Kıbrıs Türk Halkının özgürlüğü ve egemenliği için vermiş olduğu olağanüstü mücadele ile dünya liderleri arasındaki yerini hakkı ile alan büyük mücadele adamı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş’ı ölümünün 11. Yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyoruz.
Rauf R. Denktaş; hayatı boyunca Kıbrıs Türk halkının ve yönetiminin çerçevesinde üst düzey makamlarda bulunmuştur. “Kıbrıs Türk Cemaat Meclisi Başkanı”, “Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı”, “ Genel Komite Başkan Yardımcısı”, “Otonom Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı”, “Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanı” ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Kurucu Cumhurbaşkanı” gibi seçkin ve istisnai ünvanlar taşımıştır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı sayın Rauf R. Denktaş, Kıbrıs Türk Halkının kaderini değiştiren bir liderdi. 27 Ocak 1924 tarihinde Baf’ta doğan Rauf R. Denktaş, ailenin dördüncü ve en küçük çocuğuydu. Daha henüz 1.5 yaşında iken annesi Emine hanımı kaybeden Rauf R. Denktaş’ın hayatında ; babası Yargıç (Hakim) Mehmet Raif Bey ve de Osmanlı Devleti döneminde zaptiyelik yapmış olan dedesi Şeherli Mehmet Bey’in önemli bir yeri vardır.
1930 yılında eğitim için İstanbul’a gönderilen ve de İlkokulu ve Ortaokulu Fevzi Çakmak Lisesi’nde yatılı olarak okuyan Rauf R. Denktaş; Ortaokul’dan mezun olduktan sonra Kıbrıs’a döndü. 1941 yılında İngiliz Okulu’ndan mezun olmasının ardından Dr. Fazıl Küçük’ün Halkın Sesi gazetesinde yazılar yazmaya başladı. Daha sonra bir süre Mağusa’da tercümanlık, Mahkemelerde memurluk ve İngiliz Okulu’nda öğretmenlik yaptı. 1944’te British Council’dan burslu olarak İngiltere’de Hukuk tahsili yapmış ve 1947 yılında Lincoln’s Inn’den mezun oluktan sonra Kıbrıs’a dönen Rauf R. Denktaş, avukatlığa başladı. Daha sonraları savcılığa geçen Rauf R. Denktaş 1956 yılında Başsavcılığa yükseldi.
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün, siyaset sahnesine çıkardığı Rauf R. Denktaş; 28 Kasım 1948’de Lefkoşa’da Selimiye (Ayasofya) Meydanında ilk kez düzenlenen mitingte yapmış olduğu konuşmasında “Şayet İngiltere Kıbrıs’ı Yunanistan’a Vermeye Kalkışırsa O Zaman Biz De Silahlanıp Dağa Çıkar ve Yunanlılarla Savaşırız” ve de “Aman Kıbrıs Girit Olmasın” deyince büyük bir alkış kopmuş ve bu sözler Kıbrıs Türk Halkı arasında günlerce konuşulmuştur..
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün isteği ve desteğiyle halkına ilk kez konuşma yapan Rauf R. Denktaş o günde henüz 24 yaşında iken Liderimiz Dr. Fazıl Küçük de henüz 42 yaşında idi..
Rauf R. Denktaş; ilerleyen günlerde Faiz Kaymak’ın teklifi ve Dr. Fazıl Küçük’ün tasvibiyle Kıbrıs Türk Kurumlar Federasyonu Kongresi’nde başkanlığa seçildi. Savcılık görevinden emeklilik hakkını kazanmasına altı ay kala, Birleşik Krallık Yönetimini zorlukla ikna ederek istifa etti ve Kıbrıs Türk halkının sorunlarıyla uğraşmaya başladı.
Geriye dönüp baktığımızda Kıbrıs’ta Osmanlı ve İngiliz Yönetimi dönemini dedesi Şeherli Mehmet Bey’den öğrenen Rauf R. Denktaş; Adanın ileride elbet bir gün İngiliz hakimiyetinden çıkarak, Türklerin Ada’da tekrar hakimiyet kuracağını anlatan “Gittiler Ama Bir Gün Mutlaka Gelecekler” sözüyle büyümüştür.
Rauf R. Denktaş’ınsiyasi düşüncelerinin şekillenmesinde, milliyetçi düşüncelerinin oluşmasında, Türk milliyetçisi olarak yetişmesinde babası Hakim Raif Efendi en önemli kişi olmuştur.
1949’da Savcı Yardımcısı ve 1954’de de Savcı olan Rauf R. Denktaş, 1957’de Savcılık görevinden ayrılarak 27 Ekim 1957’de Faiz Kaymak’ın teklifi ve de Dr. Fazıl Küçük’ün onayı ile Kıbrıs Türk Kurumları Federasyonu Başkanı oldu. Bu başkanlığı ile beraber Rauf R. Denktaş hayatını Kıbrıs Türk Halkına adamaya başlamış oluyordu.
İngiliz Yönetimi döneminde Enosis’i gerçekleştirme adına 1 Nisan 1955’te EOKA tedhiş örgütünün faaliyete geçmesinin ardından Kıbrıs Türk halkı arasında kurulan KITEMB, 9 Eylül Cephesi, VOLKAN (Var Olmak Lazımsa Kan Akıtmamak Niye) örgütlerinin etkisiz kalması üzerine; Rum-Yunan ikilisinin Enosis mücadelesine karşı bugün kuruluşu 1 Ağustos 1958 olarak kabul edilen Türk Mukavemet Teşkilatı’nı 13 Kasım 1957’de Mustafa Kemal Tanrısevdi’nin evinde ; Rauf R. Denktaş, Dr. Burhan Nalbantoğlu üçlüsü kurarlar ve de Kıbrıs Türk Halkının bu günlere gelmesinde çok önemli ve tarihi bir adım atıyorlardı..
