İngiliz halkı 2016’da yapılan referandumda AB’den ayrılma kararı almıştı. Her ne kadar “anlaşmasız brexit” seçeneği mantığa uygun gelmese de, AB’den ayrılma, İngiltere’nin değişik anlaşmalarla AB’ye olan bağımlılığını ortadan kaldıracak ve AB’nin “either put up or shut up” mentalitesiyle politika yapmasına son verecektir. İngiltere’nin AB üyeliği ile mutlu olduğu söylenemez. Bu ülkenin AB yasalarına uyumundan tutun da ithalat- ihracat, dışa olan bağımlılığı ve genel olarak AB ile yaşadığı anlaşmazlıklar ayrılmanın en doğru yol olduğunu göstermiştir. İngiltere’de sorun Başbakan May’in anlaşmalı bir ayrılma çabası ile başlamıştır. Bilindiği üzere, May’in AB ile yaptığı anlaşma Parlamento’da reddedilmişti. Kendi kendine yeterli olan bir ülkenin AB’den anlaşma yaparak ayrılmasına ne gerek var?... Referandumda ayrılma kararı alan bir ülkenin ille de AB ile bir ayrılma anlaşması yaparak bu kuruluştan çıkması mı gerekir? İşi Parlamento’ya aktarınca işler karışmadı mı?..
Parlamento’daki yenilgisinden sonra güvenoyu alan Başbakan May ikinci ve son bir referanduma gidecek mi? Kuşkusuz, gelişmeler ikinci ve son bir referandum yapılabileceğini gösteriyor. Önemli olan bir konu var. “Anlaşmasız brexit” olasılığı, muhalefetdeki İşçi Partisi’nin kışkırtmaları ile İngiltere’de bir panik havasının yaratılmasına neden oldu. Ticaret sektörü ve bankaların zor durumda kalacağı imajı yaratıldı. Gerçek şu ki AB İngiltere’ye, İngiltere’nin AB’ye sattığından fazla satıyor... Dolayısıyla panik yapmaya hiç gerek yok. İngiltere bugün dünyanın beşinci büyük ekonomisine sahip bir ülke. İngiltere AB’den ayrıldıktan hemen sonra World Trade Organisation’nın yasalarına, maddelerine uyacak ve diğer birçok ülkenin yaptığı gibi ticaretini WTO’ya göre ayarlayacak. Bu da çok normal. İngiliz politikacılar ve İngiliz Parlamentosu, referandumla AB’den ayrılmaya karar veren halkın bu kararını bir kenara itip, konuyu çok karmaşık, komplike bir hale sokmuşlardır. AB’den ayrıldığı takdirde İngiltere tekrar bağımsızlığına kavuşacaktır.
İngiliz politikacılar ve İngiliz Parlamentosu, brexit olayını akılalmaz bir karmaşa içine sürükledi. Halbuki referandumda AB’den ayrılma kararı alan İngiliz halkı kendi ülkelerine güven oyu vermişlerdi. İngiltere’nin geçmişine ve geleceğine güvenoyu vermişlerdi. İngiltere’de 18 milyon kişi referandumda AB’den ayrılma kararına oy vermişti. İngiltere için en iyisi AB’den hemen ayrılmak. Halkın kararına saygı duyulmalı. İngiltere işi daha fazla uzatmadan AB’den hemen ayrılmalı...