Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin “Kurucu Başbakanı” olarak tarihe geçen eski Başbakanımız sayın Mustafa Çağatay ölümünün 32’nci yıl dönümünde 3 Nisan 2021’de Karaoğlanoğlu Mezarlığında kabri başında resmi törenle anıldı.
Saygı ve özlemle andığımız Mustafa Çağatay’ın , insancıl ve bilinç yüklü hizmetleri Kıbrıs Türk Halkı tarafından hiç ama hiç unutulmayacaktır..
1937 yılında Limasol’da doğan Mustafa Çağatay İlk ve Orta Okul tahsilini Limasol’da, Lise öğrenimini ise Lefkoşa Türk Lisesi’nde tamamladı.. Limasol Kaza Mahkemesinde 3 yıl memur olarak çalıştıktan sonra 1959’da Hukuk tahsili için Londra’ya giden sayın Mustafa Çağatay, 1963’te Londra’dan ‘Hukuk’ mezunu olarak Limasol’a döndü ve Avukatlık yapmaya başladı. Bu yıllarda Limasol Sancak Karargahında “Hukuk Müşaviri” olarak görev yaptı.. 21 Aralık 1963 Kanlı Noel saldırıları sonrası Limasol’da kurulan “Üç Komite”de çalıştı. (Türk-Rum-İngiliz). 1965’te Limasol’da kendi Avukatlık bürosunu açtı.
5 Temmuz 1970 yılında Limasol Bölgesinden seçimlere katılan sayın Çağatay seçimi kazanarak Türk Cemaat Meclisi Üyesi olarak Meclis’e girdi.. Örnek bir devlet adamı olması yanında , örnek bir kişiliğe sahip olan Mustafa Çağatay , dürüst politikacı , hukukçu ve Türk Mukavemet Teşkilatı (TMT) mensubu, Milletvekili, Bakan ve Başbakan olarak Kıbrıs Türk Halkına sayısız hizmetlerde bulunmuştur..
20 Temmuz 1974 Barış Harekatı günlerinde esir kampına götürülen Çağatay’a daha sonra teklif edilmesine karşın; o İngiliz üslerine gitmeyi reddetmiştir. O, 28 Temmuz 1974’te doğum yapan eşini ve doğan çocuğunu görmeye gitmemiş, Halkı ile birlikte esir kampında kalmayı tercih etmiş; Halkın moralini yüksek tutmak için büyük uğraş vermiştir.
Mustafa Çağatay bir milletvekili olarak esir kampından çıkabilirdi ama o çıkmadı. Sayın Çağatay Kuzey’e en son gelen esir kafilesi ile gelmiş bir vatanseverdi.. Bunlar unutulmaz gerçeklerdir..
20 Temmuz 1974 Barış Harekatı sonrası Kıbrıs Türk halkına yeni ufuklar açılırken 24 Şubat 1975’te oluşan Kurucu Meclis’te KTFD’nin Anayasasını hazırlamak için seçilen Komitenin Üye ve Sözcülüğünü yapan Mustafa Çağatay, 1976 Genel seçimlerinde UBP Girne Milletvekili seçildi ve bir süre UBP Meclis Grubunda Grup Başkan Vekili görevini üstlendi. 1. Nejat Konuk Hükümeti (1976-1978) kabinesinde 18 Aralık 1976’da Maliye Bakanı, 1977’de Çalışma Bakanı görevini üstlendi. 1978’deki Osman Örek Hükümetinde ise “Çalışma, Sosyal İşler ve Sağlık Bakanı” olarak görev yaptı..
