ABD’nin iddiasına göre, Coronavirüs Çin’de Wuhan kentinde bir laboratuar’dan sızmış ve Çin olayı bir hafta gecikme ile dünyaya duyurmuş.... Bu ülke önemli kanıtlar elde ettiklerini de açıklamış.... Çin ise, bu iddiaları sürekli reddederek ABD’yi kriz yaratmakla suçlamış. Düşünün bir kere; Coıronavirüs’ün hayvanlardan mı yoksa laboratuar’dan çıkan bir sızıntı ile dünya’ya yayıldığını henüz kimse ( Çin hariç ) kesin olarak bilmemektedir. Dünya genelinde 4 milyonu bulan vaka sayısı, ve yine dünya genelinde 275 bin kişinin ise hayaını kaybettiği bu büyük pandemi olayını tekrar vurgulamak gerekir. Genel olarak incelendiği zaman pandemi’nin bir - iki ay içerişsinde büyük ölçüde ortadan kalkacağı, elde edilen bilgiler ışığında, söylenebilir.
ABD ile Çin arasında başlayan ve devam eden atışmaların iki ülke arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkileyeceği kesin. Çin’i şu veya bu şekilde pandemi’nin yayılmasından sorumlu tutan başka ülkeler de var. Bunlar, İngiltere, Avusturalya ve Yeni Zelanda. Bu listenin daha da büyümesi söz konusu. Kimsenin, elde kesin kanıtlar olmayan bir durumda suçlamaya yönelmeye hakkı yok. ABD, Corona’nın kayıplar listesinde en başta yer almaktadır. İkinci Dünya Savaşında Pearl Harbour’da ölenlerin, ve Vietnam savaşında hayatını kaybeden Amerikalıların sayısından daha yüksek pademiden yaşamını yıtirenlerin sayısı... ABD’de virüsten hayatını kaybedenlerin sayısı 80 bin’e dayandı. Bu korkuınç bir rakam. İşte bu yüzden ABD’nin Çin’de Corona’nın hayvanlardan mı bulaştığını yoksa bir laboratuvardan mı sızdığını kesin olarak bilmek istemesi çok doğal. Bu arada, Çin’in olayı tam bir haftalık bir gecikme ile dünyaya duyurmasından dolayı, değişik ülkelerde yaşanan can kayıpları küçümsenecek cinsten değil.
Çin’in Coronavirüs’ü ve bu pandeminin dünya genelinde sonlanmaya yaklaşıldığı zaman dilimi içinde, siyasal ve ekonomik gücünü, ABD ve Avrupa ülkelerinin ekonomilerinin binbir sorunla boğuştuğu bir dönemde, artırmaya uygun bir zemin bulacağını söylemek olası. Özellikle, Afrika, Doğu Avrupa ve Güney Amerika’da daha etkin bir biçimde rol alması beklenmektedir. Şu anda ABD ve Avrupa ülkeleri büyük ekonomik sorunlarla karşlı karşıya... Çin, pandemiden etkilenen ülkelere yardım elini uzatmakta gecikmeyecek. Pandemi’den ilk kurtulan Çin, ekonomik açıdan da ilk yükselen ve daha da gelişen ülke olmaya aday. Global siyasi ve özellikle ekonomik güç Çin ‘e geçer mi ?... Bunu bekleyip göreceğiz. Ancak şu anda yapılan incelemeler Çin’in ekonomik gücünü dünyaya yaymakta ileri adımlar atabileceğini gösteriyor. Unutulmaması gereken bir gerçek daha var. Başta ABD ve İngiltere olmak üzere, belli başlı Avrupa ülkeleri global ekonomik gücü Çin’e brakmamak için her türlü önlemi almaya hazır... Global güç kavgası sürecek...