Kıbrıs Türk Halkının Varoluş ve Özgürlük Mücadelesinin Lideri Dr. Fazıl Küçük’ü ölümünün 39’ncu yıl dönümünde saygı ve özlemle anıyoruz.
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük; Kıbrıs Türk halkının birlik ve beraberliğini sağlayan, İngiliz Yönetimine karşı başkaldıran ve de Kıbrıs Türk Halkının varoluş ve özgürlük mücadelesinin ateşini yakan; Kıbrıs Türk halkının yakın tarihine damga vuran mücadeleci bir kişiliğe sahipti. Kıbrıs Türk Halkı, O’nun özgürlük mücadelesindeki duruş ve düşüncelerinin takipçisi olmaya devam edecektir. Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, her zaman gurur ve özlemle anılacak ve de dava arkadaşlarıyla birlikte verdiği mücadele asla unutulmayacaktır.
Kıbrıs’ın İngiliz Yönetimi döneminde 1906’da Lefkoşa kazasına bağlı Ortaköy’de dünyaya gelen Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ilk öğrenimine 1912 yılında Lefkoşa Sarayönü Mektebinde başladı. Bir yıl sonra Tarakçı Mektebi’ne (Haydarpaşa İlkokulu) geçerek ilk öğrenimini 1919 yılında tamamlamıştır. Orta öğreniminin bir kısmını Lefkoşa’da yapan ve de ayni yıl, okulun 2. katına Rüştiye (Ortaokul) bölümü inşa edilmesinin ardından Dr. Fazıl Küçük 1921-1922 öğretim yılında Rüştiye’den mezun oldu.
Dr. Fazıl Küçük, 15 Ağustos 1926’da İstanbul’da Özel İstiklal Lisesinden mezun olmasının ardından İstanbul Tıp Fakültesi’nin 1. Sınıfını tamamladıktan sonra İsviçre’ye giderek Lozan Üniversitesi’nde Tıp öğrenimini tamamladı. Lozan Kliniklerinde ihtisas görerek Dahiliye Mütehassısı oldu. Mayıs 1937’de Ada’ya dönerek Lefkoşa’da serbest Hekim (Doktor) olarak çalışmaya başladı. Halkçı bir kişiliği olan Dr. Fazıl Küçük’ün bu davranışı, mesleğinde de kendini göstermiştir.
Dr. Fazıl Küçük’ün, aktif siyasi hayata atılması, her ne kadar da adaya döndüğü 1937 yılında başlarsa da, siyasi faaliyetleri 1931 yılına kadar uzanıyor. Dr. Fazıl Küçük’ün daha bir üniversite öğrencisi olduğu günde, Türk Maarifinin İngiliz Müdürler tarafından yönetilmesinde ısrar eden “Kavanin Meclisi’nin” Türk üyelerine karşı çetin bir mücadeleye girmişti.
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, bütün siyasi hayatı boyunca, gayretlerini Türk Okulları ile Evkaf İdaresi’nin Türk Halkına devredilmesi için, İngiliz Sömürge Hükümeti’ni ikna etmek üzerinde topladı ve gerektiğinde onlarla açık mücadeleye girdi.
Ömrünü, Kıbrıs Türk Halkının mücadelesine adayan , Kıbrıs Türk halkının Mücadele Önderi ve Halk Adamı Liderimiz Dr. Fazıl Küçük mücadeleye girişini “Düşünüyordum ki, benden hizmet bekleyen bir Vatan, bir Türklük vardır ve bu da vazifelerin en büyüğü, en kutsisi olduğunu anlayarak işe koyuldum” diye özetlemişti.
O günde Kıbrıs Türk halkının sorunlarını Söz Gazetesinde dile getiren Dr. Fazıl Küçük, Söz Gazetesinin 1941’de yayınını durdurması üzerine 14 Mart 1942’de kendi gazetesi Halkın Sesi Gazetesini yayınlamaya başladı ve de editörü oldu.
İngiliz Sömürge Yönetimine karşı 1942’de Halkın Sesi Gazetesi’nde savaş açan ve Kıbrıs Türk Halkının haklarını savunan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük: “Türk Hakkını Elde Etmek ve Hürriyetine Kavuşmak İçin Engel Bilmez” diyordu. Yine o günde Liderimiz Dr. Fazıl Küçük: “Kıbrıs Türk’ü Hür ve Bağımsız Olarak Yaşayacaktır” diyordu.