Neticede Anavatanımız Türkiye’nin desteğinde verilen mücadelenin ardından 19 Şubat 1959 Zürih ve Londra Antlaşmaları temelinde 16 Ağustos 1960 Lefkoşa Antlaşmaları ile Türkiye, Yunanistan ve İngiltere’nin garantörlüğünde Kıbrıs Cumhuriyeti ilan edilir. Liderimiz Dr. Fazıl Küçük Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Yardımcısı olmasının ardından Rauf R. Denktaş Türk Cemaat Meclisi Başkanı ve de İcra Komitesi Başkanlığına seçiliyordu..
Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Enosis’e sıçrama tahtası olarak gören Rum-Yunan ikilisinin 21 Aralık 1963 Kanlı Noel silahlı saldırılarının ardından Kıbrıs sorunu önce Londra’ya ardından da BM Güvenlik Konseyi’ne taşınır. BM Güvenlik Konseyinin 4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı kararı henüz daha taslak halinde iken karşı çıkan Rauf R. Denktaş, Rum liderliği tarafından istenmeyen kişi olarak ilan edilecek, adaya giriş yasağı konulacak ve de Rauf R. Denktaş yıllarca Ankara’da kalacaktı.
13 Nisan 1968’de giriş yasağının kalkmasının ardından adaya dönen Rauf R. Denktaş Türk Cemaat Meclisi Başkanlığı görevine devam ederken 3 Haziran 1968 den itibarı ile Glafkos Klerides ve Rauf R. Denktaş arasında toplumlararası görüşme süreci başlayacaktı..
5 Temmuz 1970 tarihinde yapılan Genel seçimlerin ardından oy birliği ile Meclis Başkanlığına seçilen Rauf R. Denktaş Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Muavini ve Kıbrıs Türk Yönetimi Başkanı olarak göreve başladı.
20 Temmuz 1974 Barış Harekatı sonrası 13 Şubat 1975’teKıbrıs Türk Federe Devletinin ilan edilmesinden sonra Devlet Başkanı ve Meclis Başkanı görevlerini yürüten Rauf R. Denktaş, 20 Haziran 1976 tarihinde yapılan ilk genel seçimlerde Kıbrıs Türk Federe Devleti Başkanlığına seçildi. 1982’de 2. Kez Devlet Başkanlığına seçilen Rauf R. Denktaş 15 Kasım 1983’te bağımsız ve eğmen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni ve de KKTC’nin Kurucu Meclisi’ni kurdu.
O günde KKTC Cumhurbaşkanı olarak seçilen Rauf R. Denktaş 1990, 1995 ve 2000 yıllarında gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı seçimlerini de kazanarak Cumhurbaşkanlığı görevine devam etti.
KKTC Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş; 2005’te yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılmadı.
13 Ocak 2012 tarihinde Kıbrıs Türk Halkı, Türk milleti çok değerli bir liderini kaybetmiştir. Hayatını Kıbrıs Türk Halkının özgürlük ve eşitlik mücadelesine adayan, büyük devlet adamı Rauf R. Denktaş, sadece Kıbrıs Türk halkının değil, bütün Türk Milleti için yeri doldurulamayacak bir değerdir.
Rauf R. Denktaş, büyük bir vatansever ve eşsiz bir devlet adamı idi. Rauf R. Denktaş, Kıbrıs Türk Halkının bağımsızlığı ve egemenliği için hayatını ortaya koymuştur. Rauf R. Denktaş; Kıbrıs Türk halkına uygulanan baskı politikalarına karşı Rum-Yunan ikilisine ve İngilizlere karşı vermiş olduğu mücadelelerle kahramanlaşmıştır.
Ömrünün son dakikalarına kadar Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin varlığını vurgulayan ve Kıbrıs Türk Halkına sürekli olarak “Devlete ve bağımsızlığa sahip çıkın, anavatanımız Türkiye’ye güvenin” çağrısı yapan Rauf R. Denktaş ; Kıbrıs Türk halkının eşitlik ve egemenlik haklarından, anavatanımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinden ve Türk Askerinin Kıbrıs’taki varlığından taviz vermedi..
“Burası Bağımsız Bir Cumhuriyettir” diyen Rauf R. Denktaş; 23 Aralık 2011’de hayatının ele alındığı bir etkinliğe gönderdiği mesajda “Mücadelenin Yeni Nesle Anlatılması Herkesin Vatan Borcudur” sözleriyle belki de en büyük vasiyetini dile getiriyordu.
Kıbrıs Türk Halkı, Türklük Dünyası Seni ve Onurlu Mücadeleni Asla Unutmayacaktır. Kıbrıs Türk Halkı Anavatanımız Türkiye’nin Desteğinde Bağımsız ve Egemen Devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini Yaşatacak ve de Tanınmasını Sağlayacaktır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin Kurucu Cumhurbaşkanı Rauf R. Denktaş; sen rahat uyu. Ömrünü Verdiğin , Onu Yaşatmak ve Yüceltmek İçin Olağan Üstü Mücadele Sergilediğin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti İlelebet Yaşatılacak ve de tanınması sağlanacaktır..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..