Kıbrıs Türk Halkının “Varoluş ve Özgürlük” mücadelesinin Lideri Dr. Fazıl Küçük’ü ölümünün 37’nci yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyoruz..
14 Mart 1906 tarihinde Lefkoşa kazasına bağlı Ortaköy’de dünyaya gelen Liderimiz Dr. Fazıl Küçük; İlkokulu Haydarpaşa’da bulunan ve “Tarakçı Mektebi” olarak bilinen okulda tamamladı. Ortaokulu (Rüştiye) tamamlamasının ardından Lise düzeyinde olan İdadi’ye devam etti.. İdadi’ye devam ederken tahsilini yarıda kesen ve İstanbul’a giden Dr. Fazıl Küçük Lise tahsilini İstanbul’da Özel İstiklal Lisesi’nde 5 Ağustos 1926’da tamamladı..
İstanbul Dar-ül Fünun Tıp Fakültesinin I. Sınıfını başarı ile tamamlayan Dr. Fazıl Küçük; 12 Haziran 1929’da okul ile ilişkisini keserek önce Fransa ve daha sonra da İsviçre’ye giderek Tıp öğrenimini Lozan Üniversitesi’nde tamamladı. Lozan Kliniklerinde ihtisas gören ve Dahiliye Mütehassısı olan Dr. Fazıl Küçük; Mayıs 1937’de Kıbrıs’a dönerek Lefkoşa’da serbest doktor olarak çalışmaya başladı.
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün siyasi hayata atılması, her ne kadar adaya döndüğü 1937 yılında başlamış olsa da, Rumların İngiliz Sömürge Yönetimine karşı gerçekleştirdikleri 1931 isyanı günlerine kadar uzanır.
Ömrünü , Kıbrıs Türk halkının milli mücadelesine adayan, halk adamı liderimiz Dr. Fazıl Küçük, ilerleyen günlerde mücadeleye girişini “Düşünüyordum ki, Benden Hizmet Bekleyen Bir Vatan, Bir Türklük Vardır ve Bu Da Vazifelerin En Büyüğü, En Kutsisi Olduğunu Anlayarak İşe Koyuldum” diye özetlemişti..
Başlangıçta Kıbrıs Türk Halkının sorunlarını ‘Söz’ Gazetesinde dile getiren Dr. Fazıl Küçük, Söz Gazetesinin 1941’de yayınını durdurması üzerine 14 Mart 1942’de kendi gazetesi olan Halkın Sesi Gazetesini yayınlamaya başladı ve editörü oldu..
İngiliz Sömürge Yönetimine karşı savaş açan ve 1942 Halkın Sesi Gazetesinde, “Türk , Hakkını Elde Etmek ve Hürriyetine Kavuşmak İçin Engel Bilmez” diyen Dr. Fazıl Küçük ısrarla her vesileyle “Kıbrıs Türk’ü Hür ve Bağımsız Yaşayacaktır” diyordu..
21 Mart 1943’te Lefkoşa Belediye Meclis Üyesi seçilen ve 6 yıl bu görevde bulunan Dr. Fazıl Küçük, 18 Nisan 1943’te Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu KATAK’ın kurucuları arasında yer almasının ardından 23 Nisan 1944’te Kıbrıs Türk Milli Halk Partisini kurdu. Ana hedeflerinden biri Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakını önlemek olan Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi, 23 Ekim 1949’da ‘KATAK’ ile birleşerek “Kıbrıs Milli Türk Birliği Partisini kuran Dr. Fazıl Küçük parti başkanlığına getirildi.
Osmanlı Devleti’nin Kıbrıs’ı İngiltere’ye devretmesinden sonra Kıbrıs Türk halkı ile Rum Halkının ilişkilerini belirleyen en önemli etken, Kıbrıs Rumlarının “Enosis” mücadelesi olmuştur. Rumlar daha 1931’de Enosis için isyan bayrağını açmışlar, toplantı yaparak yürüyüşe geçmişler, Vali Konağını yakmışlardı. İngilizler bu ayaklanmayı kuvvet kullanarak bastırması yanında Ada’da sıkıyönetim ilan etmişti.
28 Şubat 1947’de ise Kıbrıs Türk Halkının tepkisini çekecek bir başka gelişme olmuştur. Yunan Parlamentosu, “Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakının, Yunan milleti ile hükümetinin ulusal isteğini teşkil ettiğine ve bunu İngiltere hükümetine bildirmek için Yunan hükümetinin yetkili kılındığına” ilişkin bir kararı alkışlarla ve oy birliği ile onaylamıştır. Kaynak: Güngör Toplu, Kıbrıs Türklerinin Bağımsızlık Mücadelesinde Bir Dönüm Noktası “28 Kasım 1948 Mitingi”, E-Posta: [email protected]
Kıbrıs Valisi Lord Winster’in istifasının ardından ada genelinde siyasi mitingler düzenleyen Rumlar, Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı yönünde mitingler düzenlemesinin ardından Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün Başkanlığını yaptığı Kıbrıs Milli Türk Birliği Partisi Kıbrıs Türk halkına ait kurum, kuruluş ve kulüpleri toplantıya çağırmasının ardından alınan kararla 28 Kasım 1948’de Ayasofya (Selimiye) Meydanında miting yapılması kararı alınmıştır.
