banner913
banner932
banner1032

RUM LİDERLİĞİNİN DÜN OLDUĞU GİBİ BUGÜN DE HEDEFİ OLASI BİR SİYASİ ÇÖZÜMLE BİRLİKTE ENOSİS’E GİDEN YOLU AÇMAK İKEN


Metin FAHRİOĞLU

Metin FAHRİOĞLU

Okunma 17 Eylül 2024, 14:14

Dün olduğu gibi bu gün de Rum liderliğinin olası bir siyasi çözümle birlikte  hedefi Enosis’e giden yolu açmaktır. Bunun için de Rum liderliği; “Garanti Anlaşmaları iptal Edilmeli Türk Askeri Adadan Gitmeli, Kıbrıs Türkleri ‘Azınlık’ haklarına razı olmalı. Rum göçmenler Kuzey Kıbrıs’taki malına, mülküne geri dönmeli” diyor başka bir şey demiyor.
15 Temmuz 2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan açıklamasında GKRY lideri Hristodulidis “1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’ni Sevmedik” dedi. GKRY Başkanı Nikos Hristodulidis “Yeni Bir Yaklaşım ve Kıbrıs Sorununun Jeopolitik Boyutunun  daha  çok öne çıkarılmasıyla kabul edilebilir bir çözüm bulunabileceğini, bunun ‘Anahtarının’  da diyaloğun  yeniden başlaması olduğunu” söyledi..
..GKRY lideri Hristodulidis; 15 Temmuz 1974 Yunan darbesinin ve Barış Harekatının 50’nci yıl dönümü münasebetiyle  haftalık Kathimerini gazetesine verdiği özel demeçte “1960 Kıbrıs Cumhuriyeti’ni, ne biz sevdik ne de Kıbrıslı Türkler” dedi.
“Bugün oldu bittilerin çok daha zor olduğu müzakere masasına yeni konular geldiği  ve mevcut durumun Kıbrıs sorununun çözümü olarak görülemeyeceği” görüşünü ortaya koydu..
“Geçen zamanın  daha çok oldu bitti yarattığını ve çözümün Rumlar tarafından kabul edilme olasılığını azalttığını” söyleyen  GKRY lideri Hristodulidis “İnanıyorum ki yeni bir yaklaşımla  ve Kıbrıs’ın jeopolitik boyutunun daha çok öne   çıkarılmasıyla  herkes tarafından kabul edilecek bir çözüme varabiliriz. ‘Anahtar’  diyaloğun yeniden başlatılmasıdır” dedi..
..Hristodulidis, Türk-Yunan ilişkilerinin iyileşmesini olumlu bulduğunu belirterek bunun,  Kıbrıs sorununun  çözüm çabalarına  yardımcı olabileceğine  inandığını söyledi. Ancak vurgulamam gerekir ki;  Kıbrıs sorunu  çözülmeden tam normalleşme olamaz” diye konuştu..
..Güney Kıbrıs’ta “Çözümün Anahtarı Ankara’dır” dediklerini ve bunun “Doğru olduğunu”   savunan Hristodulidis, “Ankara Bizimle  Doğrudan Görüşmeyi Reddediyor. Ancak Türkiye İle  Yunanistan arasında diyalog  ve ilerleme olması  kaçınılmaz olarak  Kıbrıs sorununa   da yardımcı  olur” ifadesini kullandı..
..1960 Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı  III. Makarios’tan söz ederken   “Gerçekten Yanlışlar Yapıldı” diyen Hristodulidis: “O zamanki liderliğin en büyük yanlışının net hedef ve yönelişe  sahip olmaması” olduğuna inandığını söyledi. Enosis’ten başladık, bağımsızlığa geçtik, sonra Enosis için  çalıştık ve ardından arzu ettiğimizi yani bağımsızlığı istedik.  Kıbrıs’ta Federal bir yapıyı tartıştık ve bugün  bu çözüm şeklini tartışıyoruz”  dedi.
07.09.2024 tarihli yerel yazılı basınımıza yansıyan haberlere göre Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, bir görüşme başlayacaksa, taleplerinin yerine getirilmesi ısrarını New York’ta  da dile getireceğini vurguladı..
..KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının Egemen Eşitliği ve Eşit Uluslararası statüsünün teyidiyle müzakere zemininde bir araya gelinebileceğini kaydetti.  KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Böyle bir sürecin başlama noktasından uzak olduğunu hep birlikte  müşahede ediyoruz. Bir görüşme süreci başlayacaksa bizim taleplerimizin de mutlak surette yerine getirilmesi hususundaki ısrarımı New York’ta da dile getireceğim” dedi..
