Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA)’nın  12. Genel Kurul Toplantısı 28 Nisan 2023 tarihinde  Ankara’da TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un  ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantı ile birlikte TÜRKPA Dönem Başkanlığını anavatanımız Türkiye devraldı. Toplantı sonunda Ankara Bildirisi imzalandı. Genel Kurulda oy birliğiyle alınan kararla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti TÜRKPA Gözlemci Üyesi oldu.
104 Parlamento temsilcisinin yer aldığı TÜRKPA 12. Genel Kurulu Toplantısına 12 uluslararası kurumdan katılım gerçekleşti. Bu çerçevede Genel Kurula, Azerbaycan Milli Meclis Başkanı Sahibe Gafarova, Kırgzıstan Meclis Başkanı Nurlanbek Şakiyev, Türkmenistan  Meclis Başkanı Dünya GözelGulmanova, Kazakistan Meclis Başkanı Yerlan Koşanov, Macaristan Ulusal Meclis Birinci Başkanvekili  Sandor Lezsak, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı Zorlu Töre, TÜRKPA Genel Sekreteri  Mehmet Süreyya Er, Türk Devletleri Teşkilatı (TDT) Genel Sekreteri Kubanychbek Omuraliyev, Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY) Genel Sekreteri Sultan Raev ve diğer davetliler katıldı. Kaynak: www.tdbb.org.tr?p=20270&lang=tr:text=Toplantı sonunda Ankara Bildirisi İmzalandı, 12 uluslararası kurumdan katılım gerçekleşti.
03.05.2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre;  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti   Cumhuriyet Meclisinin  TÜRKPA’nın  12. Genel Kurulu’nda gözlemci  üye olmasını kutlamak amacıyla   KKTC Meclis Başkanı sayın Zorlu Töre’yi ziyaret eden anavatanımız  Türkiye’nin Lefkoşa Büyükelçisi sayın Metin Feyzioğlu “Eğer Rumlar AB’ye Güvenip Çözümsüzlüğün Peşinde Gidiyorsa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinin  De Türkiye’si Vardır ve Daima Olacaktır” dedi.
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu’nda  “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Artık Tanıyın”  çağrısının , uluslararası hukukun gereğini tüm dünyaya hatırlatmasının  çok değerli  ve önemli olduğunu anımsatan sayın Metin Feyzioğlu, yakın geçmişte  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Cumhuriyet Meclisi’nin Türk Devletleri Parlamenterler  Asamblesi’ne (TÜRKPA) gözlemci üye olmasının  bunun yansıma ve sonuçları niteliğinde  olduğunu söyledi.
Sayın Metin Feyzioğlu: “Uluslararası Hukuk anlamında eşit, egemen Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin tüm dünya tarafından  tanınacağı günleri hep birlikte inşallah göreceğiz” dedi.
Ziyaretinde yapmış olduğu konuşmada Cumhuriyet Meclisi’nin   TÜRKPA’ya gözlemci üye olmasını yürekten kutlayan sayın Metin Feyzioğlu;  Türk Devletleri Teşkilatına Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin anayasal adıyla üyeliğinin son derece önemli bir aşama  olduğunu vurguladı.
Feyzioğlu, gözlemci statü veya asıl üye statüsünün çok da önemli olmadığını, burada önemli             olanın, devlet olarak üyelik olduğunu kaydetti. Feyzioğlu, bunun aslında “Tanınma” denilmeden bir tanınma anlamına geldiğini söyledi..
..Türkiye Cumhuriyeti  Lefkoşa Büyükelçisi Feyzioğlu, Recep Tayip Erdoğan’ın, BM Genel Kurulu’nda “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni Artık Tanıyın” çağrısının uluslararası hukukun gereğini tüm dünyaya hatırlatmak açısından  çok değerli ve önemli bir adım olduğunu anımsattı..
