KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar’ın, geçen gün Antalya Diplomasi Forumunda yapmış olduğu açıklama, hem BM hem de uluslararası topluma çok açık ve net bir mesaj olarak iletilmiştir. Sn. Ersin Tatar, mesajında kısaca şöyle demiştir:  “Kıbrıslı Rumlarla eşit şekilde muamele görmek istiyoruz. BM, egemenlik açısından eşitliğimizi sağlamadığı sürece resmi müzakerelere başlamayacağız. Kıbrıslı Rumlar halâ bütün adanın temsilcisi olarak görülmektedir. Kıbrıslı Türkler ile Rumların eşit muamele görmesiyle adil bir çözüm sağlanabilir.”  KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar, “Ada’da yaşayan iki halk vardır. “Kıbrıslı bir millet yoktur. Kıbrıs’ta yaşayan iki ayrı millet vardır. 1963’ten bu yana, Kıbrıslı Türkler çeşitli isimler altında kendi egemenliklerini kurmuşlardır. Şu anda da  KKTC olarak varlığımızı sürdürüyoruz. Biz de adada Rum kesimi kadar meşruyuz ve haklıyız. Hayatın her alanında kendimizi yönetme hakkımız var. BM de bunu pek çok belgesinde ifade etmiştir.” dedi. Sn. Tatar’ın bu önemli açıklaması BM’ye verilen bir mesaj olarak nitelendirilmektedir.
Özellikle, BM’nin egemenlik açısından KKTC’nin eşitliğini sağlamadığı takdirde resmi müzakerelere başlamayacağını açıkça vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar’ın, KKTC’nin artık tanınma yoluna girdiğini de vurgulamış olduğu dolaylı biçimde gözükmektedir. Açıkcası bu işin “dolaylı” tarafı da kalmamıştır. Mesaj çok açıktır. KKTC; kırk yıl BM’nin KKTC’nin egemenliğini tanımasını bekleyemez. Kıbrıs adasına gelen BM Genel Sekreteri Geçici Özel Danışmanı Jane Hall Lute da yaptığı açıklamada, “Ortak zemin yoksa yeni bir konferans önermeyeceğim.” demiştir. Bu açıklamada da “Kıbrıs Sorunu”nda ortak zemin olmadığı açıkca vurgulanmıştır. Yani dönüp dolaşıp KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar’ın açıklaması ve bu açıklamanın ne kadar önemli olduğu ortaya çıkmaktadır. Ne diyor Sn. Tatar? “Egemenlik açısından BM KKTC’nin eşitliğini sağlamadığı takdirde resmi müzakerelere başlamayacağız.”
Sn. Tatar’ın bu mesajı, BM Güvenlik Konseyi’ne de ulaşmıştır. BM Güvenlik Konseyi, yıllardır aldığı yanlış ve adil olmayan kararlarını tekrar gözden geçirmek durumundadır. Kısacası, tarafsız gözlemcilerinde kabul etmek durumunda oldukları yeni bir gelişme duruyor karşımızda. Yani, ya KKTC’nin önerdiği iki devletli çözüm kabul edilecek, ya da  şu tekrar müzakere masası, ortak vizyon, falan  filan meseleleri tümüyle rafa kaldırılacaktır. KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar’ın açıkça dile getirdiği ve BM’ye ulaşan mesaj bu kadar önemlidir.