Muratağa, Sandallar ve Atlılar katliamının 50. Yıl dönümünde aziz şehitlerimizi bir kez daha saygı ile anıyoruz.
16 Ağustos tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre; Taşkent şehitleri düzenlenen törenle anıldı. Törende gerçekleştirmiş olduğu konuşmasında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; sivil halkı katledenlerin Rum Polisi ve Rum Askerleri olduğunu belirterek , “Kıbrıs’ta böyle bir acıyı tekrar yaşamamak için üzerine titrediğimiz kırmızı çizgilerimizi sonuna kadar birlik ve beraberlik içinde savunmamız gerekiyor” dedi..
..Törende yaptığı konuşmada KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar; şehit ailelerinin, 50 yıldır eksilmeyen bir acı çektiğini vurgulayarak, şehit ailelerine sabırlar diledi. 1974 öncesinde Kıbrıs Cumhuriyeti’nin kurulmasını, Rumlar tarafından Enosis’e bir sıçrama tahtası olarak görüldüğünü , 103 köyün yakılıp yıkıldığını ifade eden sayın Ersin Tatar , çocuk ve kadınların katledildiğini belirtti..
..KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Barış Harekatı’ndan 24 gün sonra Muratağa, Atlılar ve Sandallar’da , 15 Ağustos 1974’te Taşkent, Tatlısu ve Terazide yaşanan kutlamaların bir kez daha bütün dünyaya Rumların ne kadar acımasız olduğunu gösterdiğini vurguladı..
..Katliamların talimatını verenlerin sorumlu makamlarda oturanlar olduğunu ifade eden KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Sivil Halkımızı Katleden Rum Polisi ve Rum Askeriydi” dedi.
.. “Kıbrıs’ta böyle bir acıyı tekrar yaşamamak için yıkılmadan, pes etmeden üzerine titrediğimiz kırmızı çizgilerimizi sonuna kadar birlik ve beraberlik içinde savunmamız gerekiyor” diyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar şehitleri hiçbir zaman unutmadıklarını, unutmayacaklarını vurguladı.
Diğer yandan Şehit Aileleri ve Malul Gaziler Derneği Başkanı Gürsel Benan “Bugün dünyanın ve Barış Gücü’nün gözleri önünde İşlenmiş İnsanlık Suçunun” 50’nci yıl dönümü olduğunu ifade etti.
“Enosis hayaliyle yaşayan Rum-Yunan ikilisinin evlerinden ettikleri, göçe zorladıkları ve rastgele katlettikleri masum insanları, bizler özgür ve huzur içinde yaşayalım diye canlarını feda eden şehitlerimizin verdiği onurlu mücadeleyi asla unutmamalıyız” diyen Benan, 1974’te Taşkent’te yaşananları anlattı. Bu milletin “Yurdu Vatan Yapan Kahramanlara” minnettar olduğunu ifade eden sayın Benan soykırıma uğratılan insanlara yapılanların unutulmaması gerektiğini vurguladı..
..Mücadelenin temel noktasının devlete sahip çıkmak olduğunu belirten Benan, 1974 Barış Harekatı ile yalnız Türklerin değil, Rumların da can, mal ve güvenliklerinin koruma altına alındığını , adaya gelen Türk Askerinin varlığı sayesinde Kıbrıs adasında 50 yıldır barış ve huzur atmosferinin hakim olduğunu anlattı..
Vatan topraklarını bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da koruyacaklarını vurgulayan sayın Benan, “Ne Toprağımızdan Ne Bayrağımızdan, Ne de Anavatan Türkiye’den Asla Vazgeçmeyeceğiz” dedi..
Muratağa, Sandallar ve Atlılar katliamı, 14-15 Ağustos 1974 tarihlerinde EOKA tarafından Kıbrıs’ın Muratağa, Sandallar ve Atlılar köylerinde Kıbrıs Türklerine karşı gerçekleştirilen katliamdır..
..14-15 Ağustos 1974’te Rumlar, Mağusa Kazasına bağlı Atlılar köyünden (Aloa) 57 kişi olan 3 kişi dışında bütün halkını, Sandallar (Sandallaris) köyünün 57 kişi olan bütün halkını ve Muratağa (Maratha) köyünün 82 kişi olan halkını 2-3 yaşındaki çocukları bile ayırmadan sıraya dizerek makineli tüfekle tarayarak öldürdüler ve toplu halde gömerek üzerlerine benzin döküp yaktılar. Katliamda en genci 16 günlük, en yaşlısı ise 95 yaşında olmak üzere 126 Türk öldürülmüştür..
..14 Ağustos 1974’te silahlı Rum askerleri ve EOKA’cılar tarafından önce Sandallar köyü basılmış, daha sonra bu köylüler Muratağa’ya getirilerek, burada Muratağa köylüleri ile birlikte kurşuna dizilerek öldürülmüşlerdir. Muratağa ve Sandallar köylülerinin birlikte gömüldükleri mezardan ise 89 kişi çıkarılmıştır. Köylüler öldürüldükten sonra buldozerler kullanılarak bölgedeki bir taşocağının yakınlarındaki bir toplu mezara gömülmüşlerdir. Katliam sırasında köy dışında bulunan az sayıdaki köylü ise katliamdan kurtulmuştu. Muratağa köyünün imamı da kurtulanların arasındaydı..
..Muratağa ve Sandallar katliamından sonra ertesi gün 15 Ağustos’ta bu defa Sandallar ve Muratağa köylerine yakın olan Atlılar (Aloa) köyü basılarak katliam yapılmıştır. Silahlı Rum askerleri ve EOKA’cılar, Atlılar köyündeki insanları köy dışına çıkararak toplu mezarları kazdırıldıktan sonra hepsini kurşuna dizerek öldürmüşlerdir. Atlılar köyü, toplu katliam mezarından 37 kişi çıkarılmış olup saklanarak kurtulabilen üç kişi dışında köy halkı tamamen öldürülmüştür..
..Atlılar köyündeki toplu mezar 20 Ağustos, Muratağa-Sandallar toplu mezarı ise 2 Eylül 1974’te bulunmuştur. Muratağa’daki toplu mezarı toprak üzerinde bir el gören bir çoban fark etmiştir. Katliamın Türk birlikleri tarafından keşfi ve cesetlerin bulunması 1-2 Eylül 1974 tarihinde gerçekleşmiştir. Daha sonra Türk silahlı Kuvvetleri’ne mensup olan askerler çukuru açmak üzere kazıya başladı. Ortaya çıkarılan bedenler daha tam olarak çürümemişti ve giysilerinden , ayaklarından , saç renklerinden ve benzeri ayırt edici işaretlerden kimlikleri tespit edilebilmekteydi..
..Kazıyı Birleşmiş Milletler Barış Gücü’nde görev yapan İsveçli Askerler de izledi. Mezarların açılışını izleyen The Sun gazetesinden John Akass, katliamı bir “Alçaklık” olarak tanımlamıştır. The New York Times, 3 Eylül tarihinden itibaren, The Times ve The Guardian gazeteleri de 21 Ağustos günü katliam haberlerine yer vermiştir. United Press International ve BBC de katliama tanıklık etmiş ve ilgili haberlere yer vermiştir..
..DieZeit, 30 Temmuz 1974 günü (Atlılar, toplu mezarlarının bulunmasından sonra) , “Baf ve Mağusa bölgelerinde Türklerin katledilmesi Türklerin Ağustos ayındaki ikinci askeri müdahaleyi gerçekleştirmesinin sebebiydi” şeklinde yorum yapmıştır.. DEVAM EDECEK