Güney Kıbrıs’ta DİSİ tarafından hazırlanan ve okullarda kutlanacak anma günlerinin belirlenmesi yetkisini Rum Meclisi’nden alarak Eğitim Bakanlığına verilmesi yetkisini Rum Meclisi’nden alarak Eğitim Bakanlığı’na verecek olan yasa tasarısı, Rum Meclisi oturumunda ele alındı. DİSİ’nin önerisi 30 evet oyu ile geçerken 20 vekil de hayır oyu kullandı…
10 Şubat’ta alınan “1950 Enosis Plebisiti” kutlama günü maddesinin de içinde bulunduğu bir dizi milli günün düzenlenmesini Meclis’in uhdesinden alıp hükümete verecek yeni öneri görüşüldü…
Müzakerelerin devamı için Rum Lider Nikos Anastasiadis tarafından Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’ya Beşparmaklar’daki bayrağın kaldırılması şartını getirmesi için sunulan karar tasarısı , Rum Meclisi tarafından reddedildi. Rum Temsilciler Meclisi Genel Kurulu, 13 lehte ve 22 aleyhte oyla, Rum Lider Anastasiadis’i Cumhurbaşkanı Akıncı ile gerçekleştireceği ilk görüşmede Beşparmaklar’daki bayrağı “iyi niyet önlemi” olarak kaldırılmasını şart koşmaya çağıran karar taslağını reddetti.
Rum Devlet Haber Ajansı CNA’ye göre karar taslağı, Enosis referandumunun okullarda kutlanması kararının iptali, gündemiyle toplanan Meclis Genel Kurulu’na Çevreciler Hareketi-Vatandaşlar İşbirliği Başkanı Yorgos Perdikis tarafından sunuldu.
Perdikis’in Beşparmaklar’daki bayrak şartı önergesini bir sonraki birleşimde oylanması talebine , DİSİ Başkanı Averof Neofitu itiraz ederek ivedilik aldı. Disi Başkanı Averof Neofitu’nun talebi ile oylamaya sunulan önerge oylamaya katılan 35 milletvekilinin 22’nin oyuyla reddedildi…
KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncı, DİSİ, ve AKEL tarafından Enosis Plebisitinin okullarda kutlanmasıyla ilgili olarak Rum Meclisi’nce alınan kararın düzeltilmesi yönünde atılan adımları görmenin memnuniyet verici olduğunu kaydetti. Geleceği inşa ederken Enosis, Taksim, İlhak gibi kavramlara değil, barıış, hoşgörü ve işbirliği kültürünün gösterilmesine ihtiyaç olduğunu kaydeden Akıncı, “Rum Meclisinin yanlışı düzeltme yönündeki bu kararıyla birlikte , Enosis Plebisitini okullarda kutlanacak olaylar arasında yer almayacağı anlayışı ile artık önümüze bakmalıyız” ifadelerini kullandı. Akıncı, “yanlışı görüp eleştirdiğimiz gibi , doğruyu görüp takdir etmeyi de bilmeliyiz” dedi. KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncı yapmış olduğu açıklamada:
Rum Meclisi’nin iki büyük partisi olan DİSİ ve AKEL’in farklı ideolojilerine rağmen, bu yanlışı düzeltme yönünde olduğunu vurgulayan Akıncı , 11 Nisan Salı gününden itibaren başlayacak olan müzakere sürecinde , yeni bir başlangıç yapmak ve adamızda kalıcı barış koşullarının hakim olacağı yeni bir yağıyı kurmak için çalışmalıyız. Fazla zamanımız kalmamıştır. Gerçekten bir yol ayırımındayız. Umarım ve dilerim ki , tüm ilgili taraflar bu gerçeğin bilinci içerisinde hareket etsinler” dedi.
Akıncı, Enosis Plebisitini okullarda kutlanacak bir olay olarak nitelendiren 10 Şubat tarihli Rum Meclis kararı Kıbrıs Türk halkında haklı olarak büyük bir infiale ve tepkiye yol açmış olduğu gibi Kıbrıs Rum toplumu içinde de bazı rahatsızlıklara neden olduğunu hatırlattı.
KKTC Cumhurbaşkanı sayın Akıncı çok iyi niyetli… 7 Nisan’da Rum temsilciler Meclisi’nde alınan kararla birlikte Rum okullarında Enosis Plebisiti’nin kutlanacak olaylar arasında olmayacak diyor... Rum böyle düşünmüyor ama!…
Ancak sayın Akıncı hala daha Mayıs, Haziran aylarında yapılacak görüşmelerle siyasi bir çözüme varılabileceği inancını korumaya devam ediyor. Nitekim , 20 Nisan Perşembe günü, adamızda misafir olarak bulunan Türkiye Muharip Gaziler Derneği 2’nci Bölge Karşıyaka Şubesi üyeleri ve ailelerini kabulünde yapmış olduğu konuşmada “önümüzdeki 2 ayda niyet varsa , çözüm hedeflerinin çerçevesini çizmek mümkündür” diyen sayın Akıncı: Barış ortamında hem Türk ve Yunan ulusları, hem de bu adada yaşayan Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar, çok daha iyi bir gelecek kurabilirler, huzur içerisinde çok daha iyi bir geleceğe yol alabilirler. Yeter ki birbirimizin haklarına saygılı olalım. Bu adada ne onlar yok olabilir, ne de kimse bizi yok edebilir. Eşitlik, özgürlük ve güvenlik içinde yaşayalım. Birbirimize tahakküm etmeyelim. Bir federasyon konuşulduğu zaman azınlık-çoğunluk üzerinden gidilmez. Siyaseten iki eşit varlıktan söz edilir” dedi.
Her şeyden önce kabul etmeliyiz ki Rum liderliği Kıbrıs Türk halkının siyasi eşitliğini, egemenliğini, self-determinasyon haklarını ve de bu adada en az Rum halkı kadar Kıbrıs Türk halkının da hakları olduğunu dün olduğu gibi bugün de kabul etmiyor!... Rumlar Kıbrıs Türk halkına ‘azınlık’ haklarından öte haklar tanımak istemiyor… Rumların hedefi , federal bir devlet değil, anavatanımız Türkiye’nin etkin ve fiili garantisinin olmayacağı, üniter bir devlettir.
Sayın Akıncı “ Bu adada ne onlar yok olabilir, ne de kimse bizi yok edebilir” diyor. Kıbrıs Türk halkı Rum halkını yok etme diye bir niyeti hiçbir zaman olmadı, bundan sonra da olmayacaktır. Ancak, bilelim ki şu anda bile Rum-Yunan ikilisi ellerine geçecek ilk fırsatta Kıbrıs Türk halkını gözünü kırpmadan Girit misali yok etmeyi hedeflemektedir…
Kıbrıs Türk halkına düşen görev bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetine sahip çıkarak tanınmasını sağlamaktır…