Sayın Metin Feyzioğlu, geçen hafta kazanılan bu üyeliğin ise bunun yansıma ve sonuçları olduğuna işaret ederek, bunun devamının artarak geleceğine inanç belirtti. Feyzioğlu, “KKTC’nin uluslararası hukuk anlamında eşit, egemen devletinin tüm dünya tarafından tanınacağı günleri hep  birlikte inşallah göreceğiz” dedi. Bazı  kesimler tarafından KKTC’nin Türk Devletleri Teşkilatı veya TÜRKPA’ya gözlemci üyeliğinin, asıl üye olmadığı gerekçesiyle küçümsenmeye çalışılmasını eleştiren  sayın Metin Feyzioğlu:
“Adadaki ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyeti’nin eyaleti ya da toplum olarak değil de Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devleti ve Kıbrıs Türk Halkı olarak kabul görmek çok önemli. Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve onların etki alanındakileri bu gelişme öfkelendirdi, çünkü KKTC devleti bağımsız, egemen, eşit hukuki statüde bir devlet olarak artık devletler camiasında kabul görmeye başladı.”
..Uluslararası Hukuka göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  devlet olmanın tüm şart ve unsurlarını içerdiğine dikkat çekerek, tanımayan devletlerin uluslararası hukuku siyasetle gölgelendirdiğini kaydeden sayın Metin Feyzioğlu, KKTC devletini tanımamanın, devletin varlığını sorgulatmayacağını belirtti.
Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti devletinin uluslararası hukuka  uygun tanınma  haklı ve meşru çağrısının, KKTC’nin altyapısını kusursuz hale getirme gayretiyle doldurulacağını ifade eden sayın Metin Feyzioğlu şöyle devam etti:
.. “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  devleti bağımsız ve egemen olduğuna göre, altyapıdaki yapısal tüm eksiklikler giderilerek, sonsuza kadar varlığını  sürdürebilecek hale gelmesi gerekiyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayip Erdoğan’ın BM Genel Kurulu’ndaki “KKTC’ni artık tanıyın” çağrısının içeriğinin doldurulması için  Türkiye kardeşlik hukuku çerçevesinde KKTC’ye Anadolu’dan su getirildi. Bu , burada kalıcıyız, birileri bizi tanımasa da tanımamaya dirense de  biz kalıcıyız demek..
..Ayni şekilde bu bölgedeki en önemli havaalanlarından birini çok yakında hizmete sokuyoruz.  400 milyon dolara. Bu hava alanının açılması da burada bir devlet vardır, bağımsızdır, egemendir ve kalıcıdır anlamına gelir.
..Yine o çerçevede kablo ile elektriğin getirilmesi burada bağımsız egemen sonsuza kadar varlığını sürdürecek bir devletin bulunduğunun aslında bir işareti, göstergesi, bir ispatıdır. Güney Kıbrıs ve Rumların  destekçilerinde öfke ve telaş yaratan bu kabloyla ilgili mesele şudur:
..Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, güneş enerjisini kullanarak elektriğini üretecek ve Anadolu’ya gönderecek. Almanya ve Romanya  Kıbrıs Türkünün  ürettiği elektriği kullanmaya başlayınca, bu artık buradaki devletin kalıcı olarak kabulünün mühürlenmesi anlamına gelecek.” 
..Feyzioğlu, kablonun güneşin olmadığı zamanlarda Türkiye’den  enerji arz güvenliğini sağlayacağını, güneşin olduğu zamanlarda da Kıbrıs Türklerinin ürettiği elektriği tüm sisteme vererek, “Biz de bu  devletler ailesinin eşit bir ferdiyiz” mesajı vereceğini vurguladı..
..Metin Feyzioğlu şöyle devam etti: “Bu projeler birer birer hayata geçtiğinde Rumlar kendi siyasetçilerine diyecekler ki Türklere, Türkiye’ye, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne düşmanlığı bırakın, biz de onlardan elektrik almak istiyoruz diyecek. Telaş budur. Bu olunca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve Türkiye düşmanlığı siyaseten Güney’de prim yapmayı bırakacak ve bu adada barış bir kez daha kuşkusuz ve kalıcı olarak galip gelecek. Mutlu Barış Harekatıyla sağlandığı gibi. Bu aslında büyük bir barış projesidir.”
