“Hiçbir fert tasavvur edilebilir mi ki bir müessesesi üzerinde yabancı bir bayrak dalgalansın da buna seyirci kalsın? Yine hiçbir fert var mıdır ki kendi okulunda kendi bayrağından başka bir bayrağı görsün de tahammül edebilsin? Bozulmamış dejenere olmamış hiçbir fert hiçbir millet bilmiyorum buna nasıl göz yumabilir ya da sessiz hareketsiz kalabilir? 1942
Dr. Fazıl KÜÇÜK
Önümüzdeki Kasım ayında Amerika’da yapılacak olan Başkanlık seçimine büyük bir aksiliğin yaşanmaması halinde şu anda isimleri öne çıkan iki yaş almış kişiden birisinin başkanlık koltuğuna oturacağını söylemek olasıdır. Dünyaya nizam vermeye çalışacak olan kişilerden hangisi olursa olsun bölgelerde yaşanmakta olan savaşların yoğunlaşacağını öngörmek fazladan abartı olmasa gerek. Şu anda Amerika’daki demans hastası olduğu savlanan kişi İsrail’e yoğun baskılar nedeniyle silah gönderilmesini askıya aldığını duyurmasına karşın şimdilerde İsrail’e milyar dolarları aşan miktarda silah gönderme hazırlığında olduğu belirtiliyor.
Benzer durumun Rusya ile Ukrayna arasında yaşanmakta olduğunun da göz ardı edilmemesi gerekiyor. Dışarıdan aldığı desteklerle Ukrayna yönetiminin Rusya’yı ekonomik olarak çökertmeye çalışıyor olması şimdiye dek yapılanlarla karşılaştırılsa bu çabanın nafile bir çaba olduğu kendiliğinden ortalıklara çıkıyor. Yaşananların yeni model sömürgecilik olduğunu da tanımlayanların bir anlamda haklılık payının olduğu da yadsınamaz gerçektir. Umalım ki yeni model sömürgeciliğin dünyayı daha fazla etkisinin altına almamasıdır.
İsrail’in uygulamaya koyduğu soykırıma dönüşen kırımların bazı ülkelerde protesto edilmeleri ve ülkedeki protestoların her geçen gün artmasına karşın adı geçen ülkenin kös dinliyor olması bölge ülkelerinin de ülke bütünlüklerini tehdit eder duruma dönüşmemesi gerekiyor.
BM Genel Sekreteri Antonio Guterres Kıbrıs’ta uzun süredir nadasa bırakılan müzakere sürecinin yeniden başlatılabilmesi için Maria Angela Holguin Cuellar’ı görevlendiriyordu. Adı geçen kişinin görev süresinin dolacağı biliniyor olmasına karşın elde somut bir veriden söz etmek olası değildir. Garantör ülkelerin de müzakere sürecinde yer almasının isteniyor olmasına karşın Maria Angela Holguin Cuellar liderleri ortak noktada buluşturamadığı için 5’li veya 5+1’li toplantıdan yana olduğunu duyuruyordu.
Bölgede bu gelişmeler yaşanırken Yunanistan Başbakanı Mitçotakis Ankara’yı ziyaret ediyordu. Aramızda anlaştığımız konuların gündeme alınmaması isteniyordu. İki ülke arasında Kıbrıs ve Ege konuları başta olmak üzere üzerinde uzlaşılamayan başat konular sürekli konuşulmasına karşın uzlaşılamayan konuların birincil konusu oluyor. Buna koşut Yunanistan’ın Amerika ile vardığı anlaşmalarla ülkesindeki askeri üs sayısının 5’ten 15’e çıkarıldığını da belirtmek gerekiyor. Bu şekli ile Türkiye ile Yunanistan arasında sıcak bir gelişmenin yaşanmasının beklenilmemesi gerekiyor. Üs sayısını arttırarak Türkiye’yi Ege’de emrivakilere sürükleyebilir.
Yapılmış olan görüşmelerden çıkan net sonuç müzakerelerin kesintiye uğratılmadan devamlılığının sağlanmasıdır. İstenen sonucun elde edilmemesi biliniyor olmasına karşın müzakere yolunun tıkanmaması gerekiyor.
Aydınlanmanın şafakla başladığının biliniyor olmasına karşın uzlaşma yollarının tıkanmaması gerekiyor mu ne…