6 Aralık 1978’de KTFD Başbakanı olarak görevlendirildi. Ayni dönemlerde UBP Genel Başkanı olarak seçildi ve I. Çağatay Hükümetini kurdu. Bu görev 13 Temmuz 1981’e kadar devam etti. 28 Haziran 1981’de Genel Seçimlerde UBP Girne Milletvekili olarak seçildi ve yeni hükümeti kurmakla görevlendirildi ve ‘azınlık’ Hükümeti olarak 2. Çağatay Hükümetini kurdu. 7 Aralık 1982’de ‘azınlık’ Hükümetinin KTFD Meclisi’nde çoğunluğu yitirmesi üzerine Hükümetin istifasını sundu. 16 Mart 1982’de kurulan ilk Koalisyon Hükümeti’nde Başbakanlık görevini üstlendi. 29 Kasım 1983’e kadar Koalisyon Hükümeti’nde KKTC’nin ilanı ve bağımsızlık Bildirgesi gibi tarihi olaylara imza attı. 15 Kasım 1983’te Bağımsız ve egemen Devletimiz KKTC’nin kuruluşunda Kurucu Başbakan olarak tarihe geçti. Başbakanlık görevini Aralık 1983’e kadar yürüttü. KKTC Kurucu Meclisi’nde “Anayasa Komisyonu Başkanı” olarak görev yaptı.
1985 yılında gerçekleşen Milletvekilliği seçimlerine katılmayan sayın Mustafa Çağatay, Girne’de Avukatlık yazıhanesini açarak mesleği olan Avukatlığa yeniden başladı..
3 Nisan 1989’da kendi Avukat yazıhanesinden yaya olarak yakın mesafedeki evine giderken, insanı isyan etme noktasına getiren dikkatsiz bir sürücünün sayın Mustafa Çağatay’a çarpması sonucu evinin hemen karşısındaki Girne Akçiçek Hastanesi’ne kaldırılmış ancak geçirmiş olduğu kafa travması onun hayatını sonlandırmıştı.. Sayın Çağatay o günde henüz 52 yaşında idi..
3 Nisan 1989’te elim bir trafik kazası sonucu kaybettiğimiz Mustafa Çağatay’ı saygı ve rahmetle anıyoruz.. Sayın Mustafa Çağatay yaşasaydı, hiç şüphe yok ki halkına daha da büyük hizmetler verecekti. Hukukun üstünlüğüne inanan ve zor günlerde “Başbakanlık” görevinde bulunan sayın Mustafa Çağatay; hayatı boyunca hukuktan adaletten ve dürüstlükten hiç ayrılmadı.
Rahmetli Mustafa Çağatay, Hukukçu olarak, Milletvekili olarak, Bakan olarak, Başbakan olarak Kıbrıs Türk Halkına büyük hizmetler verdi. Halkının çıkarlarını her zaman ön planda tutan ve bu yolda çalışan ve demokrasiye yürekten bağlı bir devlet adamı olan sayın Mustafa Çağatay’ın Kıbrıs Türk Halkına verdiği hizmetler daima hatırlanacaktır..
Rahmetli Mustafa Çağatay’ı anlatmak için fazla söze gerek yoktur. Dürüstlük, insan sevgisi, vatan sevgisi, sabırlılık, soğukkanlılık, o’nu anlatmaya yeter.. Mustafa Çağatay ülkesini çok seviyordu, her şeyden önce müşfik bir baba, insan sevgisi ile dolu bir aile reisiydi, o bir halk adamıydı.. Engin hoş görü ve merhamet sahibi idi. Çalışkan ve disiplinli örnek bir devlet adamı idi . Erdemli, çalışkan ve mütevazi bir kişiliğe sahip olan sayın Mustafa Çağatay’ı çok arıyoruz ve de onu özlüyoruz.
Bu duygu ve düşüncelerle bir kez daha sayın Mustafa Çağatay’ı özlemle ve rahmetle anıyoruz. Müsterih olunuz, rahat uyuyunuz . Kıbrıs Türk Halkı, bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ni geleceğe taşıyacaktır. Kıbrıs Türk Halkı sizi ve hizmetlerinizi unutmayacaktır..
Değerli ailesine, sevenlerine, Kıbrıs Türk Halkına sabırlar diliyorum.. Ruhu Şad Olsun..