KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Tatar, İslam İşbirliği Teşkilatı’nın 15 Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesine katıldı. İçimizde bazı kişiler, “Tatar’ın Gambiya’da ne işi var?” gibi sözlerle KKTC Devleti’nin yabancı ülkelerle yakınlaşmasının önemini anlamadan ve tanınmanın yabancı ülkelerle bu tür ziyaretlerle başladığını anlamaktan aciz olduklarını gösterdiler. Bu tür görüşler hiçbir zaman kaale alınmaz. 15’inci Zirvenin ev sahibi Gambiya… Bilindiği üzere, Gambiya Devlet Başkanı geçmişte KKTC’yi resmen ziyaret etmiş ve KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Tatar’ı ülkesine davet etmişti. Sn. Tatar, Rum liderliğinin Kıbrıs Türk Halkı’na uyguladığı insanlık dışı izolasyon siyasetinin sona erdirilmesini  İslam Birliği üye devletlerinden talep etmiş ve bugüne kadar gösterilen dayanışmadan dolayı  da teşekkür etmiştir. Sn. Tatar, Kıbrıs Türk Halkı’nın egemen eşitliğinin ve eşit uluslararası statüsünün teyit edilmesine ilişkin vizyonunu da üye devletlerle paylaşmıştır.
KKTC’nin, Gambiya Devleti ile iyi ilişkiler içinde olduğu kesin.  Bu ilişkiyi daha da ileriye taşımak için ve KKTC’nin artık tanınma aşamasına gelmesi için girişimlerin başlatılması gerekir. Tanınma konusunun nasıl ve ne zaman gündeme geleceğini şimdiden söylemek olası değil. Tanınmanın gerçekleşmesi için dış ülkelerle ilişkilerin güçlendirilmesi şart. Sn. Tatar bunu yapıyor… BM Daimi Üyesi olan İslam Birliği Teşkilatı’nın 57 üyesi ile BM’den sonra en büyük uluslararası örgüt olması büyük önem taşıyor. İslam Birliği Teşkilatı’nın Bosna-Hersek, Orta Afrika, KKTC, Tayland ve Rusya’dan oluşan 5 gözlemci üyesi var. Gözlemci üyeliğini küçümsemek yanlış olur. Sn. Tatar’ın değişik ülkelerle üst düzey ikili görüşmeler yapmış olması önemli.
İslam İşbirliği Teşkilatı’nın en üst düzeyde karar alma organı, her 3 yılda bir üye ülkelerin Kral, Devlet ve Hükümet Başkanlarının katılımıyla gerçekleşmektedir. Bu kapsamda, Sn. Tatar’ın girişimi ile KKTC Devleti’ne ilişkin olumlu kararlar da alınabilir. Bu kuruluş ile KKTC Devleti arasında sıcak ve olumlu temaslar bir başlangıçtır.