Bayrak Radyosu’nun Kuruluşu

19 Şubat 1959 Zürih ve Londra  Anlaşmaları temelinde  , 16 Ağustos 1960 Lefkoşa Anlaşmasıyla  Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin  garantörlüğünde  Kıbrıs Türk ve Rum  halklarının  ortaklığına dayalı olarak kurulan   Kıbrıs  Cumhuriyeti’nin   Rumların Enosis hayalleri nedeniyle  uzun ömürlü olması mümkün değildi.

1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Makarios’un 1962 yılından  itibaren  Anayasa üzerinde  Kıbrıs Türk halkının  haklarını gasp etmeye yönelik  13 değişiklik   yapma düşüncesi   Kıbrıs’ı  kaosa sürüklüyordu..

Kıbrıs Türk halkını  8 saat içerisinde etkisiz hale getirip Enosis’e giden yolu  açmak için  21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırıları ile  Akritas Planını devreye konulurken  büyük umutlarla kurulan   1960 Kıbrıs Cumhuriyeti de ortadan kaldırılıyordu.

Kıbrıs Cumhuriyeti’ne ait olan ve her iki halkın kullanmakta olduğu  Kıbrıs Radyo İstasyonunun, Rumların  21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırıları ile  birlikte işgal edilmesi ve de doğrudan Kıbrıs Türk halkının moralini  bozacak  şekilde   yayınlar yapmaya başlamasıyla   Türk tarafında bir Radyo İstasyonu   kurulması gündeme geliyordu…

Esasında konu ile ilgili  çalışmalar çok daha önceden   başlatılmış ve söz konusu  Rum Radyosunun yanlı ve moral bozucu yayınları   karşısında adada  olup  bitenleri yansıtmak amacıyla  hazırlıklar  yapılır ve  özellikle Lefkoşa Sancaktarı Ahmet Göçmez’in  girişimleri ve  Bayraktar Kenan Coygun’un   onayı ile  alınan ekipman TMT’ye  ait bir  depoya kaldırılır.. Ulvi Keser, Etkili Bir Propaganda Aracı Olarak Kıbrıs Türk  Mücadele Tarihinde  Anamur ve Anamur’un Sesi Radyosu, s.401, Çağdaş Türkiye   Tarihi Araştırmaları Dergisi;  Celal Mahmutoğlu ile  5 Temmuz 2005 tarihinde  Yeni Erenköy’de  yapılan görüşme

Rum Radyosunun  yayınları Kıbrıs Türk halkının  moralini çok bozuyordu. Buna çareler arayan  bazı mühendis  ve teknisyenler, Orhan Şevket Ambarlarında, İngiliz askerlerinden kalma  hurda eşyalar arasında   bir verici buldular. Geceli gündüzlü çalışmalardan sonra  vericiyi çalışır hale  getirdiler. Evleri gezerek araba aküleri topladılar. Telefon  alıcılarından mikrofonlar yaptılar. İlk etapta  4 tane mikrofon  yapılmıştı. Artık radyo istasyonu   kurulabilir hale gelmişti.   Mühendis ve teknisyenler    yaptıkları verici ile  mikrofonları, araba akülerini   şimdiki Cumhurbaşkanlığı  Sarayı, o zaman   Cumhurbaşkanı Muavinliği binası olarak  kullanılan binasının  garajına  taşıdılar.

Bayrak Radyosu, 25 Aralık 1963 sabahı bu binanın  garajından , Kemal Tunç’un : “Bayrak, Bayrak, Bayrak. Burası, Kıbrıs Türk Mücahidi’nin  Sesi,  bu toprakları Yunan çizmeleri  altında   ezdirmemeye  yemin etmiş insanların sesidir” sözleri ile  yayına başladı. Kaynak: http://omcakl8.tripod/evodev/brt.htm

Kıbrıs Türk halkı, Bayrak Radyosunun sesi ile birlikte  mutluluk göz yaşı döküyor ve de Mücahitler kucaklaşıyordu…

Neticede ,  Kıbrıs Telekomünikasyon İdare Meclisi Asbaşkanı konumunda olan  Ali Gürsoy’un da büyük destek verdiği bir çalışma  sonrasında  Lefkoşa’da Viktorya Caddesinde  bulunan Orhan Şevket’in deposundaki kurda malzemelerden radyo İstasyonu kurma projesi de   böylece hayata geçirilmiş oluyordu..

Bayrak Radyosunun  yayına geçişi ile ilgili olarak ilerleyen günlerde KKTC Kurucu Cumhurbaşkanımız  merhum Rauf R. Denktaş : “ Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı Dr. Fazıl Küçük’ün Cumhurbaşkanı Muavinliği Sarayı’nın bir zamanlar İngiliz Sömürge Yönetimi  tarafından İngiliz Valisinin  atları için ‘ahır’ olarak da kullanılan garajında birkaç cesur işbilir teknisyen vasıtasıyla   ve derme çatma araçlarla  imkansız olan gerçekleşir” demişti.  Kaynak:  Rauf R. Denktaş, Rauf Denktaş’ın Anıları, Cilt I , s.346 , İstanbul, 1996;

Sonuç olarak; “ Bayrak, Bayrak, Bayrak..  Burası Türk Mücahidinin Sesi”,  Orta dalga 200 m üzerinden yayına başlayan   Bayrak Radyosu  25 Aralık 1963 sabahı  Kıbrıs’ın   kahraman Mücahitlerinin   Sesini  bütün dünyaya duyurmaya başlıyordu…

25 Aralık 1963 günü  3’er dakikalık aralıklarla ilk anons yapılıyor ve de esas yayınına 28 Aralık 1963 günü başlar ve sesini  Lefkoşa ve çevresine  duyurmaya başlarken Bayrak Radyosu, Kıbrıs Türk halkının var oluş mücadelesinde tartışılmaz müesseselerden   biri oluyordu…

İlerleyen günlerde  yayın hayatına geçen Limasol Sancak Radyosu, Lefke  Sancak Radyosu, Gazi Baf’ın Sesi Radyosu, Mağusa Canbulat Radyosu, Larnaka Doğan’ın Sesi Radyosu, Anamur(Türkiye) Kıbrıs’ın Sesi radyosu 1963-1974 Milli Mücadelemiz döneminde  Kıbrıs Türk Mücahidinin sesi oluyordu…

Bayrak Radyosu  artık günümüzde,   Bayrak Radyo-Televizyon Kurumu olmuştur. Bugün  BRT’nin 54’ncü kuruluş yıldönümüdür. Doğum Günün Kutlu Olsun BRT. Daha Nice  Yıllara…YARIN DEVAM EDECEK…