KKTC Dışişleri Bakanlığının girişimleriyle, BM Barış Gücü’nün Taksim Sahasının  tekrar Çetinkaya Spor Kulübü’nün kullanımına verilmesini Ekim 2022’de  kabul etmesinin ardından bu gelişmeye Rumlar tepki gösterecek ve de baskı altına alacaktı.
Taksim Sahası’nın  kullanımının yeniden   Çetinkaya  Türk Spor Kulübüne   verilmesinin ardından  hızlı bir şekilde sahanın  yapım ve onarım  çalışmalarına başlandı.Yapım ve onarım çalışmalarını, KKTC’deki  spor tesislerinin etüt-proje, yapım, bakım ve onarım işlerinin gerçekleştirilmesi  konularında  destek olan  Anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti  Gençlik ve Spor  Bakanlığı Yatırım ve İşletmeler Genel Müdürlüğü yürüttü.
Uzun yıllar spor faaliyetleri açısından kullanılamaz durumda olan  Taksim Sahası’nı, 52mx98 m ölçülerinde, FİFA QUALITY belgeli, etrafı tel örgü ile çevrili sentetik yüzeyli bir sahaya   dönüştüren çalışma, yaklaşık iki aylık  sürede tamamlandı.
Taksim Sahasının  yenilenmesi, Türkiye Cumhuriyeti  ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti arasında imzalanan  “Gençlik ve Spor Alanında İş Birliği Protokolü” ve 2022  Yılı İktisadi ve Mali İşbirliği Anlaşması” kapsamında  anavatanımız Türkiye Cumhuriyeti’nin finansman  desteğiyle yapıldı.
Yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre, Kıbrıs Türk gençliğinin en iyi imkanlarla yararlanabileceği ve sportif  ihtiyaçlarını  karşılayabilecekleri bir alana dönüştürülen  Taksim Sahasının 12 Ocak 2023 tarihinde sembolik olarak açıldı. Bu gelişmelerin ardından   Gençlik ve Spor Bakanı sayın  Mehmet Muharrem Kasapoğu ve KKTC Başbakanı sayın Ünal Üstel Taksim Sahasında birlikte incelemelerde bulundular.
Konu ile ilgili olarak yapmış olduğu açıklama KKTC Gençlik ve Spor Bakanı sayın Mehmet Muharrem Kasapoğl “Çetinkaya Türk Spor Kulübü Taksim Sahası’nın ilk etabının yeniden  düzenlenip gençlerin  hizmetine  sunulduğunu ve de Taksim Sahasında, futbol sahasından sonra da Tenis , Basketbol ve diğer sporlara  hizmet verecek düzenlemelerin yapılacağını dile getirdi..
..Taksim Sahası’nın, Kıbrıs Türk Halkı için yıllarca önemli misyon üstlendiğine vurgu yapan   Gençlik ve Spor Bakanı sayın Kasapoğlu: KKTC’nin tanınması ve uluslararası alanda  hak ettiği yeri alması için   alt yapı yanında sporda da  desteğin devam edeceğini kaydetti”. Kaynak: 23 Ocak 2023 tarihli  Halkın Sesi Gazetesi, s.10
Ama ne yazık ki; bu gelişmelerin ardından, BM Güvenlik Konseyi’nin 4 Mart 1964 tarih ve 186 sayılı kararı çerçevesinde Adamıza gelen, ancak Rum liderliğine hizmet etmekten başka bir görev yapmayan BM Barış Gücü Askerleri günümüzde de Taksim Sahası’nın yenilenmesini  kabullenemeyen ve engellemeye çalışan Güney Kıbrıs  Rum Yönetimini memnun etmeye yönelik girişimlerde bulunmaktan geri kalmayacaktı
Nitekim BM, 1971 yılında da olduğu gibi kimseye bilgi vermeden sentetik çim zeminle yenilenen   Taksim Sahası’nın girişine  17 Ocak 2023’te  “Beton Moloz” dökerek  sahaya girişi kapattı. Keza, sahaya girişi engellemek için beton molozların yanındaki bölgeyi de dikenli örgülerle  kapatırken  tarihi surlara zarar verdi.
Kıbrıs Türk Halkının bu gelişmelere tepkisiz kalması asla mümkün değildir. Nitekim, tepkilerini dile getiren  Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Eski Eserler  Dairesi;BM  Barış Gücü’nün Taksim Sahası’nda tarihi surlar üzerindeki merdivenlere  yerleştirdiği demir tel  örgü ve demir çitlerin surlara zarar verdiğini, yerleştirilen tüm yapıların  en kısa bir sürede  kaldırılmasını istedi..