Türkiye’nin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaptığı diğer proje ve  altyapı yatırımlarına da dikkat çeken Metin  Feyzioğlu, KKTC’nin sağlık altyapısının da tüm eksiklerinin giderilmesi için 2023 anlaşmasına gerekli düzenlemelerin eklendiğini kaydetti. Sayın  Metin Feyzioğlu, Karpaz’dan Mağusa’ya acil hasta yetiştirilmesinin oldukça sıkıntılı olduğundan, özellikle acil durum vakalarına daha merkezi ve daha ulaşabilir bir yerde müdahale  edebilmesi için yeni bir sağlık merkezi kurulacağını vurguladı..
..Güzelyurt’taki hastane inşaatının tamamlanacağını ve 500 yataklı Lefkoşa Devlet Hastanesi’nin temelinin de en kısa sürede atılacağını  ifade eden Feyzioğlu, sosyal konut projesi ve kırsal kesim arsalarının altyapılarının da anlaşma ve kardeşlik hukukuna çerçevesinde Türkiye tarafından yapılacağı müjdesini verdi..
Sayın Metin Feyzioğlu, “Eğer Rumlar AB’ye güvenip çözümsüzlüğün peşinde gidiyorsa, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  de Türkiye’si vardır  ve daima olacaktır” dedi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti  Meclis Başkanı sayın Zorlu Töre de, Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde önce KKTC’nin anayasal adıyla Türk Devletleri Teşkilatı’na gözlemci üye olduğunu, ardından da Türk Devletleri Parlamenter Asamblesi’nin 12. Genel Kurulu’nda KKTC’nin yine anayasal ismiyle gözlemci üyeliğe kabul edildiğini anımsattı.
Türk Devletleri Parlamenterler Asamblesi’nin 12. Genel Kurulu’nda TBMM Başkanı Mustafa Şentop’un  öncülüğünde Cumhuriyet Meclisi’nin gözlemci üyeliğe  alındığına işaret eden  sayın Zorlu Töre, bu olaydan duydukları memnuniyeti dile getirdi. KKTC’nin artık kalıcı bir devlet haline geldiğini rahatlıkla ifade edebileceklerine dikkat çeken  sayın Zorlu Töre, bu tür kurumsal yapılara KKTC’nin anayasal ismiyle  kabul edilmesinin önemini  vurguladı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin önünün açıldığına inanç belirten sayın Zorlu Töre, KKTC’nin artık daha kalıcı bir hale geldiğini kaydetti. KKTC’nin Türk devletleri dışında başka üyeler tarafından dolaylı da olsa tanıdığını, KKTC’nin  daha tanınır hale gelmesi için  de ellerinden gelen gayreti göstereceklerini belirten  sayın Zorlu Töre, Macaristan ve Türkmenistan’ın da Türk Devletleri Teşkilatı’nda  ve TÜRKPA’da  gözlemci üye olduklarını, onlarla da görüştüklerini anlattı. Türkiye’nin yeni yüzyılının daha parlak olacağına inanç belirten Töre, TUSAŞ’ı ziyaretleri hakkında da Metin Feyzioğlu’na bilgi verdi.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Meclis Başkanı sayın  Zorlu Töre, Türkiye’nin varlığından dolayı Kıbrıs Türk halkının çok şanslı olduğunu ifade ederek, başta Recep Tayyip Erdoğan ve tüm yetkililere KKTC’ye yaptıkları katkılar nedeniyle teşekkür etti.  Yapılan projelerin önemine  değinen Töre, “Dünya 5’ten büyüktür” sözünün gerçekten çok doğru olduğunu kaydetti. Töre, “Bizim için en büyük anavatan Türkiye’dir, her şeyimize , imdadımıza Türkiye yetişiyor” dedi.
Sonuç olarak; bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, anavatanımız Türkiye’nin desteğinde tanınma yolunda  ilerlemeye devam ederken Kıbrıs Türk halkına düşen görev; birlik ve beraberlik içinde hareket ederek bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne sahip çıkmak, yaşatılmasını  ve tanınmasını sağlamaktır..
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..