• “Evde kal” ve “sosyal mesafeyi koru” salgının yayılmasını yavaşlatacak doğru uygulamalardır. Ancak bu önlemlerle salgın krizinin sonlandırılması mümkün değildir.

  • KKTC Ekonomisi uzun süreli bir salgın sürecine dayanacak güce sahip değildir. Salgın karşısında halk sağlığı korunurken ekonomik krizin de önlenmesi yaşamsal önemdedir.

  • Devreye girecek sektörler kademeli bir şekilde tespit edilmeli, sağlık çalışanları ile halka hizmet eden sektörlerde çalışacak kişiler, halka doğrudan hizmet edenlere öncelik vermek koşulu ile, teste tabi tutularak covid virüsü taşımadıkları tespit edilmelidir.

  • Bu uygulama ile toplum sağlığı korunurken ekonominin canlandırılması mümkün olacaktır.

  • Bu model salgından çıkış için en kısa yolu belirlemektedir.

Salgın Karşısında Uygulanmakta Olan Önlemler

Hükümet tarafından alınan önlemler üç ana başlık altında, hastaların karantinaya alınması ile elzem idari ve ekonomik hizmetler dışında toplumun büyük bir bölümünün evde, yani ekonomik faaliyet dışında tutulması ve yurt dışından girişlerin önlenmesi olarak özetlenebilir. Evde kal ve sosyal mesafe önlemleri ile salgın krizinin sonlandırılması mümkün değildir. Ancak bu önlemler sağlıklı testlerin yapılması için  Hükümete zaman kazandırmaktadır.

Yeni Model İhtiyacı Kaçınılmazdır

Salgın karşısında halk sağlığı korunurken ekonomik krizin de önlenmesi yaşamsal önemdedir. KKTC Ekonomisi uzun süreli bir salgın sürecine dayanacak güce sahip değildir. Dolayısıyla sağlık tedbirleri ile birlikte ekonominin kademeli bir şekilde canlandırılmasına yönelik bir modele ihtiyaç duyulmaktadır. Bu modelde bir şeyi elde etmek için başka bir şeyden vazgeçilmemektedir. Başka bir deyişle ekonomik kazanımlar sağlıkta zaafiyete neden olmayacaktır.

                                                                                                                                                    2                                                                                                                                                Tıbbi Testlerin Seçimi

Tıp alanında bilimsel araştırmalar ve yayınlar taranarak en uygun uygulamalar ile en uygun  testlerin  tespiti yapılmıştır. Muteber medikal yayınlara göre öncelikle halka hizmet eden sektörlerde çalışacak kişilerin sağlıklı oldukları ve taşıyıcı olmadıkları tespit edilmelidir. Bunu sağlamak için Tıp ilmi iki test önermektedir. Serolojik test ile  RT-PCR test’te olumlu sonuç alanlar işe başlamalıdır. Ancak, KKTC Sağlık Bakanı tarafından yapılan açıklamalarda test cihazları ve tıbbi malzeme açısından önemli eksikliklerin varolduğu ifade edilmektedir. Bu bağlamda, Hükümete düşen öncelikli görev test cihazlarının ve tıbbi malzemelerin temini olmalıdır                                                                                                                                                                                                               Çalışacak Hedef Kitlenin Seçimi 

 Muteber medikal yayınlar, çalışacak hedef kitlenin tespitini de yapmaktadır.  Hedef kitlenin seçiminde öncelike sağlık sektörü çalışanları ile  toplum için gerekli addedilen sektörlerde çalışan bireyler yer alır. Bu kapsamda Sağlık sektörüne ilaveten, Hükümetin elzem gördüğü  işyerleri ve kuruluşlar yer almaktadır. Elzem mal ve ürünlerin üretimi, dağıtımı ve nakliyesi; Gıda, ilaç ve diğer elzem ihtiyaç maddeleri tedarikcileri; Eczaneler, akaryakıt istasyonları, enerji kuruluşları, bankalar, PTT, kargo  vs. ile gerekli görülen Devlet daireleri öncelikli işyerleri arasında yer almaktadır.  

KKTC Hükümeti ilk etapta öncelikli olarak çalışacak hedef kitlenin tanımını yapmış, ancak bu kesim için gerekli koruyucu önlemleri tam anlamıyla almamıştır. Sağlık çalışanları ile halka hizmet eden sektörlerde çalışacak kişiler, halka doğrudan hizmet edenlere öncelik vermek koşulu ile, teste tabi tutularak covid virüsü taşımadıkları tespit edilmelidir.

Temsili Örnekleme Yöntemiile Test Yapılması

Muteber Tıp yayınlarının diğer önemli önerisi tamamlayıcı nitelikte olan Temsili Örnekleme Yöntemi ile yaygın test yapılmasıdır.  Bu yöntemin amacı  salgını başarıyla geçiren kesimleri tespit etmektir. Bu şekilde  salgının ne kadar etkin olduğu ve toplum bağışıklığına ne kadar ulaşıldığı tespit edilebilir.                                                                                                                                                    

Sonuç

Bu Modelin uygulanması ile  kısa vadede salgın krizi kontrol altına alınırken ekonominin de kademeli bir şekilde canlandırılması mümkün olmaktadır. İlaveten, bu model salgından çıkış için en kısa yolu belirlemektedir.