19 Ocak 2023 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre;  sentetik çim zeminle yenilenen Taksim Sahası, Birleşmiş Milletler tarafından 17 Ocak Salı günü kimseye haber  verilmeden tek taraflı olarak sahaya giriş noktasıbeton molozlarla kapatıldı.Antreman ve hazırlık maçlarının yapılacağı saha  yenilenmiş  sentetik zeminli haliyle  gençlerin hizmetine  sunulurken BM  kimseye haber vermeden tek taraflı olarak Taksim sahasına müdahale etti.  Gelinen noktada ülkemize yenin sahanın kullanımı BM tarafından  yapılan düzenlemelerle engellenmiş durumda .
Rumların art niyetli baskılarını dikkate alan BM, ülkemize yeni bir tesis kazandırılmasını ve burada sadece gençlerin futbol antremanı yapacak olmasını hazmedemeyerek sahaya girişi engelledi.Gelinen noktada Kıbrıs Türk halkını  bir kez daha  ambargo ile karşı karşıya  bırakan  ve Türk gençliğinin özgürce spor yapmasına engel olmak isteyerek  insanlık suçu  işleyen BM’nin bu hamlesi  diplomatik bir krize neden olacak gibi görünüyor. Netice itibarı ile gelinen noktada  KKTC Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanlığı ve de  askeri makamların BM nezdinde girişim başlattıkları öğrenildi.
Konu ile ilgili olarak yine 19 Ocak 2023 tarihli yerel yazılı basınımızda yer alan habere göre; yapmış olduğu açıklamada Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı sayın Hasan Sertoğlu “BM tarafından  bizleri aşağılamaya yönelik yapılan bu girişimi şiddetle  kınıyoruz” dedi.
Konu ile ilgili olarak Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu Başkanı sayın Hasan Sertoğlu:  Konunun diplomasi ile  çözülmesini bekleyeceğiz. Ancak şunu belirteyim ki; konu diplomasi ile çözülmezse  futbolun tüm paydaşları ile beton bariyerleri ve telleri geçerek gençlerimizi o sahaya sokacağız. 1930 yılından beridir Çetinkaya’nın kullanımında olan tarihi bir çok ana ev sahipliği yapan Taksim Sahası, Çetinkaya’ya aittir ve BM hiçbir Kıbrıslı Türkün o sahaya  girişine engel olamaz. Kıbrıs Türk Futbol Federasyonu (KTFF) olarak BM’nin bu aşağılayıcı tavrından vazgeçmesini önerir, aksi halde futbol camiası olarak gereğini yapacağımızı ve Kıbrıs Türk  gencinin spor yapma hakkının elinden  alınmasına  izin vermeyeceğiz” dedi. Kaynak:  19 Ocak 2023 tarihli Halkın Sesi Gazetesi, s. 23
20 Ocak  2023 tarihli  Halkın Sesi Gazetesinin 10. Sayfasında yer alan “BM Geri Adım Atmazsa Gereken  Yapılacak” başlıklı haberde “BM’nin Taksim Sahası’yla ilgili  Hatalı Adımını Derhal  Düzeltmesi Gerektiğini”vurgulayan  ve “Buna Seyirci Kalınmayacağını” dile getiren KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Kıbrıs Türk Halkının hak ve çıkarlarını her platformda korumak ve ileriye taşımak asla taviz vermeyeceğimiz hususlardır.  BM Barış Gücü her ne sebeple olursa olsun  bu yanlışında ısrar ederse hak ve  çıkarlarımızın  korunması  ve ayni zamanda   gençlerimizin sahalarından ayrı kalmamaları için gereken  yapılacaktır” dedi.
Kıbrıs Türk Halkı için büyük bir öneme sahip olan ‘Taksim Sahası’yla ilgili BM’nin aldığı karardan kendisi ve Kıbrıs Türk Halkının büyük üzüntü duyduğunu vurgulayarak, BM’nin kararından  geri dönmesi gerektiğini dile getiren ve BM’yi sağduyuya çağıran  KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “BM’nin bu davranışı sporun ruhuna ve olimpizm felsefesine uymadığı gibi sporun evrenselliği düşünülmeden yapılan bir harekettir” dedi.
