22 Ocak 2024 tarihli Kıbrıs Gazetesi’nin 6. Sayfasına  yansıyan haberlere göre; Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin  Kıbrıs Özel Temsilcisi ve Kıbrıs’taki  BM Barış Gücü Misyon Şefi Colin Stewart’ın  “Kıbrıs’ta çözüm için 60 yıldır pes etmedik” açıklamasını KIBRIS’a  değerlendirerek, Birleşmiş Milletler’in Kıbrıs’taki gerçeklerden  ne kadar uzak olduğunu belirtti.
 Kıbrıs sorununu BM Güvenlik Konseyi’nin  aldığı 4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı  kararın yarattığını  vurgulayan KKTC Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu bu kararla BM’nin, Kıbrıs Türk halkına yönelik mezalim nedeniyle adaya  Barış Gücü gönderme kararı aldığını ancak ayni kararda  “Kıbrıs Hükümeti”nin rızasının alındığının ifade edilmesinin,  Kıbrıs sorununu ortaya çıkardığını ifade etti. 1963 yılında Kıbrıs Türklerinin silah zoruyla devlet mekanizmalarından atılmasının ardından, 1960 yılında kurulan Ortaklık Cumhuriyeti’nin  meşruiyetini kaybederek saf bir Kıbrıs Rum Yönetimine dönüştüğünü belirten sayın Tahsin Ertuğruloğlu bu durumun BM’nin Kıbrıs sorununu çözmek yerine bir tarafı haline gelmesine neden olduğunu dile getirdi..
..KKTC Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu BM Güvenlik Konseyi’nin sorunu yanlış teşhis ettiği 186 sayılı karar ve sonrasındaki kararlar nedeniyle Kıbrıs’ta  adil ve kalıcı bir anlaşmanın mümkün olamayacağını ifade etti.  1964 yılında alınan  186 sayılı BM Güvenlik Konseyi kararının içeriğine dikkat  çeken sayın Ertuğruloğlu, bu kararda yer alan “Kıbrıs Hükümeti” ifadesinin,  sonrasında  Kıbrıs Rum tarafına sözde  “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin tek yasal temsilcisi muamelesi görmesine sebep olduğunu  belirtti..
.. Bu tarihten sonra  Birleşmiş Milletler’in, Kıbrıs sorununu  çözmek yerine sorunun bir tarafı haline geldiğini, ifade eden KKTC  Dışişleri Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, adadaki iki taraf arasında 50 yılı aşkın bir süredir yürütülen “Federasyon”  temelindeki müzakerelerin başarısızlığına dikkat çekti. Uluslararası toplumun  ve Kıbrıs Rum tarafının, Kıbrıs Türk halkının eşit hak ve söz sahibi olduğu gerçeğini kabul etmediğini ve federasyon temelinde bir anlaşmayı benimsemediğini belirten  sayın Ertuğruloğlu, bu nedenle geçmişteki müzakerelerin sürekli olarak  Kıbrıs Rum tarafının  uzlaşmaz tutumu nedeniyle olumsuz sonuçlandığını ifade ederek, sözlerine şöyle devam etti:
.. “Her seferinde  Kıbrıs Rum tarafının uzlaşmaz tutumu nedeniyle olumsuz sonuçlanan ‘federasyon’ görüşmelerinin ardından, Kıbrıs Türk tarafı adadaki mevcut gerçeklere dayanan yeni bir çözüm önerisi 2021 yılında ortaya koymuştur. Adadaki mevcut gerçekler ışığında, bugün Kıbrıs adasında kendi kendini yöneten iki ayrı Devlet olduğu olgusuna dayanarak Kıbrıs Türk ve Kıbrıs Rum tarafı arasında varılacak bir anlaşma mevcut iki devletin egemen eşitliği  ve eşit uluslararası statüsü temelinde olması gerekmektedir.
Kıbrıs Türklerinin özden gelen hakları çerçevesinde Kıbrıs Türk  halkına ait devletin egemen eşitliği  ve eşit uluslararası statüsü teyit edilmediği  sürece, kalıcı bir işbirliği  modelinden bahsedilmesi mümkün değildir. Uluslararası toplumun artık, adadaki mevcut gerçekleri, yani Kıbrıs’ta iki  bağımsız ve egemen devlet bulunduğunu  kabul etmesi gerekmektedir. Uluslararası toplumun artık, adadaki mevcut gerçekleri, yani Kıbrıs’ta iki bağımsız ve egemen devlet bulunduğunu kabul etmesi gerekmektedir. Adadaki gerçekleri temel almayan hiçbir anlaşma  modelinin başarıya ulaşma şansı bulunmamaktadır.”
