ve TMT’nin kuruluşunu duyuran ilk bildiriyi kaleme aldık.
Rauf R. Denktaş, Mustafa Kemal Tanrısevdi ve Dr. Burhan Nalbantoğlu tarafından , 23 Kasım 1957 gecesinin geç vakitlerinde hazırlanan ve TMT’nin kuruluşunu  duyuran ilk TMT bildirisi şöyledir:
Kıbrıs Türk Halkına;
Volkan, 9 Eylül Cephesi ve buna benzer teşkilatlar lağvedilmiştir. Bunu yerine ,  Kıbrıs Türkü’nün bağrından çıkmış;gerek emperyalist Sömürge  İdaresi’ne gerekse Kıbrıs’ı Yunanistan’a ilhak yolunda Enosis’i temine çalışan Rum sürülerine karşı Kıbrıs Türklerini savunma görevini üstlenmek üzere yeni bir teşkilat kurulmuştur. Bu bir saldırı değil, bir savunma teşkilatıdır. Bütün Kıbrıs Türklerini bu teşkilata  destek olmaya ve bu teşkilat içinde yer almaya çağırıyoruz.
                                                                     Türk Mukavemet Teşkilatı  Merkez Komitesi
TMT’nin kuruluşunu duyuracak olan  ilk TMT bildirini çoğaltıp, ada çapında dağıtmakla görevlendirilen Dr. Burhan Nalbantoğlu, ilk bildiriyi Lefkoşa Türk Lisesi’ndeki teksir  makinelerinde çoğaltır ve TMT’ye alınan  güvenilir Volkan’cıların   yardımıyla, 26 Kasım 1957 akşamı, bütün ada çapında dağıtımını gerçekleştirir.  Kaynak:Kaynak : Aydın Akkurt, Türk Mukavemet  Teşkilatı, 1957-1958 Mücadelesi, s.40, Bayrak Matbaacılık, İstanbul, 1999
Ancak bu  örgütün liderleri, Kıbrıs Türk Halkının mücadelesi Anavatanımız Türkiye tarafından   her yönüyle ve tüm olanaklarla  ele  alınmadıkça Kıbrıs kökenli  Yunan Albayı Grivas’ın    komutasındaki   Rum-Yunan terör örgütü EOKA’ya karşı başarılı olamayacağında hemfikir idiler.  Bu nedenle de Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde düzen verilmesi için ilk fırsatta Türkiye ilgililerinden talepte bulunmaya kararlı idiler. Bu fırsat  T.C Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu ile Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve  Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu Başkanı Rauf R. Denktaş’ın  2 Ocak 1958’de gerçekleşen  görüşme ortamında Türk Mukavemet Teşkilatı’nın  teşkilatlandırılması gündeme gelecek ve TMT’nin kuruluşu ve  silahlanması  perçinlenecekti… DEVAM EDECEK…