Gerek Türkiye’de gerekse KKTC’de  YARIŞ ATLI, SINAV ODAKLI ,eğitim sistemi nedeniyle vatandaş dershanelere çok ciddi miktarlarda paralar ödemek zorunda kalıyor. Türkiye’de dershane ücretleri yıllık beş bin ile 8 bin lira arasında değişiyor.

 Türkiye’de dershaneler için yılda 4 milyar lira harcanıyor. Buna ek olarak 800 milyon da sınavlara hazırlık için alınan kitaplara harcanıyor.
******
 Ülkemiz KKTC’de durum hiçte farklı görünmemektedir. Mevcut dershanelere çok ciddi miktarlarda paralar harcanıyor. Devletin yarattığı sistem nedeniyle vatandaşın cebinden çok büyük miktarlarda paralar çıkmaktadır. Örneğin yalnızca kolej sınavı dolayısı ile aileler dershanelere yıllık ortalama 7 bin lira ödeme  yapmaktadırlar.

  Sınava hazırlık kitaplarına  ve  diğer araç, gereçlere harcanan paraları da eklerseniz karşımıza çok ciddi bir mali  bilanço ortaya çıkmaktadır. Ülkemizde kolej sınavına her yıl ortalama bin 600 kişi giriyor. Bunların da yüzde seksenlik  kısmı dershaneye gidiyor. Değerli  okurlarım,

Sadece kolej sınavına hazırlık için harcanan yıllık toplam para 7.000 (1600×11.200 ) milyon lira  olarak  gerçekleşmektedir.
Ülkemizde yüksek  öğretime hazırlık için durum, kolej sınavına hazırlıktan farklı değildir.

 KKTC’de üniversiteye girişin birinci aşaması olan YGS’ye her yıl 2 bin civarında öğrenci girmektedir. Üniversiteye hazırlık için de her öğrenci için harcanan yıllık ücret 7-9 bin civarındadır. Bu da bize gösteriyor ki ülkemizde üniversiteye hazırlık için 16 (2000×8000) milyon lira harcanıyor. Yani küçücük  ülkemizde  kolej ve yüksek öğretime giriş sınavlarına yılda harcanan para 27-28 milyon lira arasında  seyretmektedir

Devletin geçen yıl eğitime yaptığı alt yapı yatırımları ise sadece 9 milyon lira  olmuştur. Yani vatandaşın dershanelere harcadığı para devletin eğitimin altyapısına harcadığı paranın tam üç katıdır…

 İşte durum bu kadar basit ,açık ve  barizdir…
******
 
Ülkemizde işsizliğe   parelel  olarak, hayat pahalılığının arttığı bir ortamda sınav hazırlığı için harcanan paralar ailelerin belini bükmektedir. Bir de bu paraları   borçlanma  yöntemi  ile vermeye  çalışanları düşündüğümüz zaman ülkemizdeki “eğitimdeki fırsat eşitsizliği” gün gibi ortaya çıkmaktadır.

Kıymetli  okurlarım;

Kolej sınavları açıklandı ya gazetelere bir bakınız;

Neredeyse  özel dershanelerin tam sayfa ilanları işgal ediyor gazete sayfalarını…Hepsi kendilerini en başarılı dershane ilan etmiş  durumdadırlar…

Çocuklarımızın resimlerini de yayınlamayı ihmal etmiyorlar!

Çünkü onlara göre bu işte en başarılısı yine kendileri…

Anlaşılan gelecek yılı da garantilemek  için reklam yapıyorlar, dershaneler arasındaki rekabet  epey büyük ama daha büyüğü ise 27-28  milyon liralık  ranttır!

Maalesef  yıllardır  böyle başıboş bir devlet otoritesi olunca işleri çok daha rahat  götürmektedirler…

Değerli okurlarım;

KKTC’de özel dershane gerçeği budur…

Gerçekten çok zeki dershane sahipleri ya da yöneticilerinin artık bütün devlet ya da özel okullarda paralı adamları  barınmaktadır !

Bütün genel bilgileri  ile  birlikte  öğrencilerin başarı oranları dershanelere iletiliyor bunlar arasından başarılı olanlar seçiliyor ve işte ondan sonra dershanelerin büyük  operasyonu başlamış  oluyor!

Sonuç  itibarı  ile en  acı gerçek;

Devlet okullarında çalışan öğretmenlerin hatırı sayılır  bir kısmı bu dershanelerde görev alıyor!

Dolayısı ile okullardaki başarılı öğrencileri belirleyen onlar, dershaneye çeken onlar, ders veren onlar ve bu işten sadece ikinci bir kazanç değil komisyon adı  altında yüklü  parayı alan da onlar!

Sözde ülkemizde ikinci iş yasağı var…

VE SADECE  DOKTORLARA  İKİNCİ  İŞ  YASAĞI  GÜNDEME  GETİRİLİYOR.

Sözüm ona devlette çalışan bir memur yasalara göre ikinci bir iş yapamaz!

Ve ne ilginçtir ki;

Gelmiş geçmiş hiçbir hükümet bu işe doğru dürüst eğilmedi!

Arı kovanına çomağı sokmayı cesaret edemedi…

Şimdiki  hükümet de  dahil!

Ama   biz  bu  konuların  üzerine  gitmeye  devam  edeceğiz….