..KKTC Dışişleri Bakanı sayın  Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk tarafının BM Genel Sekreteri  tarafından atanacak yeni Kişisel Temsilciye onay verdiğini ve temsilcinin Ada’daki taraflar arasında ortak bir zemin olup olmadığını değerlendirmesi için 6 aylık bir süre içinde  görev yapmasını kayda geçirdiğini belirterek, “Görev süresinin sonunda , Kişisel Temsilciden beklentimiz, adadaki gerçeklerle ilgili vardığı sonuçları ve iki taraf arasında ortak zemin bulunup bulunmadığına ilişkin tespitini sarih bir şekilde kayda geçiren, tarafsız ve gelecekte atılabilecek adımlarla  ilgili gerçekçi öneriler içeren bir rapor yayınlamasıdır. Bu noktada, BM Genel Sekreteri’nin Kişisel Temsilci atamasına verilen onayın, hiçbir şekilde Kıbrıs konusundaki yeni politikamızda bir değişiklik yapıldığı anlamı taşımadığını da vurgulamak istiyorum”  ifadelerine yer verdi..
..Birleşmiş Milletler nezdinde Kıbrıs Türklerine haksız bir şekilde söz hakkı tanınmamasını eleştiren sayın Tahsin   Ertuğruloğlu,  Kıbrıs Rum kesiminin, uluslararası temsiliyetlerde olduğu gibi BM’de de Kıbrıs Türklerinin yokluğunu kullanarak gerçekleri kendi çıkarları doğrultusunda çarptığını  ifade ederek, şunları kaydetti:
.. “Kıbrıs Rum lideri, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu  kürsüsünden her yıl BM üyelerine hitap  ederek, adanın tek temsilcisi edasıyla gerçekleri yansıtmayan ifadeler kullanmaktadır. Adadaki BM Barış Gücü ve İyi Niyet Misyonu görevlileri ise mevcut gerçeklerden kopuk raporlar yayınlamak suretiyle, statükonun  devamına hizmet etmektedirler. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise her yıl BM Genel Kurulu kürsüsünden tüm dünyaya Kıbrıs Adasında   var olan  gerçekleri duyurmaktadır..
..Bu gerçekler ışığında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin tanınması gerektiğini ve Kıbrıs Türk halkına uygulanan haksız izolasyonun sona ermesi gerektiğini ifade eden Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs Türk halkı için adalet çağrısında bulunmaktadır.  Kıbrıs sorununu yaratan BM Güvenlik Konseyi ve özellikle  5 Daimi Güvenlik Konseyi Üyesi, artık Ada’daki gerçekleri temel alarak hareket etmelidir..
..Kıbrıs Türk Halkı’nın egemen eşitliğini ve eşit uluslararası statüsünü öngörmeyen hiçbir çözüm modelinin başarıya ulaşma şansı bulunmamaktadır. Kıbrıs’ta karşılıklı kabul edilebilir bir çözüme ancak iki      bağımsız ve egemen devletin varlığı ve iyi komşuluk ilişkileri temelinde şekillenecek bir işbirliği modeli temelinde  ulaşılması mümkündür. Bu gerçekleri inkar eden ve görmezden gelen herhangi bir yaklaşımın, Kıbrıs’ta kalıcı bir anlaşmaya hizmet etmesi mümkün değildir.”
..KKTC Dışişleri Bakanı sayın Tahsin ertuğruloğlu, Kıbrıs Rum tarafının Kıbrıs Adasının tek sahibi olduğu yanılgısına devam ettiğini ve ara bölge  üzerinde tek hak sahibi gibi davrandığını vurguladı. Rum tarafının sürekli olarak ara bölgeyi ihlal ettiğini  belirten sayın Ertuğruloğlu, Birleşmiş Milletler’in  bu ihlallere yeterli tepki vermediğini ve tutumun  ihlallere yeni eklemelerin yaşanmasına neden olduğunu ifade etti.
Kıbrıs Rum tarafının ara bölge ihlallerine BM Genel Sekreteri tarafından yayınlanan raporlarda sınırlı bir şekilde yer verildiğini, bir kısmına “Protesto  Mektubu” gönderildiğini, ancak çoğunluğunun ise görmezden gelindiğini kaydeden sayın Tahsin Ertuğruloğlu, “BMBG’nin gözü önünde ve bilgisi dahilinde gerçekleşen Rum ihlallerine verilen tepki ortada iken, tamamen insani bir yol projesi olan Yiğitler-Pile  yol projesinin BM askerleri ve araçları tarafından fiziksel olarak engellemeye çalışılması adeta bir ikilemdir. Son derece taraflı olarak bulduğumuz bu yaklaşımın, BM Barış Gücü’nün Kıbrıs Türk halkı nezdindeki güvenirliğini sarstığını defalarca ifade ettik..