İngiliz Yönetimi döneminde Rumların Enosis hayalleri çerçevesinde yer alan 1931 isyanının ardından ara verilen Belediye seçimleri 21 Mart 1943’te tekrar yapıldığı zaman, Dr. Fazıl Küçük, muhaliflerine karşı büyük bir zafer kazandı ve de 6 yıl boyunca Lefkoşa Belediye Meclis Üyesi olarak görev yaptı.
18 Nisan 1943 tarihinde oluşturulan Kıbrıs Adası Türk Azınlığı Kurumu (KATAK)’ın kurucuları arasında yer alan Dr. Fazıl Küçük daha sonra KATAK’tan ayrılarak, 23 Nisan 1944’te Kıbrıs Türk Milli Halk Partisi’ni kurdu. Dr. Fazıl Küçük’ün kurduğu Kıbrıs Türk Milli Halk Partisinin ana hedeflerinden biri de Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakına engel olmaktı.
28 Kasım 1948’de dava arkadaşları ile beraber Lefkoşa’da Ayasofya (Selimiye) Meydanında saat 11.00’de Ada çapında bütün kasaba ve köylerden gelen Kıbrıs Türk halkının katılımı ile Miting düzenlendi. 15000 kişinin katıldığı bu mitingte Liderimiz Dr. Fazıl Küçük Kıbrıs Türk Halkının, İngiliz Sömürge Yönetiminin kendi meselelerine müdahale edilmesine artık izin vermemeye azimli olduğunu bir kez daha anlattı. Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakı veya olası bir Muhtariyetin Kıbrıs Türk Halkının mahvına sebep olacağını ısrarla dile getirerek halkıyla bütünleşmişti. O günde yalnız caddeler ve sokaklar değil, tümüyle dükkanlara ve evlere asılan Türk Bayrakları ve Ulu Önder Atatürk’ün boy boy resimleriyle Kıbrıs’ta görülmemiş bir gün yaşanıyordu. Kadını ile erkeği ile genci ile yaşlısı ile bir başkaydı o gün Lefkoşa.
Miting, Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün başkanlığındaki Kıbrıs Milli Türk Birliği Partisi tarafından düzenlenmişti. Miting’te önce Av. Fadıl Korkut, migrofon başına geldi. Daha sonra Kıbrıs Milli Türk Halk Partisi Genel Sekreteri Dr. Fazıl Küçük, Cemaat İşleri Komisyon azası Faiz Kaymak, yine azalardan Mehmet Dana, Rauf R. Denktaş, Suphi Kenan, Dr. Nazif Denizer, Hoca Salih Efendi ve Kıbrıs Türk Çiftçiler Birliği Genel Sekreteri Kemal Deniz söz alarak birere konuşma yapmışlardı.
O günde bütün konuşmacılar, Kıbrıs’ın Yunanistan’a ilhakının da Muhtariyetin de Kıbrıs Türk halkının mahvına neden olacağını dile getirerek Kıbrıs’ta statükonun korunması istenmiş, İngiltere’nin Adadan ayrılması durumunda Kıbrıs’ın Anavatanımız Türkiye’ye iade edilmesi gerektiği vurgulanmıştı.
Rum-Yunan ikilisinin tarihin derinliklerinden gelen Megali-İdea hayalleri çerçevesinde Enosis’i gerçekleştirmek için II. Dünya savaşı sonrası ortamı uygun bularak 1 Aralık 1949’da aldığı kararla harekete geçen Rum Ortodoks Kilisesi 15 Ocak 1950’de Ada çapında tüm Kiliselerde Enosis Plebisiti yapılması kararı almasının ardından ; Liderimiz Dr. Fazıl Küçük’ün sahibi olduğu Halkın Sesi gazetesi 6.12.1969 tarihinde manşetten verdiği haberde hedeflenen Enosis Plebisitini protesto ederken, Kıbrıs Türk Halkının 11 Aralık 1949 Pazar günü saat 11.00’de Ayasofya (Selimiye) Meydanında yapılacak Mitinge katılması çağrısında bulunuyordu.
1952 yılında “Kıbrıs Türk’ü Atatürk İlkelerine Yürekten Bağlıdır ve Onun Akidelerine Sonuna Kadar Bağlı Kalacaktır” diyen Liderimiz Dr. Fazıl Küçük: “Gayemiz , hür bir tebaa olarak bu ada üzerinde Türk Milli Kültür ve haysiyetiyle yaşamaktır. Bize her şeyi çok görenler, yaşamayı bile haram sayanlar artık anlamalıdırlar ki uyanan, şahlanan bir Türklük vardır. Açık yolun yolcularıyız” diyordu.
