Statüko ne demek? Bugünkü geçerli durum demek... Geçen gün KKTC Cumhurbaşkanı Sn. Akıncı ile KKTC Başbakanı Sn. Özgürgün arasında ilginç bir tartışma veya söz düellosuna tanık olduk. Sn. Akıncı statükoyu değiştirmek isterken, aslında KKTC’nin yasal olarak Uluslararası Hukuk çerçevesi içinde tanınmasına katkı koymaktadır. Sn. Özgürgün ise, statükonun devamını KKTC’nin devamı olarak algılamakta ve sadece KKTC’nin Uluslararası Hukuk çerçevesi içinde tanınmasına yol açacağı için istemektedir. Yani kısacası, Sn. Akıncı ile Sn. Özgürgün arasındaki, statükoya ilişkin tartışmaya, pozitif açıdan bakarsanız, hiç de gerek yok. Neden mi? Çünkü ikisinin de söylediği aynı yola çıkar da ondan...

Kendi kendime, “Yapma yahu Arman... Bir tarafta “birleşik federal Kıbrıs” çözümü için, Kıbrıs Türk halkının çıkarları doğrultusunda sonuca gitmek için müzakerelerde büyük çaba harcayan KKTC Cumhurbaşkanı  Sn. Akıncı, diğer tarafta ise, “birleşik federal Kıbrıs” çözümünü benimsemeyen, KKTC’nin devamı ve tanınmasını isteyen KKTC Başbakanı Sn. Özgürgün var... Sen,  bu iki çok farklı görüşün nasıl oluyor da aynı yola çıktığını iddia edebilirsin?”

Aslında bu yazıyı  kaleme alan Arman’a soruyu soran Arman’a hak vermemek olası değil. Olabilir... Ancak bu görüşün altında iyimserlik, sağduyu ve birlik çağrısı yatar. Bir dönem  Kıbrıs Türklerinin Londra Temsilcisi Sn. Necati  Sağer’in sözlerini anımsamamak mümkün değil. Sn. Sağer, yıllar önce, “Birlikten Güç Doğar “ sloganıyla Kıbrıs Türklerinin birlik oldukları takdirde çok daha güçlü olabileceklerini dile getirmişti... Konuya ilişkin olarak önemli bir kelimeciğe daha yer vermek gerekir. Doğaçlama. Evet, doğaçlama ile belki bu görüş güç kazanabilir.

Cenevre’yi sever misiniz? Ben de Avrupa’nın göbeğindeki bu güzel kentde, “Mozart Hotel”de birkaç gün kalmıştım. Bu kentin, gerçekten büyüleyici bir özelliği var.  Ancak burada acayip bir deplasmandasınız... BM’nin ve özellikle AB’nin sonucu Rumlar lehine sonuçlandırma heveslerini görmemek mümkün mü?  Rumların  politikalarına karşılık verirken çok fazla detaya girmeye gerek yok. Dünya ve Rumlar KKTC’yi tanısınlar, o zaman, federal, konfederal, bomfederal, jonfederal, beğen da beğendiğini, hangisini seçersen seç, şu veya bu şekilde sonuca gidilebilir.

Bir ABD’li Uluslararası Hukuk uzmanının da vurguladığı gibi, “İki devlet birbirlerini tanırsa sorun çözümlenir.” İyimser, sağduyulu ve birlik içinde olmak ne kadar güzel. Yalnız, doğaçlamayı da unutmayalım . Hadi Hayırlısı...