Bu yazı yayınlandığı gün hem KKTC hem de Rum Kıbrıs Cumhuriyeti çözüm için önerilerini Cenevre’de masaya yatırmış olacaklar. Herkesin bildiği gibi 5 + 1 Konferansı tarafların ne istediklerini açıkça söylemeleri yanında, iki tarafın ortak bir çözüm yoluna yanaşıp yanaşmayacaklarını görmek için düzenlenmiş gayri-resmi bir konferanstır. Bir tarafta Türkiye-KKTC, diğer tarafta Rumlar-Yunanistan, BM ve İngiltere çözüm önerilerini ortaya koyacaklardır. Bu Konferanstan olumlu bir sonuç çıkar mı? Çıkmaz... Bu bakımdan Türkiye ile KKTC’nin Konferanstan sonra KKTC’nin tanınmasında ve iki devletli çözümde ısrar edecekleri ortada. Yani kısacası, Türkiye-KKTC ortak politikası doğruları yapıp iki devletli çözüm için adımlar atmaya hazırlanmaktadır. Nedir bu adımlar? Bir kere KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Ersin Tatar’ın, çıkan haberlere bakılacak olursa hem Azerbaycan’a hem de Libya’ya, KKTC’nin resmen tanınmasını gerçekleştirmek için ziyaretler düzenleyeceği bildirilmektedir. Eğer bu haberler doğruysa kıyamet o zaman kopacak... Karşı taraf, KKTC’nin bu tanınma misyonunun kabul edilemez olduğunu büyük bir yaygara ile dünyaya duyuracak. Peki, karşı tarafın böyle bir tutumu KKTC’nin tanınmasını engeller mi? Hayır engellemz. Daha önceki yazılarımda da belirtmiş olduğum gibi yeni yola odaklanmak ve bu yoldan geri adım atmamak gerekir. KKTC’nin iki devletli çözüm önerisi tüm dünyada duyurulmuştur.Bunun önemi yakın bir gelecekte anlaşılacaktır.
Daha önceleri İngliz Muhafazakar Parti milletvekilliği yapan Michael Stephen, son açıklamasında şöyle dedi: “Uluslararası Toplumun Kıbrıs Sorunu’nu sonlandırmak için elinde bir şans var. Uluslararası Toplum, adadaki iki devlet gerçeğini gördüğü ve kabul ettiği takdirde Kıbrıs Sorunu’nu çözebilir.” Muhafazakar Partili Lord Balfe ise şöyle bir açıklama yapmıştır: “İki Devlet çözümü iyi bir başlangıç olacak.” Bir garantör devlet olan İngiltere’nin iki önemli politikacısının Cenevre Konferansı başlarken yaptıkları açıklamalar önemli... İngiliz Hükümeti ve özellikle iktidardaki Muhafazakar Parti, kendi partilerinin iki değerli politikacısının görüşlerini hafife alamaz. Garantör Devlet olarak 5 + 1 Konferansına katılan İngiliz Hükümeti acaba bu açıklamaları nasıl değerlendirecek? Bu sorunun cevabını hep birlikte göreceğiz.
Son olarak bu yazıda şunu söyleyebilirim; Cenevre Konferansında sonuç ne isterse olsun KKTC tanınmak için yola çıkacak. İki devletli çözüm şu anda bu Konferans’ta kabul görmese de KKTC’nin tanınması ile eninde sonunda gerçekleşecektir. Ne Rumlar ne de Uluslararası Toplum artık bu çözümden kaçamaz...