Dünyanın en zengin 7 ülkesinden oluşan G7 (Group of Seven), yani ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, Japonya, Almanya ve Kanada’nin üye olduğu bir grup. Dünyanın ekonomisinin en büyük yedi ülkesi. G7 gayri-resmi bir forumdur. Bu yılki toplantısında ilk olarak Rusya’ya yönelik teknoloji, endüstriel ekipmanlar ve çeşitli hizmetleri içine alan yeni yaptırımlar konusunda uzlaşmış... G7, Çin için de ortak bir politika arayışı içinde. ABD, Tayvan’ın güvenliği konusunda daha etkili bir politika uygulanmasını istemektedir. Bu konuda ABD, Japonya, Hindistan ve Avustralya’nın da desteğini almış gibi gözüküyor.
Bu arada Rusya-Ukrayna gerilimi ve bu bölgede savaş tehlikesi sürerken, Ukrayna’ya F-16’ların verilmesi de gündeme gelecek gibi. G7’nin en güçlü üyesi ABD’yi, Suriye Başkanı Esad’ın 12 yıl aradan sonra Arap Ligi’ne dönüşü bayağı rahatsız etmiş. Suudi Arabistan’ın, Esad’ın ve Suriye’nin Arap Ligi’ne dönüşünü desteklemiş olması G7’nin gündemine oturmuş.
İlk bakışta, G7’nin uyguladığı kararların, BM’nin dünya sorunlarına yönelik politikalarından daha etkili olabileceğini göstermektedir. Nitekim, dünyanın en büyük ekonomilerine sahip 7 devletten oluşan G7’nin geçmiş kararları ve uygulamaları, BM kararlarından ve uygulamalarından daha etkin. Ancak, dünyadaki sorunları çözmek için uğraş veren BM, tüm dünya ülkelerini temsil ediyor. BMGK’nin daimi üyeleri ABD, İngiltere, Rusya, Çin ve Fransa... G7’de ise ABD, İngiltere, İtalya, Fransa, Japonya, Almanya ve Kanada var. Bu kıyaslamada bir çelişki var mı dersiniz?...