28 Kasım 1948 günü sabahın erken saatlerinde başlamıştı akın. Çok kısa süre içerisinde dolup taşıyordu Selimiye Meydanı. Bir Bayram havası estirilmişti.. Yalnız caddeler ve sokaklar değil, tümüyle dükkanlar , evler Türk bayrakları , Atatürk’ün büyük boy resimleriyle donatılmıştı.. Görülmemiş bir gün yaşıyordu Lefkoşa. Kadınıyla, erkeğiyle çocuğuyla bir başkaydı Lefkoşa o gün. Bu Enosis’e karşı , Lefkoşa’da düzenlenen ilk şuurlu mitingdi ve gerçekten güzel bir gündü…
..Miting saat 11.00’de başladı. İlk önce KATAK Başkanı Avukat Fadıl Korkut mikrofon başına geldi.. Daha sonra Kıbrıs Türk Halk Partisi Genel Sekreteri Dr. Fazıl Küçük, Cemaat İşleri Komisyonu azalarından Faiz Kaymak, yine azalardan Mehmet Dana, Rauf R. Denktaş, Suphi Kenan, Dr. Nazif Denizer, Hoca Salih Efendi ve Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Kemal Deniz söz alarak heyecanlı birer konuşma yaptılar.. Yapılan konuşmalarda İngiltere’nin adadan ayrılması durumunda ise Kıbrıs’ın Türkiye’ye iade edilmesi gerektiği vurgulanmıştır.. Kaynak: Güngör Toplu, Kıbrıs Türklerinin Bağımsızlık Mücadelesinde Bir Dönüm Noktası “28 Kasım 1948 Mitingi”, E-Posta: [email protected]
28 Kasım 1948 tarihinde Lefkoşa’da 15 000 Türkün katıldığı Ayasofya (Selimiye) mitingi ile Kıbrıs Türk halkı sesini İngiltere’ye , tüm dünyaya ve özellikle Anavatanımız Türkiye’ye coşkulu bir şekilde duyurmanın mutluluğunu yaşarken bu mitingle beraber Türkiye basını ve Kamuoyu Kıbrıs Türk halkına ve Kıbrıs sorununa daha çok ilgi göstermeye başlayacaktı..
28 Kasım 1950’de Ayasofya (Selimiye) Meydanında yer alan Mitingte yapmış olduğu konuşma ile parlayan Rauf R. Denktaş söz konusu miting gününü hatıralarında şöyle anlatmaktadır:
“28 Kasım 1948’de Selimiye Camiinin önündeki meydanda tertiplenen büyük anti-Enosis mitinginde ilk kez halka hitap etmiştim. İrticalen konuşmuştum. Heyecan yüklüydüm ve bu heyecanı halka iletebildiğimi hissediyordum. Yoğun alkışlar arasında kürsüden indim… Mitinge beklenenin çok üstünde bir halk kitlesi katılmıştı. O gün Dr. Fazıl Küçük’ün keyfine diyecek yoktu. Büyük bir imtihan verilmişti ve Türk Halkı bu imtihandan alnının akı ile çıkmıştı. Enosis’e hayır sesi ilk kez bu kadar güçlü bir ses olarak yükseliyordu”. Kaynak: Rauf R. Denktaş, Kıbrıs: Elli Yılın Hikayesi, s. 120, Akdeniz Haber Ajansı Yayınları, I. Baskı, Mart 2008
II. Dünya Savaşı’nın sona ermesiyle birlikte Rum-Yunan ikilisi tarihin derinliklerinden gelen Megali İdea hayalleri çerçevesinde Kıbrıs’ta Enosis’i gerçekleştirmek için harekete geçeceklerdi.. Bu çerçevede Rum Ortodoks Kilisesi, Komünist AKEL Partisi desteğinde 15 Ocak 1950’de ada genelinde tüm Kiliselerde 2 hafta süreyle gerçekleştirilen Enosis Plebisiti sonuçlarına göre Rumların %96’sı Enosis’e ‘evet’ demişlerdi..
Bu Plebisitin ardından Makarios II’nin 28 Haziran 1950’de ölümü üzerine ; 18 Ekim 1950’de Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskopos’u olarak seçilen Makarios III : “..İsa’nın huzurunda yemin ediyorum ki, tek hedefim, Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakıdır ve bu hedefe ulaşmak için yaşamım boyunca mücadele edeceğim” demişti.
Atatürk İlke ve Devrimlerine yürekten bağlı olan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve dava arkadaşı Rauf R. Denktaş için dava; Enosis’i önleme davasıydı, Türk Kıbrıs’ı ezdirmeme davasıydı. Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün Kıbrıs tutkusu, Rum Ortodoks Kilisesinin çanlarında haykırılan “Enosis” çığlıklarına ‘sus’ demekti..
15 Ocak 1950 Enosis Plebisitinin ardından 1950’li yıllarda Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakını öngören Megali İdea’nın yarattığı sıkıntılı süreçte Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türk halkının lideri olarak öne çıkan ve Kıbrıs Türk Halkının yok edilmesi için yapılan tüm planlara karşı köy, köy; kasaba , kasaba gezerek insanları bilinçlendirme adına büyük fedakarlıklarla çalışarak Kıbrıs Türk halkının direniş kaynağı olmuştur..
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük , Kıbrıs Türk Halkının varoluş ve özgürlük mücadelesi verdiği zor yıllarda kutsal bir görev üstlenerek Kıbrıs Türk halkına milli mücadelesinde öncülük etmiş, Kıbrıs Türk halkının mücadele tarihiyle özdeşleşmiş ve bütünleşmiştir..
Kıbrıs Türk Halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinde Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün mazlum milletlere ışık tutan eşsiz mücadelesini örnek alan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ü ve dava arkadaşlarını bir kez daha minnet ve şükranla anıyoruz.. DEVAM EDECEK