Taksim Sahası’nın tarihi açıdan da  Kıbrıs Türk Halkı için önemine işaret eden KKTC  Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: Osmanlı Devleti  döneminde “Cirit Hisarı” olarak anılan sahanın, 1958’deki Kıbrıs görüşmelerinde “Taksim Tezi”nin gündeme gelmesiyle, Kıbrıs Türk Halkının ‘Varoluş ve özgürlük’ mücadelesi lideri Dr. Fazıl Küçük tarafından “Taksim Sahası” olarak değiştirildiğini aktardı..
..Taksim sahasının  Kıbrıslı Türklerce sadece spor karşılaşmalarında kullanılmadığını, dini ve milli bayramları kutlama ve bir araya gelme alanı olarak da  görüldüğüne  dikkat çeken   sayın Ersin Tatar, atıl halde duran tarihi Taksim Sahası’nın  Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın finansmanıyla yenilendiğini anımsattı..
..Taksim Sahasının özellikle Çetinkaya Türk Spor Kulübü’nün antrenmanlarında ama bu kulübün davetiyle farklı takımların da girip çıkabileceği, çeşitli antrenman maçlarının yapılacağı bir anlayışla düzenlendiğini anlatan KKTC   Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Şimdi ne oldu da aniden böyle bir karar alınıyor? Neden BM , UNDP gibi  bu surların, tarihi eserlerin  muhafazası  ve korunması için çok önemli çalışmalar sürdürmekte olan anlayış, surların tarihine, kültürüne yakışmayacak  bir düzenleme ile sahaya girişi engellemektedir.  Bu çağ dışıdır, bu anlayışı kabul etmemiz asla mümkün değildir” dedi.Yine, Kıbrıs Türk halkının  bu konuda büyük bir üzüntü içinde olduğunu dile getiren  sayın Ersin Tatar, BM’nin kararının bir an önce geri alınması gerektiğini , buna seyirci kalınamayacağını” ifade etti.
Konunun takipçisi olacağını  vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “BM Barış Gücü Gücü’nün   tarihi surlar üzerinde bulunan merdivenler kısmına yerleştirdiği demir tel örgüler ve demir çitler, saha kenarında bulunan   ve yine eski eser olarak kabul edilen tribünlere yerleştirilen variller surlara zarar veriyor. Beton bariyerler  ve dikenli teller dünyanın  hiçbir yerinde kabul görmeyeceği gibi bunlar çağ dışı olarak kabul ediliyor” dedi..
Taksim sahasının  Kıbrıs Türk Halkı  için bir sahadan daha fazla şey ifade ettiğine işaret eden KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar: “Orada bizim tarihimiz var. Cirit oyunlarından futbol maçlarına kadar. Dini ve milli bayramlarda  bir araya geldiğimiz günler.  Bu saha Galatasaray, Fenerbahçe gibi  Türk takımlarının yanı sıra   bir çok Avrupa  takımını da ağırladı. Yok olup giderken tekrar yapıldı. Tüm emeği geçenlere teşekkür  ediyorum” dedi.Sahanın Kıbrıs Türk futbolunun   çok önemli maçlarına şahitlik ettiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Kıbrıs  Türk futbolunun çok önemli isimlerinin o sahada goller atıp, maç yaptıklarını, o sahada Çetinkaya’nın PakkosŞildi’ni aldığını anlattı.
..Osmanlı Devleti döneminde “Cirit Alanı” veya Cirit Sahası” olarak bilinen  Taksim Sahası’nın , 1930’dan  itibaren maçlarına  ve antremanları  için  kullanıldığını vurgulayan KKTC Cumhurbaşkanı sayın Ersin Tatar, Çetinkaya Türk Spor Kulübü  Futbol Takımı’nın   dönemin “Kıbrıs  Cumhuriyeti” liginde oynarken   Rumların 1955’te  Türk takımlarını  kendi şehirlerindeki statlara  sokmaması üzerine  1958’de Çetinkaya  Kulübüne tahsis edilen   Taksim Sahası’nın, 1958’den 1974’e kadar Rumların   Kıbrıs Türklerine  yönelik  saldırıları nedeniyle defalarca  kapatıldığını anlattı. Kaynak: 20 Ocak 2023 tarihli Halkın Sesi Gazetesi s.10
Sonuç olarak; BM, Rum Liderliğinin   Kıbrıs Türk Halkını hedef alan  insanlık ayıbına taraf olmuştur. BM’e düşen görev  bir an önce elini ayağını Taksim Sahası’ndan çekmektir.. DEVAM EDECEK..