Yine yeni Aile Kanunu ile Türk Aile Mahkemeleri Kanunu 1951 yılında resmi gazetelerde yayınlanmış, Türk Aile Mahkemeleri Kanunu 1954’te uygulamaya konulmuştur. 30 Aralık 1953’te Müftülük seçimleri yapılır ve İngiliz Valisi tarafından onaylanmasının ardından Liderimiz Dr. Fazıl Küçük ve arkadaşlarının mücadelesinin bir sonucu olarak 15 Nisan 1956’da Türk Halkına devredilen Evkaf’a törenle Türk Bayrağı çekiliyordu..
Rumların 1 Nisan 1955’te EOKA tedhiş örgütünü faaliyete geçirmesinin ardından Eylül 1955’te liderimiz Dr. Fazıl Küçük; KITEMB (Kıbrıs Türk Mukavemet Birliği ve daha sonra VOLKAN ( Var Olmak Lazımsa Kan Akıtmamak Niye) Teşkilatını kurdu.
4 Eylül 1955’te Londra’da düzenlenen ve 5 bin kişinin katıldığı mitingte konuşma yapan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türk halkının en zor günlerinde 1958’de anavatanımız Türkiye’ye giderek 8 Haziran 1958’den 6 Temmuz’a kadar İstanbul’da, İzmir’de, Ankara’da ve de diğer illerde yapılan “Ya Taksim Ya Ölüm” Mitinglerinde konuşmalar yaparak ısrarla “Taksim” tezini savunmuştur.
11 Şubat 1959 Zürih Antlaşmalarını , Türkiye Dışişleri Bakanı Fatin Rüştü Zorlu, Yunanistan Dışişleri Bakanı Averof’un imzalamalarının ardından Türkiye Cumhuriyeti Başbakanı Adnan Menderes ve Yunanistan Başbakanı Karamanlis imzaladı. 17 Şubat 1959’da Londra’da yapılan konferansın ardından 19 Şubat 1959’da imzalanan Londra Antlaşmalarını Türkiye Başbakanı Adnan Menderes, Yunanistan Başbakanı Karamanlis, İngiltere Başbakanı Harold Mac Millan, Kıbrıs Rum Halkı adına Makarios ve Kıbrıs Türk Halkı adına Liderimiz Dr. Fazıl Küçük imzaladı.
1960 Kıbrıs Cumhuriyeti kuruluş Anlaşmalarına göre Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Rum olurken, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Türk olacaktı. Nitekim, Kıbrıs Türk Halkı, Dr. Fazıl Küçük’ü 3 Aralık 1959’da rakipsiz, tek aday olarak 1960 Kıbrıs Cumhuriyetinin ilk Cumhurbaşkanı Muavini olarak seçiyordu.
Liderimiz Dr. Fazıl Küçük 19 Şubat 1959 Zürih ve Londra Antlaşmalarının ardından Kıbrıs Türk ve Rum halklarının siyasi eşitliğine ve egemenliğine dayalı olarak ilan edilen 16 Ağustos 1960 Lefkoşa Antlaşmaları ile Kıbrıs Cumhuriyeti ilan edilirken 650 kişilik Türk Askeri Alayı ve de 950 kişilik Türk Askeri Alayı Mağusa Limanından adaya ayak basarken 82 yıllık bir aradan sonra Kıbrıs Türk Halkı Türk Askerine yeniden kavuşuyordu.
Sonuç olarak; 1959 Zürih ve Londra Konferansında Kıbrıs Türk halkını temsil eden Liderimiz Dr. Fazıl Küçük, Kıbrıs Türk halkının yapısal bir güvenliğe girmesi için çalıştı. 21 Aralık 1963 Kanlı Noel silahlı saldırılarının ardından oluşturulan Kıbrıs Türk Genel Komitesinin başkanlığına seçildi. 27 Aralık 1967’de ise Geçici Türk Yönetimi Başkanlığına getirildi. 18 Şubat 1973’te Cumhurbaşkanlığından ayrılan Liderimiz Dr. Fazıl Küçük yerini Rauf R. Denktaş’a bıraktı. DEVAM EDECEK..