..Bunun yanı sıra, Rum tarafının ihlallerini sadece protesto ederek geçiştiren ve adeta bu ihlallere onay veren bu yanlı tavrın kabul edilemez olduğunu da BM Genel Sekreteri’ne bir mektup göndererek kayda geçirmiş bulunmaktayız. Bu noktada, Kıbrıs Türk tarafının ara bölgedeki  haklarından hiçbir surette vazgeçemeyeceğini ve haklarını sonuna kadar savunacağının altını çizmek istiyorum.  Haklarımızın savunulması noktasında KKTC’nin gerek sivil, gerek askeri makamları, çalışmalarını tam bir işbirliği içinde aralıksız sürdürmektedir..”
Stewart’ın  Kıbrıs Rum tarafının ara bölge ihlalleri konusundaki açıklamalarını eleştiren ve Stewart’ın sahadaki gerçekleri tam olarak yansıtmadığını ifade eden sayın Tahsin Ertuğruloğlu, Kıbrıs Türk tarafının Kıbrıs Rum tarafının  ara bölge ihlallerine seyirci kalmayacağını vurgulayarak, “Stewart, ara bölgeyi her fırsatta ihlal etmeyi alışkanlık  haline getiren  Kıbrıs Rum tarafının  ihlallerinin sadece çok küçük bir bölümünden bahsetmektedir. Karşı tarafın ara bölge ihlalleri, ilgili KKTC makamları tarafından yakinen ve anlık olarak takip edilmekte ve gerekli mukabil adımlar derhal atılmaktadır ifadelerine yer verdi..
..KKTC Dışişleri Bakanı sayın Tahsin Ertuğruloğlu, bugün  Kıbrıs’taki iki devletin  adil ve kalıcı bir anlaşma için müzakere masasına oturulabileceğini belirtti. Ancak, müzakere sürecinin başlaması için öncelikle Kıbrıs Türk halkına ait devletin Egemen Eşitlik ve Eşit Uluslararası statüsünün kabul edilmesi gerektiğini vurgulayan Ertuğruloğlu, “Bu çerçevedeki bir müzakere sürecinin başlaması için öncelikle  Kıbrıs Türk halkına ait devletin egemen eşitlik ve eşit uluslararası  statüsünün kabul edilmesi gerekmektedir..
..Herhangi bir müzakere süreci, sadece ve sadece mutlak eşitler arasında yürütüldüğü sürece başarıya ulaşma şansına sahiptir. Kıbrıs Rum tarafının tüm adanın temsilcisi olarak muamele gördüğü, Kıbrıs Türk tarafına ise, sözde “Kıbrıs Cumhuriyeti”nin bir  “Toplumu” olarak  kabul edildiği  müzakere süreçleri tarihe karışmıştır ve bu temelde bir müzakere sürecinin bir daha başlaması asla söz konusu değildir. Dolayısıyla, adadaki iki taraf arasındaki mevcut statü eşitsizliği giderilmediği sürece görüşmelerin başlama şansı bulunmamaktadır. Uluslararası toplum, adada bir anlaşmaya ulaşılması konusunda samimiyse, öncelikle Kıbrıs Türk halkının özden gelen  haklarını teslim etmekle yükümlüdür”..
Türkiye ve Yunanistan arasında gelişmekte olan ılımlı havayı  değerlendiren ve iki komşu ülke olan Türkiye ve Yunanistan arasındaki ilişkilerin iyileşmesinin bölge istikrarı için olumlu bir adım olduğunu belirten Ertuğruloğlu, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kıbrıs konusundaki dış politikalarının net olduğunu belirterek, sözlerini şöyle noktaladı:
“Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kıbrıs konusundaki dış politikaları gayet açık ve nettir. Ayni şekilde, Yunanistan ile Türkiye Cumhuriyeti arasındaki ilişkilerin iyileştirilmesi, Türkiye’nin Kıbrıs politikasında bir değişikliğe gidebileceği anlamını da taşımaktadır.”
Sonuç olarak; Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir siyasi çözüm ancak ve ancak Kıbrıs’taki gerçeklerin kabulü ile mümkündür.  GKRY’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini tanıması Kıbrıs’ta adil ve kalıcı bir siyasi çözümü de beraberinde getirecektir…
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen çok Yaşa..