• Ağrotur Üssü ile yakın çevresindeki topraklar  Çorlulu Ali Paşa Vakfı  ile  Emlak-ı Hümayun’a aittir.
  • Ada genelinde geçerli yasal ve anayasal düzenlemelere göre Ağrotur Üssü ve çevresindeki toprakların  mülkiyet hakkı Kıbrıs Türk Halkına aittir.
  •  Ada genelinde geçerli uluslararası antlaşmalara ve hukuka aykırı olarak, İngiletere ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında varılan mutabakata  göre  Ağrotur  Bölgesinde 8.6,  Dikelya bölgesinde ise 9.3 kilometre kare  tutarındaki arazi Kıbrıslı Rumlara bırakılıyor.
  • KKTC Hükümeti Kıbrıs Türk Halkının meşru hakları için harekete geçmelidir.

AĞROTUR  BÖLGESİNDE VAKIFLARA AİT ARAZİLER

Çorlulu Ali Paşa Vakfı,  Ağrotur Üs Bölgesine  ilaveten,  Koloş, Fasur, Erimi Asomatos ve çerkez yerleşim birimlerini kapsamına alan geniş ölçekli çiftliklerden oluşmaktadır.

Kuruluş tarihinden itibaren ada genelinde  geçerli hukuk sisteminin bir parçası olan Vakıf  hükümlerine göre Ağrotur İngiliz Üssünün oturduğu topraklar  ve çevre arazileri Vakıf statüsünde olup, bu topraklar üzerinde Türk Halkının kollektif mülkiyet hakkı vardır.

Kuruluş tarihinden itibaren tarihin her döneminde Ahkamü’l Evkaf olarak tanımlanan vakıf hükümleri Kıbrıs hukuk sisteminde özel statü ile yer almıştır. Kıbrıs hukuk sisteminde yer alan Anayasal ve yasal düzenlemelerin emredici kuralları vakfiyelerin iptal edilemeyeceğini; Hiçbir şart altında vakıfların elden çıkarılamayacağını ; Vakıflara el konulamayacağını; Vakıfların sonsuza dek yaşatılmalarını ve işgal edilmiş Vakıfların tazminat ödemeleri ile iadesini öngörmektedir.   

AĞROTUR   BÖLGESİNDEKİ  SULTAN ARAZİLERİ

8 Aralık1879 tarihli Sömürge dönemi Resmi gazetesinde,  Sultana ait Emlak-ı Hümayun statüsündeki toprakların ada genelindeki tutarı 332,000 dönüm olarak tespit edilmiştir.  Bu miktar ada genelinin % 4.8’ine eşittir.

Ağrotur İngiliz Üssü ile yakın çevresindeki köyleri   kapsamına alan Sultana ait Emlak-ı Hümayun statüsündeki araziler,  Doğan Burnu olarak bilinen bölgede  24,350  dönüm, Randi olarak bilinen bölgede ise 19,000 dönüm olmak üzere toplam 43,350 dönüm tutarındaki taşınmaz mallardan oluşmaktadır.

 Emlak-ı Hümayun olarak tanımlanan Sultana ait taşınmaz mallar  Devlet arazisi statüsünde olduğu cihetle, sözkonusu taşınmaz mallar  üzerinde Kıbrıs Türk Halkının mülkiyet hakkı mevcuttur.

KKTC  HÜKÜMETİ  KIBRIS TÜRK HALKININ  MEŞRU  HAKLARI İÇİN  HAREKETE  GEÇMELİDİR.

Ada genelinde geçerli uluslararası antlaşmalar ile yasal ve anayasal düzenlemelere göre  Ağrotur Üssü ve çevresindeki toprakların mülkiyet hakkı Kıbrıs Türk Halkına aittir. Bu bağlamda,  KKTC Hükümeti Kıbrıs Türk Halkının meşru haklarının tesisi için etkin girişimler yapmalıdır.