BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Colin Stewart’ın açıklaması gerçekçi değil. Bir kere gerçeklerle yüzleşmekten kaçan Rumlarla anlaşma olası değil. Herhangi bir sorun bugünün gerçeklerine dayalı olmadıkça çözümlenemez veya yıllar boyu çözümsüz kalır. Gelelim bugünün gerçeklerine:
  1. Kıbrıs adasında KKTC Devleti tam 41 yıldır kökleşmiş, bağımsız, egemen bir devlet olarak vardır.
  2. Geçmişten bugüne gelen bir gerçek, 1963 yılındaki çatışmalar döneminde Rumlar, Türk köy ve kasabalarını işgal ederek binlerce Kıbrıslı Türk’ün tam 11 yıl kantonlar içerisinde yaşamalarına neden olmuştur.
  3.  Kıbrıs Sorunu’na ilişkin BMGK kararları rafa kaldırılmadıkça ne Stewart ne de başka biri Kıbrıs adasında çözümden söz edemez.
  4.  KKTC’ye uygulanan izolasyon ve ambargolar sonlandırılmadıkça çözüm olmaz.
 
Stewart, “Kıbrıs’daki büyük bir çoğunluk çözüm istiyor.” demiş. Sanki Kıbrıs adasının insanlarının tümünü birleştirerek, o çoğunluktan söz ediyor. Tam da Rumların istediği gibi. Bu nasıl tarafsızlık?... Halbuki, Rumlar başka çözüm, Türkler başka çözüm istiyor. Stewart’a bir soru: Günümüzün gerçeklerine dayalı çözüm önerisi mi, yoksa geçmişe dayalı çözüm önerisi mi daha mantıklı? Stewart iyi düşünsün, bir diplomat olarak en mantıklı, en uygun çözümü bulacaktır.