.. Kıbrıslı Türklere uygulanan izolasyon ve ambargoların hafifletilmesini beklerken Güney Kıbrıs’ın mülkiyet turizm, üniversiteler konusunda yaptığı saldırıları büyük bir üzüntüyle izlediklerini söyleyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, niyetin ortalığı germek olduğunu kaydetti..
..Cumhurbaşkanlığı’ndan  yapılan “KKTC’nin Enerji Arz Güvenliği” istişare toplantısının ardından Türkiye Cumhuriyeti  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile ortak basın toplantısında konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar Kıbrıs konusunda da açıklamalarda bulundu. İlk önce enerji arz güvenliği konusundaki toplantıya değinen, toplantıda enerji planlamasındaki alternatifleri, köklü  çözümler için neler yapılabileceğini değerlendirdiklerini söyleyen sayın Ersin Tatar, enerji meselesinin köklü bir çözüme kavuşturulması ve sürdürülebilir olmasının önemine dikkat çekti..
..Türkiye’nin tam desteğiyle yürüttüğü iki devletli çözüm siyasetine de değinen sayın Ersin Tatar, bu yıl 50’nci yıl dönümü coşkuyla kutlanan Kıbrıs Barış Harekatı’nın adanın huzuru, güvenliği ve geleceği için önemini vurguladı. KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar “Kritik gelişmelerin yaşandığı  bu coğrafyada, iki devletli bir çözümde Anavatan Türkiye’nin garantörlüğü, caydırıcı bir güç olarak  Türk Silahlı Kuvvetlerinin adada bulunması yaşamsal öneme haizdir” dedi. BM Genel Sekreteri’ne Kişisel Temsilcisi Maria Angela Houlguin Cuellar aracılığı ile  ortak zemin olursa müzakerelere geçilebileceğini son 4 yıldır dile getirdiklerini belirtti..
..22 Eylül’de New York’a gideceğini, BM Genel Sekreteriyle ikili görüşme yapacağını dile getiren KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Kıbrıs Türk halkının özden gelen Egemenlik hakkına  “Direk Ticaret, Direk Uçuş ve Direk Temas” talebine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Böyle bir sürecin başlama noktasından  uzak olunduğunu hep birlikte müşahede ediyoruz..
.. Bir görüşme süreci başlayacaksa bizim taleplerimizin de mutlak surette yerine getirilmesi hususundaki ısrarımı New York’ta da  ifade edeceğim. Bu politikanın  sürdürülmesinde Anavatan Türkiye ile istişare içindeyiz. Kıbrıs Türk halkına uygulanan izolasyon ve ambargoların hafifletilmesini beklerken Güney Kıbrıs’ın mülkiyet, turizm, üniversiteler konusunda yaptığı saldırıları büyük bir üzüntüyle izlediklerini dile getiren Ersin Tatar, niyetin ortaklığı germek olduğunu kaydetti..
.. “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, anavatan Türkiye Cumhuriyeti’nin desteğiyle yoluna emin adımlarla, azim ve kararlılıkla  devam ediyor” diyen KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: çeşitli sektörlerle  bir cazibe merkezi, Doğu Akdeniz’in bir yıldızı olma hedeflerinin gerçekleşmesinde hiçbir engelin olmayacağını vurguladı.
Sonuç olarak; Rum liderliğinin olası bir siyasi çözümle birlikte hedefi; Kıbrıs Türk Halkını ‘azınlık’ hakları ile ‘sözde’ Kıbrıs Cumhuriyetine yamalamak ve de Enosis’e giden yolu açmaktır.
Bu gerçekler ortada iken hala daha aramızda Federasyon gibi bir siyasi çözümü hedefleyenler vardır. Yazık, hem de çok yazık !..
Kıbrıs Türk halkına düşen görev birlik ve beraberlik içinde hareket ederek bağımsız ve egemen devletimiz Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetini anavatanımız Türkiye’nin desteğinde yaşatmak ve tanınmasını sağlamaktır.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Sen Çok Yaşa..
 
Yorum Ekle
İsim
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.