Ülkemizde çağın vebası denilen kanser illetiyle tanışmayan çok az aile var!
Her geçen gün yükselen hasta sayısı, daha bilinçli ve köklü önlemlerin alınması için yeterli bir sebep!
Kanser haftası nedeniyle Cumartesi günü Sağlık Bakanlığının gerçekleştirdiği etkinlikte yapılan konuşmaları, açıklanan istatistiki sayıları dinlerken içimde ümit kırıntılarının canlandığını hissettim. Bilhassa tarımda üretilen yaş sebze ve meyvenin kontrolsüzlüğü kanser vakalarının ileri boyutta olmasındaki başlıca etkenlerden biri.
Sağlık Bakanımız Faiz Sucuoğlu “Hal yasası” adı verilen yasanın hayat bulmasıyla yasa kapsamında barkot uygulamasına geçileceğini açıkladı. Üretilen ürünlerin tek bir merkezde toplanacağından söz eden Bakan üretilen ürünün hangi bölgeden olduğu, kesim tarihi,kimin ürettiği, ilaçlanma durumunu içeren açıklayıcı bilgisi verilmeyen ürünlerin piyasaya sürülemeyeceğini söyledi.
Sayın Bakan “arka bahçesinde marul yetiştiren, yetiştirirken de vitamin kullanan teyze akşamüzeri ürününü toplayıp satış için bir markete götürürse ne yapıla bilinir” sorusunu da sormaktan edemedi.
Dünya standartlarına göre 100 binde kanser vakalarının 200-232 olduğunu açıklayan Bakan Sucuoğlu, bizde görülen kanser vakalarının bu oranın üzerinde olmadığını, 2016 yılında 510 kanser vakasının Devlet hastanesine geldiğini, Türkiye de ve dış ülkelerde tedavi görenlerle bu sayının 600 civarında olabileceğini belirtti.
Kanserle mücadelede Üniversitelerimiz başta olmak üzere sivil toplum örgütlerine büyük görevler düştüğünü ifade eden Sucuoğlu bu hususa duyarlılık gösteren Üniversitelere ve sivil toplum örgütlerine teşekkür etti.
Sunumda bulunan uzmanların ifadelerine göre Sağlık Bakanlığının kanser konusunda çok ciddi ve kararlı adımlar attığının altı çizildi ve dünyada kanser tedavisinde kullanılan en gelişmiş cihazların ülkemizde de kullanılmaya başlanıldığını bu nedenle KKTC de kanserle ilgili hiçbir şey yapılmıyor söylemlerinin yanlış olduğu belirtildi.
Ayrıca 2012 yılında ise dünyada 14 milyon kanser hastası olduğu, 2015 yılında ise 8 milyon 800 bin hastanın kanserden hayatını kaybettiği açıklandı.
Dünyanın gelişmiş ülkelerindeki oranların, kanser vakalarının gelişmemiş ülkelere oranla nasıl bir seyir gösterdiği doğrusu merak ettiğim bir husustu.
Soramadım!
İleriki yıllarda dünyadaki kanser vakalarının %70 oranında artacağı açıklamaları karşısında doğruyu söylemek gerekirse irkildim.
Zira kanserle dört başı mamur savaş politikalarının olmadığı, birinin yapıp diğerinin bozduğu uygulamaların var olduğu ülkemizde bu oranın daha da yukarılarda olabileceği ihtimalini hesaba katarak kanser konusunda seferliğin şart olduğu gerçeği bir kez daha yüzleştim.